Συνέβη Ιούλιο

24 Ιουλίου 1923: Υπογράφεται η συνθήκη της Λωζάνης. Μετά τις ανακατατάξεις που προκλήθηκαν από τη μικρασιατική καταστροφή και το βίαιο διωγμό των Ελλήνων της Σμύρνης, η Ελλάδα υποχώρησε από τα δικαιώματα που της είχαν παραχωρηθεί με τη συνθήκη των Σεβρών του 1920. Έτσι, στη Λωζάνη η Ελλάδα αποχωρεί από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, παραχωρεί την Ίμβρο και την Τένεδο στην Τουρκία, ενώ το Οικοιμενικό Πατριαρχείο τίθεται υπό ειδικό νομικό καθεστώς. Ταυτόχρονα η Τουρκία παραιτείται από τις διεκδικήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία καθίσταται και επίσημα βρετανική αποικία.

21 Ιουλίου 1969: Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελίνη. Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρογκ και Μπαζ Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που περπατούν στη σελίνη, στα πλαίσια της αποστολής Απόλλων 11. Η αποστολή αυτή ήταν συνολικά η τρίτη στο φεγγάρι και η πρώτη επανδρωμένη. Ο αντίκτυπός της ήταν πολυεπίπεδος, αφού είχε τεράστιες κοινωνικές, ψυχολογικές και, κυρίως, πολιτικές προεκτάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανθρωπότητα γινόταν μάρτυρας του Ψυχρού Πολέμου και της ατέρμονης κούρσας εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

15 Ιουλίου 1974: Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Η δικτατορική κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό τον έλεγχο του Ταξίαρχου Ιωαννίδη, οργανώνει πραξικόπημα στην Κύπρο με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου. Το πραξικόπημα εκδηλώνθηκε στις 8:30 το πρωί με επίθεση δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς κατά του Προεδρικού Μεγάρου. Προέδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης διορίστηκε ο Νίκος Σαμψών, ενώ ο Μακάριος, του οποίου ο θάνατος είχε αναγγελθεί από το ελεγχόμενο από τους πραξικοπηματίες ραδιόφωνο του ΡΙΚ, κατέφυγε στην Πάφο, απ’ όπου και απευθύνθηκε με ραδιοφωνικό διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

20 Ιουλίου 1974: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο λόγω του χουντικού πραξικοπήματος, η Τουρκία εισβάλλει παράνομα στην Κύπρο, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Η απόβαση των τουρκικών δυνάμεων έγινε στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας και συνοδεύτηκε από καταστροφικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λευκωσία και αλλού. Η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ αντιστάθηκαν ηρωικά στην τουρκική θηριωδία, παρά την έλλειψη μέσων και τη χαώδη κατάσταση που δημιούργησε το πραξικόπημα. Πέραν της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, το τίμημα της εισβολής ήταν χιλιάδες νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και πρόσφυγες .

4 Ιουλίου 2004: Κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας γράφει μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Παίζοντας εξαιρετικά πειθαρχημένο ποδόσφαιρο υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ, κέρδισε στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Λισσαβώνα τη διοργανώτρια Πορτογαλλία με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημείωσε ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά. Η κατάκτηση του Euro σκόρπισε άκρατο ενθουσιασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα, τον απόδημο ελληνισμό και την Κύπρο και πανηγυρίστηκε όσο καμία άλλη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

28 Ιουλίου 2005: Ο ΙΡΑ εγκαταλείπει τα όπλα. Μετά από 36 χρόνια ένοπλης δράσης κατά των βρετανικών αρχών, η αντάρτικη οργάνωση “Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός” αποφασίζει να περιοριστεί σε χρήση αποκλειστικά πολιτικών μέσων για την επίτευξη των στόχων της. Μετά από αυτή την εξέλιξη συμφωνήθηκε η παράδωση των όπλων του ΙΡΑ, ενώ η το Μάιο του 2007 σχηματίστηκε για πρώτη φορά κοινή κυβέρνηση καθολικών και προτεσταντών, με Πρωθυπουργό τον προτεστάντη Πέισλι και Αντιπρόεδρο τον Μαγκίνες, δεύτερο στην ιεραρχία του κόμματος Σιν Φέιν, που συνιστά την πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>