Γράφει:

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: Λέοναρντ Κοέν

Από τη δεκαετία του ’50, ως ποιητής και συγγραφέας, κι από τη δεκαετία του ’60 ως τραγουδοποιός, ο Λέοναρντ Κοέν γράφει τη δική του μοναδική ιστορία, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους δημιουργούς.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1934. Ο πατέρας του, εβραϊκής καταγωγής και ιδιοκτήτης βιοτεχνίας υφασμάτων, πέθανε όταν ο Λέοναρντ ήταν εννέα ετών. Έφηβος ακόμα, διαβάζει Λόρκα και μαγεύεται, μαθαίνει κιθάρα ενώ μελετά με δάσκαλο τον ποιητή Irving Layton. Το 1955 παίρνει πτυχίο αγγλικής φιλολογίας από το πανεπιστήμιο McGill και ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Columbia, ενώ φοιτητής ακόμα εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο Let Us Compare Mythologies. To 1961 κυκλοφορεί η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο The Spice Box of Earth, με την οποία γίνεται γνωστός στους ευρύτερους ποιητικούς κύκλους. Οι Yeats, Whitman και Henri Miller, αποτελούν σημεία αναφοράς στην ποίησή του το διάστημα αυτό. Κερδίζοντας μια υποτροφία καταφέρνει να ταξιδέψει στην Ευρώπη και το 1960 αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ύδρα. Αγόρασε το σπίτι που διατηρεί μέχρι σήμερα και έζησε την πιο ειδυλλιακή περίοδο της ζωής του, περίπου επτά χρόνια, με την Marianne Jensen και το γιο της Axel. Εκεί έγραψε την ποιητική συλλογή Flowers for Hitler (1964) και δύο μυθιστορήματα,The Favourite Game(1963) και Beautiful Losers (1966).

Η γνωριμία του με την Judy Collins στάθηκε καθοριστική για την πορεία του στη μουσική. Μετά την επιτυχία που γνώρισε η ηχογράφηση της δικής του σύνθεσης Suzanne από την Collins, αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως τροβαδούρος. Η εμφάνισή του στο Newport Folk Festival το 1967, οδήγησε στο πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο Songs of Leonard Cohen(1968) με τραγούδια-θρύλους όπως Suzanne, Sisters of Mercy και So Long Marianne ενώ την ίδια χρονιά γνωρίζει τη Suzanne Elrod, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Άνταμ και τη Λόρκα.

Άλλα έργα-σταθμοί της πορείας του ήταν το Various Positions το 1984 (με τραγούδια όπως το Dance Me To The End of Love και το Hallelujah), το I’m Your Man(1988), καθώς και το στοχαστικό και κριτικό The Future(1992). Το 1993 αποφάσισε να ζήσει σε μοναστήρι Ζεν της Καλιφόρνιας, το οποίο όμως εγκατέλειψε το 1999 και το 2001 κυκλοφορεί το Ten New Songs, περιλαμβάνοντας το τραγούδι Alexandra Leaving, βασισμένο στο ποίημα του Καβάφη Απολείπειν ο θεός Αντώνιον. Το 2004 κυκλοφορεί το Dear Heather, σε συνεργασία με την Anjani Thomas, τωρινή σύντροφό του στη ζωή, ενώ δυο χρόνια μετά εκδίδει την ποιητική συλλογή Book of Longing, πάνω στην οποία βασίστηκε το ομώνυμο άλμπουμ και οι παραστάσεις του Philip Glass.

Ο συγκερασμός ερωτικού και θρησκευτικού στοιχείου, οι ανεκπλήρωτοι πόθοι, η μοναξιά, η λατρεία για τις γυναίκες, οι κοινωνικοί προβληματισμοί και οι εκ βαθέων εξομολογήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες του μοναδικού έργου του. Λιτός, ουσιαστικός, γοητευτικός, ευφυής και με χιούμορ, συνεχίζει να εμπνέει, να λυτρώνει, να παρηγορεί. Στα 74 του, μετά από 15 χρόνια απουσίας από τους συναυλιακούς χώρους και έχοντας χάσει σχεδόν όλη την περιουσία του από την πρώην μάνατζέρ του, ο Κοέν επέστρεψε δυναμικά με μια μεγάλη περιοδεία, η οποία ξεκίνησε το Μάιο απ” τον Καναδά και συνεχίζεται στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2008.

http://www.leonardcohen.com/

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>