ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Τεχνολογία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ IPHONE 3G

Μέσα σε 3 μόλις μέρες από την κυκλοφορία του, το iPhone 3G της Apple πώλησε περισσότερο από 1 εκατομμύρια συσκευές. Το νέο κινητό έχει καλύτερη αναπαραγωγή ήχου από το προηγούμενο μοντέλο, γνωρίζει την τοποθεσία του και λειτουργεί σε 3G δίκτυα. Προβλήματα είναι η σχετικά χαμηλή ανάλυση της κάμερας (2 Megapixels), η απουσία MMS, καθώς και το ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει copy/paste στα κείμενα/emails κλπ. Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του iPhone 3G είναι το App Store, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να κατεβάζει ο χρήστης στη συσκευή προγράμματα και διαδικτυακές εφαρμογές δωρεάν ή με μικρό κόστος. Πέραν των 3D παιχνιδιών, υπάρχουν διάφορα άλλα προγράμματα όπως για τη καταγραφή της πίεσης και του ζαχάρου, προτάσεις για κοντινά εστιατόρια, λήμματα της Wikipedia, προβολή τιμών βενζίνης ανά περιοχή και άλλα πολλά. Η λίστα προγραμμάτων αυξάνεται συνεχώς, αφού ο κάθε προγραμματιστής μπορεί να προσθέσει την δικιά του εφαρμογή.

INTEL ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δυσχεραίνει η θέση της Intel αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ευρ. Επιτροπή θέτει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος της AMD. Από πλευράς της η Intel εξέφρασε την απογοήτευσή της δηλώνοντας πως οι κατηγορίες εκπηγάζουν από προσπάθειες της AMD, η οποία προσπαθεί να την πλήξει. Η Intel θα πρέπει να έχει απαντήσει στις κατηγορίες γραπτώς μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου και σε περίπτωση που αυτές δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Επιτροπή θα προβεί σε διορθωτικές ενέργειες και θα επιβάλει πρόστιμο. Οι κατηγορίες που εξετάζονται είναι ότι: α) προσέφερε ανταμοιβή σε διανομείς υπολογιστών με την προϋπόθεση να προωθούν μόνο τους επεξεργαστές τους, β) έκανε πληρωμές σε ένα κατασκευαστή για να καθυστερήσει την κυκλοφορία υπολογιστών του που είχαν AMD επεξεργαστές και γ) έδωσε σημαντικά οικονομικά οφέλη σε ένα άλλο κατασκευαστή για να χρησιμοποιήσει επεξεργαστές Intel στους φορητούς υπολογιστές του. Παλαιότερες κατηγορίες αφορούσαν την προσφορά επεξεργαστών σε τιμές χαμη-λότερες του κόστους, πλήτ-τοντας τους επεξεργαστές της AMD.

KNOL, Η ΜΟΝΑΔΑ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ GOOGLE

Χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με αυτή που εφαρμόζει η Wikipedia, η Google εγκαινίασε το δικό της διαδικτυακό χώρο συλλογής γνώσης, το knol.google.com. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τη Wikipedia, είναι πως το κάθε άρθρο (knol, από το knowledge) είναι ενυπόγραφο, και πως μπορούν να υπάρχουν πολλά άρθρα πάνω στο ίδιο θέμα, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικές απόψεις. Μπορεί να γραφτούν άρθρα για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα με όποιο τρόπο επιλέξει ο αρθρογράφος, χωρίς περιορισμούς (εκτός, φυσικά, για εμπορικά θέματα, εάν ο αρθρογράφος είναι στην Κούβα, στο Ιράν κοκ). Για τη συγγραφή κάποιου άρθρου, το μόνο που χρειάζεται είναι λογαριασμός στο Google. Οι αναγνώστες μπορούν να βαθμολογήσουν το άρθρο ή να αφήσουν σχόλια. Ως κίνητρο για τη δημιουργία άρθρων δίνεται η δυνατότητα στον αρθρογράφο να επιλέξει να εμφανίζονται στοχευμένες διαφημίσεις και να λαμβάνει μέρος των εσόδων, μέσω του προγράμματος AdSense της Google. Ο αρθρογράφος μπορεί ακόμη να επιλέξει, αν θέλει να διατηρήσει τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ή όχι, καθώς και αν θα επιτρέπει αλλαγές στο κείμενο από άλλα άτομα.

ΠΟΙΟΣ ΔΑΜΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι μηχανικοί της Google ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των μοναδικών διευθύνσεων (URL) ιστοσελίδων στο διαδίκτυο ξεπέρασε το φράγμα των 1 τρισεκατομμυρίων (1,000,000,000,000)! Κάθε μέρα, δισεκατομμύρια νέες ιστοσελίδες δημιουργούνται σε blogs, σε ειδησεογραφικές πύλες κοκ. Σύμφωνα με την Google, το 1998, το σύστημά τους είχε καταχωρημένες 26 εκατομμύρια σελίδες, ενώ το 2000 αυτές είχαν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο. Σήμερα, εκτιμάται πως 40 δισεκατομμύρια σελίδες περιέχονται στο ευρετήριο της Google, εξαιτίας του ψηλού κόστους επεξεργασίας του τεράστιου όγκου δεδομένων. Μια καινοτόμα μηχανή αναζήτησης όμως, η Cuil (“γνώση” στα ιρλανδικά), φέρεται πως έχει πετύχει τη μείωση του αντίστοιχου κόστους στο 1/10 και την δημιουργία ευρετηρίου με περισσότερες από 120 δισεκατομμύρια σελίδες. Πίσω από αυτή τη νέα εταιρεία κρύβονται πρώην υπάλληλοι της Google, οι οποίοι προσεγγίζουν το πρόβλημα αναζήτησης με εντελώς νέα προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να αποτελούν τους πιο σοβαρούς ανταγωνιστές της Google στο θέμα αναζήτησης. www.cuil.com

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>