Γράφει:

Το σενάριο της λύσης

Μπήκαμε για τα καλά στην τελική ευθεία για λύση του Κυπριακού. Όλα είναι έτοιμα και το μόνο που απομένει είναι να χωνέψει σιγά σιγά και ο λαός τη μορφή της λύσης. Έχουμε και λέμε: Οι ηγέτες τα βρήκαν. Εκεί όπου διαφωνούν, με τις απευθείας συνομιλίες που βρίσκονται προ των πυλών, να είστε σίγουροι θα βρουν τη χρυσή τομή. Όσο για τις περιβόητες κόκκινες γραμμές, αυτές μπορούν να γίνουν και ροζ αν χρειαστεί. Η εκ περιτροπής προεδρία, αν προσέξατε, πλασαρίστηκε, μετρήθηκαν οι αντιδράσεις και σιγά σιγά γίνεται…κεκτημένο. Απομένει να μετρηθούν οι αντιδράσεις για το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και αν ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος πάμε ολοταχώς για μονογραφές.

Το σενάριο είναι γνωστό. Δεν θα έρθει σχέδιο από το εξωτερικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρέμβουν με δικές τους ιδέες και όλο το παιγνίδι θα αφεθεί στα χέρια του προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαμβάνει και της σημαντικής στήριξης της αντιπολίτευσης, ενώ ο κύριος Ταλάτ αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα από την δική του αντιπολίτευση, έχει ωστόσο την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρώτος στόχος είναι όπως στις επικείμενες ευρωεκλογές τις δύο από τις έξι θέσεις του ευρωκοινοβουλίου να τις καταλάβουν τουρκοκύπριοι. Και μετά χωριστά δημοψηφίσματα. Θα προηγηθεί βέβαια και κοινή παρουσία των δύο ηγετών που θα ζητούν από τον κυπριακό λαό, στο σύνολό του, τη στήριξη στη λύση. Μια λύση, όπως θα τονίζουν, που ήρθε από τους Κύπριους για την Κύπρο και όχι από το εξωτερικό. Θα ακολουθήσει και η στήριξη από όλο τον ντουνιά, περιλαμβανομένων Αθηνών και Άγκυρας. Και με αυτά θα πορευτούμε.

Θα μου πείτε, ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της λύσης αυτή την φορά; Θυμηθείτε ποια δεδομένα είχαμε στο δημοψήφισμα του 2004 και ποια δεδομένα έχουμε σήμερα. Τη λύση που θα προκύψει μέσα από τις απευθείας θα στηρίζει ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απέδειξε ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών του κόμματός του το τελευταίο διάστημα. Όσο για τις υπόλοιπες δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως να αντισταθούν στην όποια λύση προκύψει, επιτρέψτε μου να έχω κάποιες επιφυλάξεις. Εδώ, περιέργως, η ΕΔΕΚ με το ΔΗ.ΚΟ ανακάλυψαν, αυτή ειδικά την κρίσιμη περίοδο, θέμα σοσιαλδημοκρατίας και έβγαλαν τα μαχαίρια. Την ίδια ώρα, ο Μάριος Καρογιάν ελέγχει σχεδόν ολοκληρωτικά το κόμμα του και στηρίζει τους χειρισμούς Χριστόφια, παρά την εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα μπορέσουν λοιπόν αυτά τα κόμματα να αρθρώσουν ενιαίο λόγο και θα παραμείνουν στη κυβέρνηση;

Δεν ξέρω αν ο λαός έχει αντιληφθεί ότι είμαστε στα πρόθυρα λύσης του Κυπριακού και ποια μορφή θα έχει αυτή. Το σίγουρο είναι ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Όταν ο Ταλάτ λέει ότι το κυπριακό θα λυθεί μέσα στο 2009, ίσως κάτι να ξέρει που εμείς δεν το μάθαμε ακόμα. Μην ξεχνάτε ότι από τον Ταλάτ μάθαμε και ότι αποφασίστηκαν απευθείας συνομιλίες τον Σεπτέμβριο, την στιγμή που από κυβερνητικής πλευράς υπήρχε καθημερινά διάψευση.

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι αρχισυντάκτης του MEGA.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>