Γράφει:

Ιστολόγιο: Ανοικτά πρότυπα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοένα και περισσότερο προσανατολίζεται στη χρήση λογισμικού «ανοικτού κώδικα», στηριζόμενου σε «ανοικτά πρότυπα». Σύμφωνα με πρόσφατη ομιλία της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Neelie Kroes, η Ευρ. Επιτροπή δεν πρέπει να βασίζεται σε ένα διανομέα λογισμικού (βλ. Microsoft) και δεν πρέπει να αποδέχεται «κλειστά πρότυπα». Σύμφωνα με δηλώσεις του Χρίστου Ελληνίδη, Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής (DG DIGIT) της Επιτροπής, πρέπει να γίνουν καινούργιες μελέτες κέρδους-κόστους για εφαρμογή λύσεων «ανοικτού κώδικα», σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με άλλα ευρωπαϊκά σώματα.

Επιγραμματικά, το λογισμικό «ανοικτού κώδικα» προσφέρει δωρεάν τον κώδικα που προγραμματίστηκε, καθώς και τα κείμενα τεκμηρίωσής του, κάτω από μια άδεια χρήσης, η οποία επιτρέπει τις αλλαγές και την αναδιανομή του κώδικα. Η Ευρ. Επιτροπή έχει δημιουργήσει μάλιστα τη δικιά της άδεια χρήσης, την European Union Public Licence (EUPL). Τα δε «ανοικτά πρότυπα» καθορίζονται από μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, και η ανάπτυξή τους στηρίζεται σε διαφανείς διεργασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να διατίθενται δωρεάν ή με κάποιο συμβολικό αντίτιμο, χωρίς περιορισμούς και καταβολή δικαιωμάτων. Τα «ανοικτά πρότυπα» επιτρέπουν την διασύνδεση διαφόρων προγραμμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης και άδειας χρήσης.

Ήδη αρκετά από τα διακινούμενα έγγραφα στην Ευρ. Επιτροπή είναι σε μορφή «ανοικτού πρότυπου» PDF ή ODF (OpenDocument Format). Επιπρόσθετα, η «ανοικτού κώδικα» γλώσσα προγραμματισμού Java χρησιμοποιείται ήδη από αρκετά εσωτερικά προγράμματα της Ευρ. Επιτροπής, για τη διαχείριση του προσωπικού και των διαφόρων τμημάτων, καθώς και για την επικοινωνία με το Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο.

Το γεγονός πως η Ευρ. Επιτροπή προωθεί αυτές τις πρακτικές είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς από τη μια στηρίζουν την κοινότητα «ανοικτού κώδικα» και από την άλλη επιτρέπουν την καλύτερη ανάπτυξη υποδομής διαχείρισης του μεγάλου οργανισμού και την ευκολία επέκτασης των υπολογιστικών συστημάτων. Επιπρόσθετα, ανοίγουν το δρόμο για την χρήση «ανοικτών» συστημάτων από άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>