Εν Συντομία: Πολιτική

Ένοχη η Τουρκία για Ισαάκ, Σολωμού και Φωκά
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε τελικά ένοχη την Τουρκία σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν τις δολοφονίες των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, με απόφασή του την Τρίτη, 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Τουρκία κρίνεται ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) περί του δικαιώματος στη ζωή, ως επίσης και για μη αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει η Τουρκία ανέρχονται συνολικά στις 142,000 Ευρώ. Επιπλέον, το ΕΔΑΔ έκρινε ένοχη την Τουρκία και για κακοποίηση και παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης της δασκάλας Ελένης Φωκά. Το Δικαστήριο θεωρεί επίσης ότι η κα Φωκά διώκεται από την Τουρκία λόγω της καταγωγής και των θρησκευτικών της πεποιθήσεων. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά των καταδικαστικών για την Τουρκία αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι οποίες αποτελούν το σημαντικότερο τεκμήριο της ενοχής της σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και σημαντικό διπλωματικό χαρτί για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την διεκδίκηση μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Παρουσίαση βιβλίου του πρώην Ελλαδίτη Πρέσβη Χρίστου Ζαχαράκη
Στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο και πρώην Ευρωβουλευτή κ. Χρίστου Ζαχαράκη παρέστη και μίλησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στις 18 Ιουνίου στη Δημοσιαγραφική Εστία. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε στο χαιρετισμό του ότι το βιβλίο «Άκρως Απόρρητο. Κατάθεση Μνήμης και Στοχασμών 1979-2004» είναι μια «σημαντική πολιτική πράξη». Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ζαχαράκη, λέγοντας ότι «ήταν πάντα, λόγοις και έργοις, διπλωμάτης της δράσης, της εποικοδομητικής δράσης, της εποικοδομητικής σαφήνειας, και όχι της εποικοδομητικής ασάφειας». Με τη σειρά του, ο ιστορικός κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, χαρακτήρισε το βιβλίο ως «πρώτης τάξεως ιστορική πηγή» και «κορωνίδα της προσφοράς του Χρ. Ζαχαράκη στο Κυπριακό». Στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαχαράκης υποστήριξε ότι η Τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση στο Κυπριακό, «που να εξασφαλίζει ουσιαστικά στην Τουρκοκυπριακή μειονότητα όχι μόνο ισοτιμία, αλλά προνομιακή υπεροχή, με την αναγνώριση Τουρκοκυπριακού δικαιώματος απόλυτης κυριαρχίας στο βορρά και κατ’ ισομοιρία συνιδιοκτησίας στο νότο».


Δύο νέα βιβλία του Α. Θεοφάνους

Δύο νέα βιβλία παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Ανδρέας Θεοφάνους. Το ένα αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας («Turkey and Europe. High Stakes Uncertain Prospects»), το οποίο επιμελήθηκε με τους James Sperling και Victor Papacosma. Το δεύτερο τιτλοφορείται «The Political Economy of A Cyprus Settlement: The Examination of Four Scenaria». Αναμφίβολα και τα δύο βιβλία συμβάλουν στον εμπλουτισμός της γνώσης μας γύρω από τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις οικονομικές προκλήσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και αποτελούν απτά παραδείγματα της σοβαρής και τεκμηριωμένης εργασίας που παράγεται από δεξαμενές σκέψεις στην Κύπρο, όπως το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Β. Κορέας
Η πρόσφατη κατεδάφιση ενός πύργου ο οποίος ήταν μέρος ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, οι εργασίες του οποίου είχαν ανασταλεί πέρυσι, χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως βήμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των σχέσεων του καθεστώτος της Πιον Γιαγκ με την Ουάσιγκτον. Η κατεδάφιση χαρακτηρίστηκε ως συμβολική κίνηση, ενώ είχαν κληθεί και διεθνή δίκτυα για να την απαθανατίσουν. Ως απάντηση, ο Λευκός Οίκος συμφώνησε στην άρση ορισμένων κυρώσεων, ως επίσης και στην αφαίρεση της Β. Κορέας από τη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την διεθνή τρομοκρατία. Η Β. Κορέα είχε τοποθετηθεί από τον Πρόεδρο Μπους στον ούτω καλούμενο «Άξονα του Κακού», στα πλαίσια του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.


Ο Μπερλουσκόνι ξαφνιάζει και πάλι

Άφωνη άφησε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινή γνώμη ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι. Κατάφερε να περάσει πακέτο τροπολογιών στην ιταλική Γερουσία, με το οποίο αναστέλλεται για ένα χρόνο η εκδίκαση υποθέσεων που τον αφορούν και που μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν μέχρι και πολυετή ποινή φυλάκισης. Ο «καβαλέρε», μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δωροδώκησε το Βρετανό δικηγόρο Ντέιβιντ Μιλλς, για να ψευδομαρτυρήσει σε δύο δίκες κατά τη δεκαετία του ’90. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Δικαστών, οι εν λόγω τροπολογίες θα προκαλέσουν χάος στο ιταλικό δικασικό σύστημα, αφού θα επηρεάσουν περί τις 10000 δίκες.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>