Μικρές ειδήσεις Τεχνολογίας

Στήριξη ρομποτικής έρευνας
Την πρόθεσή της να ενισχύσει την έρευνα στα θέματα ρομποτικής για τη βιομηχανία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας, ρομποτικής και μηχανικής όρασης AUTOMATICA 2008, που διοργανώθηκε στο Μόναχο. Συγκεκριμένα, η ΕΕ προτίθεται να επενδύσει 400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη της έρευνας στην ρομποτική, με πρωταρχικό στόχο τη σύσφιξη της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής συνεργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή, με απώτερο στόχο την βελτίωση στις μεθόδους παραγωγής, ώστε να είναι ανταγωνιστική της ασιατικής. Αξίζει να τονιστεί πως η σύγχρονη ρομποτική δε συσχετίζεται άμεσα με ανθρωπόμορφους υπηρέτες, αλλά με συστήματα τα οποία εκτελούν επαναλαμβανόμενες πολύπλοκες εργασίες, περιορίζοντας τα ανθρώπινα σφάλματα. Η ΕΕ θεωρεί πως οι επενδύσεις στα ρομποτικά συστήματα ελέγχου θα βοηθήσουν στη στήριξη της παραγωγής στις υψηλόμισθες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού τους και, κατά συνέπεια, μείωση του σχετικού εργατικού δυναμικού. Επιπρόσθετα, μέσω της προόδου στη ρομποτική, βελτιστοποιείται και η αξιοποίηση των πόρων παραγωγής, ελαττώνοντας την ενέργεια και τη σπατάλη υλικού.

Τα νέα διαδικτυακά επιθέματα
Ο παγκόσμιος οργανισμός για τη συντονισμό των διαδικτυακών διευθύνσεων ICANN αποφάσισε στο Παρίσι την έγκριση πρότασης για επέκταση των διαδικτυακών επιθεμάτων. Μέχρι στιγμής οι χρήστες ήταν περιορισμένοι στις 21 επιλογές διαδικτυακών επιθεμάτων, με πιο δημοφιλείς τις «.com» και «.org». Με την εφαρμογή της απόφασης, από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, θα προσφέρεται η δυνατότητα στους χρήστες να αιτούνται και να κατοχυρώνουν διευθύνσεις με επιθέματα τα οποία να είναι σχετικά με τη θεματολογία. Ενδεικτικά, θα μπορούν διευθύνσεις σχετικές με τη Λεμεσό ή την Πάφο να έχουν κατάληξη «.limassol» ή «.paphos», αλλά και εταιρίες να έχουν διευθύνσεις με κατάληξη σχετική με το προϊόν τους (π.χ. «.bank» κλπ) ή το σήμα κατατεθέν τους. Ταυτόχρονα, το σύστημα διευθύνσεων θα επιτρέπει διευθύνσεις που δεν θα περιορίζονται στο λατινικό αλφάβητο, ανοίγοντας τις πύλες στην τεράστια παγκόσμια αγορά, ειδικότερα την ασιατική και αραβική.

Οι αιτήσεις για τα τις νέες καταλήξεις θα μπορούν γίνονται από οπουδήποτε στον κόσμο και πρέπει να εγκριθούν από επιτροπή ελέγχου. Ένα ζήτημα που ίσως προκύψει είναι πιθανή προσπάθεια εγγραφής καταλήξεων σχετικές με εμπορικά ονόματα που ανήκουν σε άλλους, ή προσπάθειες προπαγάνδας (λ.χ. ένα ενδεχόμενο «.trnc» ή «.kktc»). Από τοη στιγμή που θα υπάρχει ο μηχανισμός ένστασης, οφείλουν τόσο οι εταιρίες, όσο και οι κρατικοί μηχανισμοί να είναι ενήμεροι και να παρεμβαίνουν όταν θίγονται τα συμφέροντά τους.

Το νέο iPhone 3G
Το νέο iPhone 3G αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 11 Ιουλίου και, όπως δηλώνει και το όνομα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων, ήχου και εικόνας με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι προηγουμένως. Επιπρόσθετα, η νέα έκδοση του iPhone περιλαμβάνει GPS για υπηρεσίες ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη, ως επίσης και ανανεωμένο λογισμικό που επιτρέπει τη διασύνδεση με το Microsoft Exchange για επιχειρηματικές λύσεις. Στις ΗΠΑ το κινητό διατίθενται στα $199 για 8GB χωρητικότητα και στα $299 για 16GB. Επιπρόσθετα, μέσω του App Store, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν διάφορες εφαρμογές και να τις εγκαθιστούν στο κινητό.

Για το σκοπό αυτό η Apple δημοσίευσε την 8η (beta) έκδοση του iPhone SDK, με το οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για το νέο κινητό. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους προγραμματιστές να τις προωθήσουν μέσω του App Store. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε νέες εταιρίες να προχωρήσουν σε κερδοφόρες καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενοι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPhone.

Ψηφιακοί χάρτες για την Κύπρο
Μέσα από την υπηρεσία Google Maps, ο χρήστες μπορούν να βρουν σχεδόν οποιαδήποτε διεύθυνση στον κόσμο στους ψηφιακούς χάρτες. Δυστυχώς όμως, αυτή η υπηρεσία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Κύπρο, την Ισλανδία και κάποιες άλλες χώρες, καθώς η Google δεν κατείχε αυτά τα δεδομένα. Γι αυτό και προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη η ανακοίνωση πως θα μπορούν πλέον οι κάτοικοι της Κύπρου και χρήστες του διαδικτύου να δραστηριοποιηθούν ως ερασιτέχνες τοπογράφοι και να χαρτογραφήσουν, με εύκολο τρόπο, το οδικό δίκτυο του νησιού. Συγκεκριμένα, μέσω του Google Map Maker, μπορεί εύκολα ο καθένας μας να προσθέσει οδούς και χαρακτηριστικά σημεία στις πόλεις και τα χωριά, συμβάλλοντας στη ψηφιοποίηση. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να προτείνει αλλαγές σε προσθήκες άλλων χρηστών. Μέχρι αυτή τη στιγμή αρκετοί δρόμοι στη Λευκωσία έχουν ήδη καταχωρηθεί. Με τη διάθεση αυτών των χαρτών στο Google Maps, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες βασισμένες στη θέση του χρήστη, ειδικότερα με τη διεύρυνση της χρήσης κινητών με GPS. Περισσότερα στη διεύθυνση: http://www.google.com/mapmaker

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>