Εκδοτικό Σημείωμα

Με το ανά χείρας τεύχος η “Σύγχρονη Άποψη” συμπληρώνει αισίως έξι μήνες ζωής. Στα πρώτα έξι τεύχη του το περιοδικό έχει κατορθώσει να αποκτήσει τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα, την δική του θέση στο κυπριακό δημοσιογραφικό και αρθρογραφικό επιστητό, ως επίσης και το δικό του αναγνωστικό κοινό. Έχει καταφέρει με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, με εμβριθείς αναλύσεις, με εμπεριστατωμένες έρευνες και με διατρητικές απόψεις να δώσει νέες προοπτικές και οπτικές σε δεκάδες θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Επιπλέον, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει μια σειρά από εκλεκτούς συνεργάτες, έγκριτους και έμπειρους, που σε συνδυασμό με το “νέο αίμα” της συντακτικής μας ομάδας συνιστούν, πέραν από μια απλή δημοσιογραφική ομάδα, ένα αξιολογότατο δίκτυο κυκλοφορίας ιδεών και αντιλήψεων.

Δώσαμε σφαιρικές και σε βάθος προσεγγίσεις σε μια σειρά από καυτά θέματα: Το υδατικό, το ενεργειακό, το διατροφικό, την διεθνή οικονομική κρίση, την μετανάστευση, την γλώσσα, την παιδεία και, φυσικά, το κυπριακό πρόβλημα. Δεν περιοριστήκαμε σε επιφανειακές προσεγγίσεις, αλλά ούτε και υιοθετήσαμε δυσνόητες διατυπώσεις. Δεν κρυφτήκαμε, αλλά ούτε και καταφύγαμε σε ανηθικότητες. Δεν δελεαστήκαμε από το “ελαφρύ αλλά κερδοφόρο” της σύγχρονης δημοσιογραφίας, αλλά ούτε και αρνηθήκαμε να ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις του αναγνώστη.

Σεβόμενοι αυτές τις ιερές για εμάς ισορροπίες συνεχίζουμε την πορεία μας στον χρόνο και στην ιστορία. Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής της η “Άποψη” περνά σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας και καθίσταται σταδιακά ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο περιοδικό, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα αναλυτικής αρθρογραφίας, αλλά και στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. Βελτιώνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς και εξελίσσεται, κρατώντας τα θετικά και απεμπολώντας τα αρνητικά της δραστηριότητάς της, χωρίς σε καμία περίπτωση να απαρνείται τον χαρακτήρα της. Αφουγκράζεται τις αντιδράσεις του αναγνωστικού της κοινού και επιδιώκει διαρκώς να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του στο τελικό προϊόν. Πάνω από όλα όμως, συνεχίζει τον βίο της χωρίς να συμβιβάζεται και χωρίς να παραλείπει να στιγματίζει τα κακώς έχοντα, από όπου και αν αυτά προέρχονται. Σε ό,τι αφορά τις αρχές τις οποίες υπηρετεί, απαγορεύονται αυστηρά οι εκπτώσεις και οι παλινδρομήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται η άοκνη προσπάθεια για υιοθέτηση και των πλέον εξεζητημένων προτύπων αναλυτικής δημοσιογραφίας. Εξ’ ου και η ονομασία του περιοδικού: Άποψη, και μάλιστα Σύγχρονη…