Γράφει:

Το φθινόπωρο (τα πολύ) σπουδαία

Μονόδρομος η έναρξη διαπραγματεύσεων, στο βάθος φόντο το σχέδιο Ανάν
Του Κώστα Βενιζέλου

Η ΠΟΡΕΙΑ για το Κυπριακό είναι προδιαγεγραμμένη. Το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, Χριστόφια-Ταλάτ, ανεξαρτήτως της προόδου που έχει σημειωθεί στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας. Οι πληροφορίες επιμένουν πως το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τους εν δυνάμει μεσολαβητές, παραπέμπει σε ολοκλήρωση της νέας αυτής προσπάθειας μέχρι το Μάρτιο του 2009. Η εφαρμογή των σχεδιασμών αυτών εξαρτάται και από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν από το τέλος αυτού του χρόνου.

Η μέχρι σήμερα συγκομιδή στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας χαρακτηρίζεται πενιχρή. Οι δυο πλευρές ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα από την οπτική γωνία που συνδέεται με τις στρατηγικές των δυο πλευρών. Από τις ανακοινώσεις των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με ανώδυνο περιεχόμενο, διαφαίνεται πως οι μικτές επιτροπές έχουν τυπικό και εν πολλοίς διαδικαστικό χαρακτήρα. Επίσης, το γεγονός ότι οι συζητήσεις στις ομάδες εργασίας, που αφορούν την ουσία του Κυπριακού, δεν προχώρησαν, επιβεβαιώνει το κλίμα που υπάρχει. Από τη στιγμή που διαπιστώνεται χάσμα στα θεμελιώδη ζητήματα, αλλά και τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, οι συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο συνιστούν συντήρηση της διαδικασίας μέχρι να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό ξεκινά χωρίς να λαμβάνεται κατά ανάγκη υπόψη μια σειρά από δεδομένα και παραμέτρους που επηρεάζουν το σκηνικό και καθορίζουν το τι μέλλει γενέσθαι:

Πρώτο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από το 2004 κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, θα πρέπει αυτό να λαμβάνεται υπόψη στο περιεχόμενο της προωθούμενης λύσης. Μόνιμες παρεκκλίσεις ή μακρές μεταβατικές περίοδοι και πρόνοιες που παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να συζητούνται. Εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι γιατί δεν αποδέχονται μια λύση εναρμονισμένη πλήρως στο κοινοτικό κεκτημένο, διερωτήθηκε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού; Η απάντηση, βεβαίως, βρίσκεται στα ευρύτερα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Αυτό που διαφαίνεται από τις παρασκηνιακές διεργασίες είναι πως υπάρχει μια τάση προώθησης μόνιμων και μη παρεκκλίσεων και, επί τούτου, οι
Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες να κλείσουν τα μάτια.

Δεύτερο, το σχέδιο Ανάν, το οποίο συνιστούσε τη συσσώρευση των υποχωρήσεων διαχρονικά της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, έχει απορριφθεί. Η προσπάθεια αναζήτησης φόρμουλας επαναφοράς του δια μικρών βελτιώσεων αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο και δεν θα ευθύνονται μόνο οι μεσολαβητές που επιμένουν στο σχέδιο αυτό. Θα οφείλεται και στο γεγονός πως όταν απορρίφθηκε δεν μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά άρχισε ένας κύκλος συζητήσεων και από την ε/κ πλευρά, για βελτιώσεις. Η τακτική αυτή, καθ΄όλα αμυντικογενής και φοβική, θα μας στείλει για ταμείο από το φθινόπωρο και μετά.

Τρίτο, ο παράγοντας Τουρκία θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κατάληξη της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία θα αγγίξει και την Κύπρο. Όπως ασφαλώς και η προσπάθεια στήριξης του Ερντογάν στη φάση αυτή, με δώρα από τρίτους.

Τέταρτο, ο Ταλάτ βρίσκεται επί κενού λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. Η προσπάθεια διευκόλυνσής του από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως έγινε με την ουρά στο ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου (αναφορά σε συνεταιρισμό και συνιστώντα κράτη), δημιουργεί κεκτημένα στην άλλη πλευρά, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε μετά την έναρξη της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>