Αμερικανικά Πολιτικά Σκάνδαλα

1. Watergate

Όλα ξεκίνησαν όταν πέντε άντρες συνελήφθηκαν για παράνομη είσοδο στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο συγκρότημα Watergate στην Ουάσιγκτον. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η διάρρηξη στα γραφεία των Δημοκρατικών ήταν μια από τις πολλές παράνομες ενέργειες που είχαν διαπραχθεί από τον στενό κύκλο του Προέδρου Νίξον. Εκλογικές απάτες, πολιτική κατασκοπία, δολιοφθορές, παράνομες διαρρήξεις και φοροδιαφυγές, παράνομη μαγνητοφώνηση σε μαζική κλίμακα, ήταν μερικά από τα αδικήματα που είχε διαπράξει ο Λευκός Οίκος, πληρώνοντας τους συνεργάτες του, αλλά και τη σιωπή των συλληφθέντων, με χρήματα ενός μυστικού ταμείου στο Μεξικό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος συνωμότησε με σκοπό να καλύψει τα αδικήματα, αλλά απέτυχε. Και ενώ οι συλλήψεις συνεργατών του αλληλοδιαδέχονταν η μια την άλλη, ο Νίξον προσπάθησε αποτυχημένα να εμποδίσει τη δικαιοσύνη από το να λάβει μια σειρά από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που αποκάλυπταν τον ρόλο του στο σκάνδαλο. Ο Νίξον παραιτήθηκε, αλλά ο απόηχος του Watergate συγκλονίζει ακόμα τις ΗΠΑ. Η εποχή της αθωότητας είχε οριστικά τελειώσει.

2. George W. Bush

Η εκλογή του Προέδρου Μπους έγινε με δικαστική απόφαση ενός ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους, Ανωτάτου Δικαστηρίου, και παρά το γεγονός ότι είχε λάβει λιγότερους συνολικά ψήφους από τον Γκορ. Ακολούθησε το σκάνδαλο της Enron, βασικού χρηματοδότη του προεκλογικού του αγώνα, πολυάριθμες παραιτήσεις αξιωματούχων για δωροδοκία και διαφθορά, το Γκουαντάναμο και η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμερικανικών πολιτών, η χρηματοδότηση δημοσιογράφων, η απόλυση δικηγόρων που είχαν αρνηθεί να κατασκευάσουν κατηγορίες κατά των Δημοκρατικών αντιπάλων του Μπους και βέβαια ο πόλεμος στο Ιράκ, ένας πόλεμος για τον οποίο στήθηκε ένα διεθνές χαλκείο ενημέρωσης και προπαγάνδας. Good riddance!

3. Ο Μακ Κάρθι συλλαμβάνει «κομμουνιστές»

Κατά τη δεκαετία του 1950 ο γερουσιαστής Μακ Κάρθι υπήρξε ο ηγέτης μιας αντικομμουνιστικής υστερίας που είχε καταλάβει τις ΗΠΑ, ως απότοκο της περιόδου του ψυχρού πολέμου. Ο Μακ Κάρθι ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν εκατοντάδες κομμουνιστές και κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές διώξεις και έρευνες, απολύσεις ή και φυλακίσεις. Στηριγμένες σε κατασκευασμένα στοιχεία και αντισυνταγματικούς νόμους, οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης θα ανατρέπονταν τελικά στα δικαστήρια, όχι όμως προτού μια ολόκληρη δεκαετία στιγματιστεί από το τέλος της ελευθερίας του λόγου.

4. Βιετνάμ γιε γιε

Όταν δημοσιεύθηκαν τα περίφημα Pentagon Papers από τους New York Times, το αμερικανικό κοινό πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι η Κυβέρνηση είχε, επί Προεδρίας Λίντον Τζόνσον και Νίξον, σκόπιμα παραπλανήσει την κοινή γνώμη και είχε εμπλέξει τις ΗΠΑ ακόμα πιο βαθιά στο Βιετνάμ, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για απεμπλοκή. Ο Νίξον προσπάθησε με κάθε τρόπο να απαγορεύσει τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων. Απέτυχε. Και ακολούθως ο τυφώνας Watergate παρέσυρε τα πάντα.

5. Μόνικα Γκέιτ

Η Μόνικα Λεβίνσκι ήταν μόλις 22 ετών όταν εργαζόταν στο Λευκό Οίκο. Ο Μπιλ Κλίντον, αν και αρχικά είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό, παραδέχθηκε τελικά ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με τη Λεβίνσκι, όταν ο εισαγγελέας Κένεθ Σταρ είχε ανακαλύψει σχετικό μαρτυρικό υλικό, περιλαμβανομένου του σπέρματος του Κλίντον. Ο Κλίντον καταδικάστηκε για ψευδορκία και για καταφρόνηση δικαστηρίου, ενώ του αφαιρέθηκε η άδεια εξασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος. Η Σύγκλητος όμως αθώωσε τον Κλίντον από όλες τις κατηγορίες και η Χίλαρι τήρησε σιγή σε αντάλλαγμα προς την πολιτική στήριξη που θα της παρείχε ο σύζυγός της στο μέλλον.

