ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Κοινωνία

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πέραν από την ξηρασία η Κύπρος ταλαιπωρήθηκε ολόκληρο το καλοκαίρι (και ταλαιπωρείται ακόμα), από αυτό που οι αρμόδιοι ονομάζουν επιχείρηση απεξάρτησης από τις καιρικές συνθήκες. Η Κύπρος κίνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον κατά την πολύβουη επιχείρηση μεταφοράς νερού από την Ελλάδα, η οποία οδηγείτο από τη μια αποτυχία στην άλλη. Το πολυσυζητημένο συμβόλαιο της νέας κυβέρνησης με την Ocean Tankers δημιούργησε ερωτηματικά, σκιές και υπόνοιες, δίνοντας το πρώτο καίριο πλήγμα στην εικόνα της, η οποία συνέχισε απλά να καταφεύγει στη δικαιολογία ότι το πρόβλημα το κληρονόμησε. Ερωτήματα ηγέρθησαν και σε σχέση με τη διαχείριση υφιστάμενων και νέων γεωτρήσεων. Το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου πάντως δεν φαίνεται να βαίνει προς επίλυση, την ώρα μάλιστα που έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές, προβλέπει μείωση της βροχόπτωσης στην περιοχή της Μεσογείου μέχρι και 20% σε 70 χρόνια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ 2012

Ολόκληρος ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση από το 2012, αφού φαίνεται να έχει χάσει το στοίχημα της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι οποίες θα μείωναν σημαντικά το κόστος της. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ. Οι δηλώσεις του Μίλλερ στο Ρόιτερς δεν ήταν δυνατό να περάσουν απαρατήρητες, αφού ο ίδιος είχε προβλέψει και την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα $250 το βαρέλι. Ο Αλεξέι Μίλλερ, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη με το ένα τέταρτο των αναγκών της, ανέφερε ότι η διεθνής ανισορροπία στην παροχή ενέργειας θα μπορούσε να επιλυθεί εάν οι χώρες παραγωγοί φυσικού αερίου συνεργαστούν σε ένα οργανισμό για το φυσικό αέριο, ανάλογο του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο. «Κάτι τέτοιο θα μας δώσει απαντήσεις ως προς το πότε, που και πόσο φυσικό αέριο πρέπει να παράγεται», ανέφερε.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ;

O ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης στο κατεχόμενο Γεράνι στην Καρπασία ισοπεδώθηκε τον περασμένο Μάιο και, σύμφωνα με αναφορές Τ/κ κατοίκων της περιοχής, στόχος ήταν «να χρησιμοποιηθεί ως μπάζα σε χωματουργικές εργασίες, για κτίρια που κτίζονται σήμερα στο Τρίκωμο. Αυτό κατήγγειλαν ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, Στέλιος Περδίκης και ο Βυζαντινολόγος Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκδοσης «Τα θρησκευτικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Οψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής». Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο στα κατεχόμενα, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, «δεδομένου ότι αυτή η πράξη συμβαίνει σήμερα, δεδομένου και του πολιτικού κλίματος, λαμβάνει μια διαφορετική διάσταση και οδηγεί σε μια απογοήτευση για το τι μέλλει γενέσθαι». Πίσω από την εκκλησία, που κτίστηκε στην είσοδο του χωριού, υπήρχε και κοιμητήριο, το οποίο επίσης έχει καταστραφεί ολοσχερώς και μετατραπεί σε οικόπεδο.

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΙΤΩΝ

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού, δεν έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικές εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ορίστηκε μάλιστα ως ένας από τους οκτώ στόχους της χιλιετίας για την ανάπτυξη να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ατόμων χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες μέχρι το 2015. Εάν δεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό τον τομέα τα επόμενα επτά χρόνια, ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Η έκθεση που συντάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνεργασία με τη Unicef, αναφέρει ότι τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στην Αφρική και τη νότια Ασία. Στη νότια Ασία περίπου 778 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υπαίθριες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κινδυνεύουν από ασθένειες, κυρίως από διάρροια, που αποτελεί και μία από τις κυριότερες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

ΩΝΑΣΕΙΟ: ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνολικά 11 μεταμοσχεύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 πραγματοποιήθηκαν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γεγονός που δίνει σημαντική ώθηση στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Το Ωνάσειο θεωρεί ότι στη θεαματική αυτή αύξηση καθοριστικό ρόλο παίζει η προσφορά μοσχευμάτων από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, 4 μοσχεύματα προήλθαν από την Κύπρο κατά το τελευταίο εξάμηνο, από το Παρασκευαίδειο Νοσοκομείο, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το γνωστό Αθηναϊκό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργάνωσε μάλιστα τιμητική εκδήλωση σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής προσφοράς, στην οποία τίμησε τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Γεώργιο Γεωργή, τον Διευθυντή του Παρασκευαίδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας Γεώργιο Κυριακίδη και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που εκπροσωπήθηκε από τον γιατρό εντατικολόγο Λάκη Παλάζη.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>