Γράφει:

H πτώση του Δολαρίου

 

Η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου στα ύψη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να περνά μία από τις κρισιμότερες φάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονται στην πτώση του Δολαρίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου, κυρίως σε ορισμένες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, την κερδοσκοπία που υπάρχει στις αγορές, στην γεωπολιτική κατάσταση, καθώς και στις επιπτώσεις της βιοαιθανόλης. Ένα σταθερό δολάριο και η εξάλειψη του ενδεχόμενου ενός πολέμου κατά του Ιράν αποτελούν παράγοντες που θα σταθεροποιούσαν τις τιμές του πετρελαίου.

Η κρίση του Αμερικανικού νομίσματος αντανακλά τις χρόνιες αδυναμίες της Αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή το τεράστιο δημόσιο χρέος, το εξωφρενικό εμπορικό έλλειμμα και η “φούσκα” των ακινήτων. Για πολλά χρόνια η Αμερικανική οικονομία αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων που ξεπερνούν σε αξία τις Αμερικανικές εξαγωγές και έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή διόγκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι ΗΠΑ εισάγουν χιλιάδες τόνους αγαθών όπως σίδερο για τις μηχανές και τα αυτοκίνητα, πλαστικό για τις συσκευασίες της βιομηχανίας τροφίμων, ρούχα, έπιπλα και οικιακές συσκευές κυρίως από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας και την Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα για όλο αυτόν τον πλούτο οι ΗΠΑ δίνουν δολάρια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στέλνουν περισσότερα δολάρια από όσα επιθυμούν να κατέχουν οι εμπορικοί τους εταίροι. Και όπως ακριβώς συμβαίνει στις λαϊκές αγορές, όπου η τιμή της ντομάτας πέφτει, όταν οι ντομάτες στον πάγκο των παραγωγών είναι περισσότερες από αυτές που θέλουν να αγοράσουν οι καταναλωτές, έτσι και η τιμή του Δολαρίου, όταν χρησιμοποιείται για αγορά Ευρώ, Γεν, Στερλινών ή Γουάν υποχωρεί σε σχέση με την αξία των νομισμάτων αυτών. Τα εκατομμύρια αυτά Δολάρια που κάθε χρόνο συσσωρεύονται στα υπόγεια των Κεντρικών Τραπεζών της Κίνας και άλλων εξαγωγικών χωρών, επενδύονται στα ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου. Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αποτελούν μία σίγουρη επένδυση, εγγυημένη από την παγκόσμια υπερδύναμη. Τα δάνεια αυτά από την Κίνα και τις άλλες εξαγωγικές χώρες είναι που δίνουν στις ΗΠΑ την δυνατότητα να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρέχουσων συναλλαγών.

Από μόνη της η Κίνα έχει στα θησαυροφυλάκια της ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε μορφή ομολόγων, μετοχών, μετρητών. Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες των εξαγωγικών χωρών χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο Αμερικανικό νόμισμα και προβούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, τότε οι χρηματαγορές θα “πνιγούν” στα Δολάρια και η τιμή του Δολαρίου θα πάρει τον κατήφορο προκαλώντας πτώση των αγορών διεθνώς και τεράστιες ζημιές. Ως επακόλουθο η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει κατακόρυφα με συνέπεια η διεθνής οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

Ο Παντελής Π. Κασάπης είναι Οικονομολόγος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>