Γράφει:

Χώροι Πολιτισμού: Κυπριακό Οινομουσείο

 

Το Κυπριακό Οινομουσείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι στο χωριό Ερήμη της επαρχίας Λεμεσού. Το μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2004 και στοχεύει να παρουσιάσει τη διαδικασία παραγωγής οίνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τόσο το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άρχισαν να παράγουν κρασί, όσο και το ότι η Ερήμη βρίσκεται στο σταυροδρόμι των σημαντικότερων περιοχών παραγωγής οίνου του νησιού, αλλά κυρίως η προσωπική επιθυμία της ιδιοκτήτριας, Αναστασίας Guy, που ήθελε να προσφέρει ένα χώρο όπου θα συναντώνται η ιστορία, οι τέχνες και ο πολιτισμός ήταν οι λόγοι πίσω από τη δημιουργία αυτού του μουσείου.

Η συλλογή του Οινομουσείου αποτελείται από αρχαία δοχεία και βάζα (δανεισμένα από το Κυπριακό Μουσείο), μεσαιωνικά αγγεία οινοποσίας (δανεισμένα από το Μουσείο Πιερίδη του Ομίλου Λαϊκής), την προσωπική συλλογή της ιδιοκτήτριας και άλλα παλιά τεκμήρια και εργαλεία, που διαφωτίζουν τον επισκέπτη για τη διαδικασία παραγωγής, αποθήκευσης και κατανάλωσης του κρασιού στο παρελθόν. Επιπλέον, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικός εξοπλισμός παρουσιάζει στο κοινό όλες τις φάσεις επεξεργασίας του σταφυλιού από την καλλιέργεια ως την παραγωγή κρασιού και το βοηθούν να γνωρίσει τις παραδοσιακές, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής οίνου.

Ένα είναι σίγουρο: το Οινομουσείο πετυχαίνει να κερδίσει τον επισκέπτη του. Ποιοι είναι οι λόγοι; Αν και μικρό σε μέγεθος, η διαρρύθμιση των χώρων του και ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων βοηθούν στο να “εξιστορεί” την ιστορία του κρασιού στον τόπο μας με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό συμβάλλει σίγουρα και η αρχιτεκτονική του παραδοσιακού σπιτιού, η οποία αξιοποιήθηκε απόλυτα προς όφελος της λειτουργικότητας και της αισθητικής του μουσείου.

Σημαντική είναι επίσης η αμεσότητα που χαρακτηρίζει την προσέγγιση στον επισκέπτη. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη σύντομη ξενάγηση που προσφέρεται στους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου, είτε ατομικά, είτε ομαδικά, καθώς επίσης και το κεραστικό που προσφέρεται στον καθένα στην αίθουσα ‘Ιλαρίων’ μετά το τέλος της επίσκεψης. Τί πιο ωραίος τρόπος για να τελειώσει ένα ταξίδι γνώσης διαμέσου των αιώνων της ιστορίας του κρασιού, από ένα γευστικό ταξίδι σε κρασιά από κυπριακά οινοποιεία; Αναμφίβολα, η προσφορά αυτή κερδίζει και τον πιο “δύσπιστο” επισκέπτη. Ακολούθως, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να περιπλανηθούν στην παραδοσιακή αυλή του μουσείου. Σε αυτήν εκτίθεται επίσης ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν παλιά στην παρασκευή της ζιβανίας.

Κοντά σε αυτά, οι διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς στην αυλή του μουσείου βοηθούν και ενισχύουν την επικοινωνία με το κοινό του. Το τελευταίο θεωρώ ότι μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν στην ιστοσελίδα του μουσείου οι πληροφορίες δεν παρέχονταν δυστυχώς- αποκλειστικά στα αγγλικά (παρόλο που το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει ιστοσελίδα είναι πολύ σημαντικό).

Σεπτέμβρης πια, ανάμεσα στις πολλές και διάφορες εκδηλώσεις για τον τρύγο, μια επίσκεψη στο Οινομουσείο ίσως μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τη στενή σχέση του κρασιού με τον τόπο μας. Το μουσείο αναμφίβολα θα μας προσφέρει μια αξιόλογη εμπειρία γνωστικής, οπτικής και γευστικής απόλαυσης.

 

Η Κούλα Χαρίτωνος είναι εκπαιδευτικός

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>