ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Πολιτισμός

•Η Γιορτή του Κρασιού είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνεται από τον Δήμο Λεμεσού και αποτελεί μια αναβίωση των εκδηλώσεων προς τιμή του Θεού του αμπελιού και του Κρασιού, Διόνυσου. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η διακόσμηση του Κύπριου βρακά, επί του οποίου αναγράφεται το ρητό «Πίννε κρασίν μα σιεις ζωήν ». Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ξεκινά στις 29 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου με ποικίλες εκδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού

www.limassolmunicipal.com.cy/wine/greek

•Το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2008», το οποίο διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου, με πλήθος εκδηλώσεων καλλιτεχνικής φύσεως. Τα ««Κύπρια 2008» περιλαμβάνουν 28 εκδηλώσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, όπου συμμετέχουν κορυφαία καλλιτεχνικά σχήματα και σπουδαίοι δημιουργοί. Παρόλο που πολυπρόσωπες διεθνείς παραγωγές μουσικής, χορού και θεάτρου θα κατακλύσουν την Κύπρο, εντούτοις θα αποδοθεί η δέουσα σημασία και στο παραδοσιακό κυπριακό στοιχείο.

•Αν θέλετε να μάθετε για την γέννηση το κρασιού στην Κύπρο και να ζήσετε την εμπειρία 5500 χρόνων παραγωγής του στο νησί της Αφροδίτης, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Κυπριακό Οινομουσείο, στο χωριό Ερήμη της Λεμεσού. Είναι ανοικτό καθημερινά από τις 9:00 έως τις 17:00 και έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε επί τόπου διάφορες γευστικές ποικιλίες κρασιών.

Πληροφορίες: 25873808

•Το 6ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Atlantica-Miramare Beach Hotel στη Λεμεσό από τις 25 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Www.ucy.ac.cy/etpe08/

•Ζωντανή συναυλία θα πραγματοποιήσει η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα Μαντόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 27 Σεπτεμβρίου. Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας τους, αφού, σύμφωνα με τον αθηναϊκό τύπο, «είναι το πιο γρήγορο sell-out στην ιστορία της ελληνικής σόουμπιζ».

•Το νεανικό μουσικό συγκρότημα «Φάλτσα Όνειρα», θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς 2008-2009 και το καλωσόρισμα των νέων φοιτητών. Μια πολύ όμορφη βραδιά σας περιμένει, γεμάτη ελληνικό έντεχνο και λαϊκό τραγούδι.

•Έκπληξη προκαλεί η απουσία του έργου «οι Αγνοούμενοι», του Βασίλη Κατσικονούρη, από το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια 2008». Ενώ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επίσημο εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, ο οποίος είχε κάνει πρόταση στον ίδιο το συγγραφέα να ανεβεί το έργο στη Κύπρο, τον κατεξοχήν χώρο για αυτή τη παράσταση, στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν γίνεται λόγος για κανέναν «αγνοούμενο». Άραγε πού αλλού θα ταίριαζε να παρουσιαστούν «οι αγνοούμενοι»! Αξίζει να αναφερθεί ότι γι” αυτό το έργο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον χώρες όπως η Σερβία και η Πολωνία.

•Ο ανερχόμενος Κύπριος ερμηνευτής Σταύρος Χατζησάββας θα ηχογραφήσει ένα νέο δίσκο, ο οποίος θα αποτελέσει συλλεκτικό αφιέρωμα για την Κύπρο. Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των τραγουδιών έπαιξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Λεωνίδας Μαλένης, οι οποίοι του παρέδωσαν τόσο παλιά διαχρονικά τραγούδια, όσο και καινούρια. Την μουσική επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο Γιώργος Φυλακτού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τραγούδι «Δηλώνουμε Παρών» του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Φυλακτού, με στίχους της Βίκυς Ευσταθίου και ερμηνευτή τον Σταύρο Χατζησάββα, πήρε το πρώτο βραβείο καλύτερου τραγουδιού σε μουσικό φεστιβάλ στη Βουλγαρία τον Μάϊο του 2008.

