Γράφει:

Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι

του Λουκά Φουρλά

Κουτάκι: Υπάρχει, ναι, καχυποψία διότι όλο αυτό το ξαφνικό και έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό, μου θυμίζει όλο αυτόν τον ντόρο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του 2004.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, έμεινε έκπληκτος από τις ερωτήσεις που δέχεται από ξένους ηγέτες για το Κυπριακό και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα για το θέμα». Αυτό μας είπε ο βοηθός γενικός γραμματέας Λίν Πάσκο σε δηλώσεις που ακολούθησαν την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, για να συμπληρώσει ότι αυτή την στιγμή ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, περιμένοντας ότι αυτή τουλάχιστον τη φορά οι Κύπριοι θα καταφέρουν να φτάσουν σε λύση.

Το ενδιαφέρον για το κυπριακό και καλοδεχούμενο είναι και αναγκαίο. Και θα πρέπει να το χαιρετίζουμε χωρίς επιφυλάξεις και μακάρι να μπορούσαμε και χωρίς καχυποψία. Δυστυχώς όμως αυτή υπάρχει. Και οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτήν είμαστε εμείς. Όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι σκοπεύουν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.

Υπάρχει, ναι, καχυποψία διότι όλο αυτό το ξαφνικό και έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό, μου θυμίζει όλο αυτόν τον ντόρο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του 2004. Και πολύ φοβάμαι ότι στήνεται ένα παρόμοιο, αν όχι το ίδιο, σκηνικό με τότε. Και λέω φοβάμαι, διότι η κατάληξη εκείνης της προσπάθειας είναι πολύ καλά γνωστή σε όλους μας. Υποστήριξα ότι το δημοψήφισμα και ο επώδυνος διαχωρισμός των πολιτών που το ακολούθησε , θα έπρεπε να μείνουν πίσω και ενωμένοι να δούμε πως μπορούμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο για όλους μας. Με την ελπίδα ότι και οι ξένοι θα ξεχνούσαν τις όποιες πικρίες, αντιπάθειες και «αγκρίσματα» και θα έριχναν το βάρος τους προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας λύσης που να μπορεί να λειτουργήσει και, κυρίως, να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

Μακάρι να βγω ψεύτης. Έχω όμως την αίσθηση ότι όλοι αυτοί στο εξωτερικό θα είναι ικανοποιημένοι με μια οποιαδήποτε λύση και ουδόλως τους καίγεται καρφάκι αν αυτή είναι λειτουργήσιμη η δίκαιη. Και εδώ είναι που πρέπει να προσέξουμε. Χωρίς να συγκρουστούμε, αυτό το δοκιμάσαμε και δεν έπιασε, αλλά με διπλωματικότητα να δώσουμε τα μηνύματά μας και να περάσουμε τη θέση ότι όποια λύση δεν διασφαλίζει την ασφάλεια, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή της και δεν οδηγεί σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε νέο δημοψήφισμα.

Το καλό κλίμα υπάρχει και κανένας δεν το αμφισβητεί. Το καλό κλίμα, όμως, δεν λύει το κυπριακό και αυτό είναι ένα μάθημα που οι ξένοι έπρεπε ήδη να ξέρουν. Επί προέδρου Βασιλείου λαμβάναμε τα εύσημα από όλους για την εποικοδομητική στάση μας και δεν σημειώθηκε πρόοδος. Η πολιτική μας ηγεσία οφείλει να ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα. Το νέο σχέδιο και το νέο δημοψήφισμα, πιστέψτε με, δεν είναι πολύ μακριά. Αν αυτή τη φορά θέλουμε να υπάρξει προοπτική και θετική κατάληξη ας μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν σε σημείο που δεν θα τα ελέγχουμε και θα γυρίσουν μπούμερανγκ εις βάρος μας.

Και ακόμα κάτι. Ας μην αρχίσουν να μας βομβαρδίζουν περί τελευταίας ευκαιρίας. Το δοκίμασαν και στο παρελθόν και οι εξελίξεις τους διέψευσαν.

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι Αρχισυντάκτης στο MEGA.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>