Γράφει:

Μάρμαρα με Άποψη

Παρουσίαση της Ομάδας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

 

Διασκορπισμένα και τεμαχισμένα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι χωρισμένα κυρίως μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας. Ως ένα αξεπέραστο και μοναδικό έργο τέχνης, τα Γλυπτά μπορούν να εκτιμηθούν μόνο στην ολότητά τους. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επανένωσή τους και την εγκατάστασή τους σε ένα χώρο. Ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Η μεταφορά των Γλυπτών στο νέο μουσείο της Ακρόπολης θα επιτρέψει στον επισκέπτη, καθώς και στον ερευνητή, να μελετήσει για πρώτη φορά μετά από περίπου 200 χρόνια το μοναδικό αυτό έργο τέχνης στην πληρέστερη δυνατή μορφή του.

Προς επίτευξη του σκοπού αυτού δημιουργήθηκε η ομάδα Marbles with an Attitude (Μάρμαρα Με Άποψη) με έδρα το Λονδίνο, η οποία συνεισφέρει στη διεθνή εκστρατεία που διεξάγεται εδώ και πολλά έτη. Η ομάδα αυτή βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με σχετικούς οργανισμούς που δρουν για τον ίδιο σκοπό στο Λονδίνο. Η δράση του Marbles with an Attitude βασίζεται σε ενθουσιώδεις εθελοντές, οι οποίοι πιστεύουν στο δίκαιο αίτημα της επανένωσης. Η ομάδα έχει οργανώσει μέχρι στιγμής αρκετές εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού όπως για παράδειγμα η προβολή ταινίας του Christopher Miles, Lord Elgin and Some Stones of No Value (Ο Λόρδος Έλγιν και Μερικές Πέτρες Χωρίς Αξία) καθώς και η διανομή φυλλαδίων έξω από το Βρετανικό Μουσείο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία διανομή πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2008.

Η καινοτομία της πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι έχει χιουμοριστικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε μια σειρά κωμικών σχεδίων που αναπαρασταίνουν τους χαρακτήρες των Γλυπτών να εκφράζουν τις «απόψεις» τους, τις «σκέψεις» τους και τις «αγωνίες» τους. Οι Κένταυροι, οι Λάπηθες, η Καρυάτιδα καθώς και το άλογο της Σελήνης αποκτούν φωνή.

Δυστυχώς το Βρετανικό Μουσείο όσο και αν προσπαθεί να πείσει με τη ρητορική του παγκόσμιου και οικουμενικού μουσείου παραμένει ακόμα βαθιά αποικιοκρατικό και αρνείται κάθε συζήτηση για επανένωση των Γλυπτών. Οι καιροί όμως αλλάζουν και μερικά διεθνή μουσεία, με πνεύμα συνεργασίας, αρχίζουν και επιδίδονται σε επιστροφές αρχαιοτήτων. Καθώς το ήθος των μουσείων αλλάζει, μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου δεν είναι πλέον ουτοπική. Άλλωστε, το αίτημα για επανένωση δεν θα παύσει παρά μόνο όταν εκπληρωθεί ο στόχος αυτός. Η επανένωση εξάλλου με την επιστροφή ενός θραύσματος από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το Σεπτέμβριο του 2006, έχει ήδη ξεκινήσει.

Μια πολύ θετική εξέλιξη προς τον στόχο της Επανένωσης είναι η πρόσληψη από την επίσημη Βρετανική οργάνωση Marbles Reunited ενός Διευθυντή Εκστρατείας, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα. Η πρόσληψη αυτή θα δώσει νέα πνοή και δύναμη στην διεθνή καμπάνια.

Δεσμοί:

http://marbles.apokrisi.net

http://www.marblesreunited.org.uk

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>