•Την μνήμη της κορυφαίας ερμηνεύτριας όπερας κα λυρικού θεάτρου, Μαρίας Κάλλας, θα τιμήσει το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του Μεγάρου για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2008 ξεκινά με γκαλά όπερας στη μνήμη της, το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα από άριες της όπερας “Κάρμεν” του Ζώρζ Μπιζέ.

Ατζέντα πολιτισμού

επιμέλεια Αυγούστα Αυγουστή

1 Σεπτεμβρίου

Έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια 2008»,

με αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα.

Διευθύνει ο Γιώργος Παγιάτης

Τάφρος Ντ” Αβίλλα, Λευκωσία.

2 Σεπτεμβρίου

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία.

3 Σεπτεμβρίου

2 παραστάσεις από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ».

Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. (3/9)

www.rialto.com.cy

Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. (4/9)

5 Σεπτεμβρίου

Στα πλαίσια της Γιορτής του Κρασιού παρουσιάζεται το Χορόδραμα «Πίννε κρασίν να σιεις ζωήν ».

Σκηνοθεσία Π. Άντωνα .Μουσική Λ. Πιτσιλλίδη

Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 20:00.

5, 7 , 8 Σεπτεμβρίου

Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου και Γιάννη Κότσιρα

Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών Λευκωσίας (5/9)

Παττίχειο Θέατρο Λάρνακας (7/9)

Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού (8/9)

7 Σεπτεμβρίου

Το Θέατρο Σκιών του Τάκη Χατζηττοφή παρουσιάζει

την κωμωδία «Ο Καραγκιόζης Προφήτης»,

Βόρεια είσοδος Δημοτικού Κήπου Λεμεσού , 21:00.

7 Σεπτεμβρίου

Show από τους Dein Perry’s Tapdogs.

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ, Λευκωσία (7/9)

Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού. (9/9)

10 Σεπτεμβρίου

Νέα Όπερα Μόσχας Κολομπόβ-

Καβαλλέρια Ρουστκάνα / Οι Παλιάτσοι.

Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό (10/9) Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. (12/9)

11 Σεπτεμβρίου

Μέχρι 11/9 η Έκθεση Artists of Fame and Promise

Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής

Κυπριακή Γωνιά Γκαλερί, Λάρνακα

14 Σεπτεμβρίου

Το 2ο Cyprus-Russia Gala

Φιλανθρωπική εκδήλωση για ενίσχυση

Του Iδρύματος Ραδιομαραθωνίου.

Προεδρικό Μέγαρο. 20:15

15 Σεπτεμβρίου

Ξεκινά η Έκθεση Φωτογραφίας της Unesco

Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία

15 Σεπτεμβρίου

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη

Στάδιο ΓΣΠ, Λευκωσία (15/9)

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός (17/9) στις 21:00.

21 Σεπτεμβρίου

Μέχρι 21/9 Έκθεση Κέρινων Ομοιωμάτων

Του Ρώσου καλλιτέχνη Alexey Chuzhov

Τέρμα οδού Λήδρας.

22 Σεπτεμβρίου

«Βάτραχοι» από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία (22/9)

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός.

23 Σεπτεμβρίου

Βραδιά Λυρικού Τραγουδιού

Μαρία Παπαϊωάννου και Armando Mora.

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός.

23-28 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Fitasc στο άθλημα

της Σκοποβολής στην Λεμεσό.

cyshooting@cytanet.com.cy

27 Σεπτεμβρίου

Παράσταση «Angels over Berlin & Paris»

Ute Lemper

Δηοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία (26/9)

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός (27/9)

30 Σεπτεμβρίου

Ομαδική έκθεση Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών.

Μέχρι 30/9 στη Μορφή (25378733).

Αν επιθυμείτε να μας πληροφορήσετε για κάποια εκδήλωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 22-765999.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>