109

6. Το σκάνδαλο της τσαγιέρας

Το 1922 χωρίς να προκηρυχθούν προσφορές, ο Υπουργός Εσωτερικών Fall παραχώρησε τα δικαιώματα εξόρυξης του πετρελαίου της περιοχής της «Τσαγιέρας» (Teapot Dome) στο Γουαϊόμινγκ, στον επιχειρηματία Χάρι Σινκλαίρ, ο οποίος όπως αποδείχθηκε είχε δωροδοκήσει τον Fall. Τόσο ο Fall, όσο και ο Sinclair καταδικάστηκαν για ψευδορκία και μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι πετρελαιοπηγές επέστρεψαν στην αμερικανική Κυβέρνηση. Όπως αποδείχθηκε το FBI προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο, διαπράττοντας παράνομες μαγνητοφωνήσεις και διαρρήξεις. Ο Πρόεδρος Warren Harding είχε πιθανώς άγνοια του σκανδάλου, αν και η δημοτικότητά του φυσιολογικά κατέρρευσε.

7. Ο Ρήγκαν χρηματοδοτεί τους Κόντρας

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ παραμένουν το μοναδικό κράτος που καταδικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Το 1986 το Δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί Προεδρίας Ρήγκαν είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας τους επαναστάτες Κόντρας στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την Κυβέρνηση της Νικαράγουα. Η απόφαση παραμένει μέχρι σήμερα ανεφάρμοστη, παρά την έκδοση Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλούσε τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν. Οι ΗΠΑ, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έθεσαν βέτο.

8. Ο Σπύρος Άγκνιου Υποχρεώνεται σε Παραίτηση

Ο Spiro Agnew υπήρξε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο μοναδικός στην ιστορία Αντιπρόεδρος που υποχρεώθηκε να υποβάλει παραίτηση λόγω ποινικής δίωξης. Ενώ διένυε το πέμπτο έτος της θητείας του ως Αντιπρόεδρος του Νίξον, ο Άγκνιου κατηγορήθηκε για δωροδοκία και φοροδιαφυγή, έχοντας αποδεχθεί «δώρα» που υπερέβαιναν τις $250.000. Τελικά η κατηγορία της φοροδιαφυγής αποσύρθηκε μετά από συμβιβασμό που οδήγησε στην παραίτηση του Άγκνιου, ενώ δέκα χρόνια αργότερα ο Άγκνιου κατέβαλε το ποσό των $270.000 προς την Πολιτεία του Μαίριλαντ ως αποζημίωση για τα ποσά που έλαβε ως δωροδοκία. Το 1980 ο Άγκνιου ισχυρίστηκε πως η παραίτησή του υπήρξε προϊόν εκβιασμού, διότι ο Νίξον τον είχε απειλήσει με δολοφονία.

9. Ο Πρόεδρος Φορντ Απονέμει Χάρη στον Νίξον

Ο Gerald Ford υπήρξε αντιπρόεδρος του Νίξον από το 1973 ως το 1974, όταν ο Νίξον υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου του Watergate. Ο Φορντ είχε διοριστεί στη θέση του Αντιπροέδρου μετά τα γεγονότα του Watergate και για τον λόγο αυτό ανέλαβε την Προεδρία αμέσως μετά την παραίτηση του Νίξον, όντας ο μόνος στην ιστορία που ανέλαβε διαδοχικά Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος χωρίς να έχει εκλεγεί. Μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου, ο Φορντ απένειμε χάρη στον τέως Πρόεδρο Νίξον, για όλα τα αδικήματα που διέπραξε στο σκάνδαλο του Watergate. Ανεξάρτητα αν η απονομή χάρης υπήρξε αποτέλεσμα συναλλαγής με τον τέως Πρόεδρο, πάντως αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και στοίχισε στον Φορντ την ήττα στις εκλογές.

10. Whitewater

Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της διακυβέρνησης Κλίντον ήταν το Travelgate. Οι Κλίντον είχαν απολύσει επτά υπαλλήλους του Λευκού Οίκου με σκοπό να διοριστούν φίλοι του προεδρικού ζεύγους. Ακολούθησε το Filegate, όταν περισσότεροι από 500 φάκελοι πολιτών δόθηκαν από το FBI στον Λευκό Οίκο και σύμφωνα με ισχυρισμούς, χρησιμοποιήθηκαν από την Χίλαρι για πολιτικούς λόγους. Και βέβαια το Whitewater που αφορούσε στις ασχολίες του προεδρικού ζεύγους σχετικά με την αγοραπωλησία γης. Μετά βέβαια ο τυφώνας Λεβίνσκι παρέσυρε τα πάντα, και τελικά οι Κλίντον αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>