TOP 10: Βιβλία της Αγκάθα Κρίστι

1. Δέκα Μικροί Νέγροι

Έχοντας πωλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 115 εκατομμύρια αντίτυπα, το βιβλίο «Δέκα Μικροί Νέγροι» είναι το πλέον ευπώλητο αστυνομικό μυθιστόρημα όλων των εποχών. Υπάρχει λόγος για αυτό. Στην Αγγλία της δεκαετίας του 1930, δέκα πρόσωπα με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές καλούνται σε ένα απομονωμένο νησί. Σύντομα, με βάση ένα παιδικό τραγούδι, οι δέκα μικροί νέγροι (ή ινδιάνοι σε άλλες εκδόσεις) ξεκινούν να σκοτώνονται. Μια ηχογραφημένη φωνή τους πληροφορεί ότι όλοι τους έχουν διαπράξει ένα φόνο, για τον οποίο δεν έχουν καταδικαστεί λόγω αδυναμίας της αστυνομίας να τεκμηριώσει την ενοχή τους. Χωρίς έξοδο διαφυγής, οι δέκα γίνονται εννιά, μετά οκτώ, μετά επτά κ.ο.κ., ώσπου στο τέλος δεν απομένει κανένας. Δέκα νεκροί βρίσκονται στο νησί, χωρίς η αστυνομία να μπορεί να συνδέσει οποιοδήποτε με τους φόνους. Ένας από τους δέκα πρέπει να είναι ο δολοφόνος, αλλά κανένας δεν θα μπορούσε να είναι. Και τώρα που όλοι έχουν πεθάνει, μόνο ένα γράμμα του νεκρού δολοφόνου μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

2. Ποιος Σκότωσε τον Άκροϋντ;

Το βιβλίο που άλλαξε για πάντα την αντίληψη γύρω από το αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοδημοσιεύθηκε το 1926. Ο Ηρακλής Πουαρώ, έχοντας αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί και να καλλιεργήσει κολοκυθάκια, καλείται να εξιχνιάσει τον φόνο του Ρότζερ Άκροϋντ, με τη βοήθεια του γιατρού Σιέπαρντ, ο οποίος και διηγείται την ιστορία. Μετά το βιβλίο «Ποιος σκότωσε τον Άκροϋντ», ο αναγνώστης γνώριζε πως σε ένα μυθιστόρημα της Κρίστι όλοι ήταν ύποπτοι. Παρά τις αντιδράσεις ότι η Κρίστι δεν είχε φερθεί έντιμα, η απάντηση ήταν απλή: Όλα είναι πιθανά. Ένα βιβλίο που έμεινε στην ιστορία για την πολυσυζητημένη ανακάλυψη του δολοφόνου, αλλά ξεχωρίζει και για τη λεπτομέρεια της πλοκής και το βάθος των χαρακτήρων.

3. Θάνατος στο Νείλο

Ο Σάιμον Ντόιλ έχει χωρίσει με την αρραβωνιαστικιά του Ζακλίν και έχει νυμφευθεί την πλούσια και πανέμορφη Λινέτ Ρίτζγουει. Η Ζακλίν ακολουθεί το ζεύγος στο μήνα του μέλιτος, ζητώντας εκδίκηση. Και όταν η Λινέτ βρίσκεται νεκρή, η Ζακλίν είναι η πιο πιθανή ύποπτη για το φόνο. Ή μήπως όχι; Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και μόνο τα φαιά κύτταρα του Ηρακλή Πουαρώ μπορούν να βρουν τον δολοφόνο και στην πορεία να επιλύσουν μια σειρά από φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα που σχετίζονται με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

4. Ποντικοπαγίδα

Η «Ποντικοπαγίδα» είναι ένα θεατρικό έργο μυστηρίου που έχει πλέον καταστεί θρυλικό. Ως θεατρικό έργο ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο Λονδίνο, στο West End, το 1952 και σήμερα, 56 χρόνια αργότερα, συνεχίζει ανελλιπώς να παρουσιάζεται. Με περισσότερες από 23.000 παραστάσεις, η παράσταση της «Ποντικοπαγίδας» έχει καταστεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του Λονδίνου. Σε ένα χιονισμένο ξενοδοχείο, οι ιδιοκτήτες ένα νεαρό ζευγάρι και τέσσερις ένοικοι, πληροφορούνται από τον αστυνόμο Τρότερ ότι ένας από αυτούς είναι δολοφόνος. Και όταν ο ένας από τους ενοίκους δολοφονείται, το κυνήγι του δολοφόνου αρχίζει.

5. Φόνοι με Αλφαβητική Σειρά

Φαινομενικά ασύν-δετοι φόνοι με ένα κοινό χαρακτη-ριστικό γνώρισμα. Ο δολοφόνος ακο-λουθεί αλφαβητική σειρά. Πρώτα σκοτώνει την Alice Ascher στο Andover, μετά την Betty Barnard στο Bexhill και ακολούθως τον Carmichael Clarke στο Churston. Και όταν στο Doncaster, η απόπειρα φόνου αποτυγχάνει, ένας μικροπωλητής που πάσχει από επιληψία και ήταν στη σκηνή του φόνου σε όλες τις περιπτώσεις συλλαμβάνεται και παραδέχεται, αν και δεν μπορεί να θυμηθεί ότι διέπραξε τους φόνους. Μήπως όμως πίσω από την επιφανειακή αλφαβητική ακολουθία κρύβεται ένα κίνητρο που δεν είναι τόσο μυστηριακό; Μόνο ο Πουαρώ μπορεί να αποκαλύψει τον πραγματικό ένοχο.

6. Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές

Όταν ο Σάμουελ Ράτσετ (στην πραγματικότητα ένας γκάνγκστερ με το όνομα Κάσιντι) βρίσκεται νεκρός σε ένα βαγόνι του τρένου Όριεν Εξπρές, έχοντας δεχθεί δώδεκα μαχαιριές κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ο Ηρακλής Πουαρώ βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο περίεργη υπόθεση της καριέρας του. Πλαισιωμένος από ένα πολυεθνικό κύκλο υπόπτων, ο περίφημος Βέλγος ντετέκτιβ προτείνει στο τέλος του βιβλίου δύο πιθανές εξηγήσεις που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην αστυνομία. Και, αν και ομόφωνα αποφασίζεται όπως υιοθετηθεί η πρώτη εξήγηση, είναι η δεύτερη εξήγηση εκείνη που επιλύει όλους τους γρίφους και αποκαλύπτει πως όταν όλες οι υπόλοιπες εξηγήσεις απορριφθούν, τότε αυτό που απομένει, όσο απίθανο και αν φαίνεται, δεν μπορεί παρά να είναι και η αλήθεια.

7. Πέντε Μικρά Γουρουνάκια

Ο Πουαρώ πάντοτε υποστήριζε πως ο μεγάλος ντετέκτιβ δεν χρειάζεται να ψάχνει σαν σκυλί την σκηνή του εγκλήματος, αλλά να αξιοποιεί τα γκρίζα κύτταρα του εγκεφάλου του και τις γνώσεις ψυχολογίας. Δεκαέξι χρόνια λοιπόν μετά τον φόνο ενός διάσημου ζωγράφου και την καταδίκη της συζύγου του ως δολοφόνου, ο Πουαρώ καλείται να επανεξετάσει τις καταθέσεις των πέντε μαρτύρων, μετά από παράκληση της θυγατέρας του ζεύγους, ώστε να συμπεράνει ποια ήταν η αλήθεια.

8. Έγκλημα στο Έντ Χάουζ

Ο Πουαρώ και ο Λοχαγός Χέιστιγκς βρίσκονται σε διακοπές, όταν ξαφνικά μια νεαρή κοπέλα, που – αν είναι δυνατον- δεν έχει ξανακούσει τον Ηρακλή Πουαρώ, τους πληροφορεί ότι κάποιος προσπαθεί να την σκοτώσει. Είναι όμως δυνατόν κάποιος, όσο νέος και αν είναι, να μην έχει ακουστά τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών;

9. Αυλαία

Γραμμένη στις αρχές της δεκαετίας του 1940, μέσα στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η «Αυλαία» παρέμεινε κλειδωμένη σε ένα χρηματοκιβώτιο για περισσότερα από τριάντα χρόνια, μέχρι που το 1975, λίγο πριν από το θάνατό της και γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε πλέον να γράψει άλλα βιβλία, η Κρίστι έλαβε την απόφαση να το δημοσιεύσει. Ο Πουαρώ και ο Λοχαγός Χέιστιγκς επιστρέφουν εκεί που γνώρισαν την πρώτη τους επιτυχία επί αγγλικού εδάφους, στο Στάιλς, αντιμέτωποι με ένα δολοφόνο που ενεργεί ως ο τέλειος ηθικός αλλά ποτέ φυσικός αυτουργός, καταφέρνωντας να ξεφεύγει έτσι από τα χέρια της δικαιοσύνης. Ο θάνατος του Πουαρώ σημαίνει άραγε ότι ο δολοφόνος κατάφερε να ξεφύγει; Ή μήπως ο Βέλγος ντετέκτιβ έχει έναν τελευταίο άσο στο μανίκι του. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Times την επομένη της κυκλοφορίας του μυθιστορήματος, περιείχε μια νεκρολογία με τη φωτογραφία του αποθανόντος Βέλγου ντετέκτιβ, ως στερνό αντίο στο θρύλο που δημιούργησε.

10. Η Λέσχη της Τρίτης

Η ιδέα για μια λέσχη που θα συγκεντρώνεται κάθε τρίτη για να συζητά πραγματικές και άλυτες αστυνομικές ιστορίες προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους παρευρισκομένους. Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι ένας από τους προσκεκλημένους θα ήταν ο πρώην επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ, Σερ Χένρυ Κλίθερινγκ. Μια γριούλα όμως, που δεν ταξίδεψε σχεδόν ποτέ μακριά από το χωριό της, το St Mary Mead, είναι αυτή που κλέβει ολοκληρωτικά την παράσταση.

Φανερώνοντας βαθιά γνώση των ανθρώπινων χαρακτήρων, η δεύτερη γνωστότερη ντετέκτιβ που έπλασε η φαντασία της Αγκάθα Κρίστι, η Μις Μάρπλ, επιλύει δεκατρία πολύπλοκα προβλήματα και μετατρέπεται στην πρωταγωνίστρια της λέσχης της Τρίτης.

One Comment

  1. μ,νηξθ΄΄η
    21 Ιανουαρίου 2017 19:03

    νηγυψδεσφγρ

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>