Γράφει:

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ Αχιλλέα Λυμπουρίδη

της Αυγούστας Αυγουστή

 

Ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1917. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, και στη συνέχεια σπούδασε μουσική και βιολί στο Ελληνικό Ωδείο Κύπρου. Ασχολήθηκε, ως μουσικοσυνθέτης, κυρίως με το έντεχνο κυπριακό λαϊκό τραγούδι και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του κυπριακού μουσικού γίγνεσθαι, αφού υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των μουκών δρώμενων της εποχής του. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς του Αχιλλέα Λυμπουρίδη είναι η διαχρονικότητα των συνθέσεων του όπως δηλώνουν τα τραγούδια του τα «Μαύρα Μάδκια», το «Αερούδι» και η «Αππωμένη» με στίχους του Δημήτρη Λιπέρτη, η “Δροσούλα” με στίχους του Κώστα Μόντη , το «Γιασεμί».

Σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία αποτελεί το έτος 1964. Είναι η χρονιά κατά την οποία συνεργάστηκε με τη Λυρική Σκηνή και την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, δίνοντας συναυλία με τραγούδια και χοροδράματά του τόσο στην Αθήνα, όσο και στον Πειραιά. Το 1969, στην διάρκεια της Β΄ Ολυμπιάδας Διεθνούς Τραγουδιού, εκτελέστηκαν τιμητικώς στο Παναθηναϊκό Στάδιο έργα του, που αφορούσαν στην Κύπρο. Εκεί πρωτακούστηκε το τραγούδι του «Μαύρα Μάδκια», που σημείωσε πανελλήνια επιτυχία.

Η πολιτιστική του προσφορά επεκτείνεται και στον τομέα του θεάτρου. Η αγάπη που είχε για το θέατρο φαίνεται από το γεγονός ότι το 1942 ίδρυσε, μαζί με τον Φοίβο Μουσουλίδη, το «Λυρικό Θέατρο», το πρώτο μόνιμο επαγγελματικό θέατρο στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Λυμπουρίδης έγραψε και θεατρικά έργα, ηθογραφικές κωμωδίες όπως «Ο Ττοουλής ο Ξενοχωρίτης», ενώ μετέφρασε ξένες θεατρικές επιτυχίες. Γνωστά μουσικά ακούσματα του Αχιλλέα Λυμπουρίδη, όπως «Το Ματσικόριδο» και «Η Μηλιά», ακούστηκαν σε περσινή καλοκαιρινή παράσταση του Σατυρικού Θεάτρου.

Αξιόλογη ήταν επίσης η προσφορά του στον τομέα της δημοσιογραφίας, αφού το 1952 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό έρευνας και τέχνης «Ο Φακός». Ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης παρουσίασε ωστόσο και συγγραφικό έργο. Μορφή βιβλίου πήρε η «Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας» (1878 1960), «Κυπριακές Θεατρικές Σελίδες»(1971), «Η Θέμις επί Αγγλοκρατίας στην Κύπρο» (1980), «Η Αγγλοκρατία στην Κύπρο» σε δύο τόμους (1985 και 1987), «Ο Τεχνολογικός Πολιτισμός στη Ζωή των Κυπρίων» (1988), και «Εξέχουσες Μορφές της Κυπριακής Ιστορίας» (1989).

Ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης βραβεύτηκε από διάφορους φορείς της Κύπρου, μεταξύ άλλων, από τον Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ένας από τους κορυφαίους Κυπρίους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς δημιουργούς που το έργο του σφράγισε ανεξίτηλα τον έντεχνο, τον μουσικό και τον λαϊκό βίο της κυπριακής κοινωνίας. Υπηρέτησε άξια την «κυπριακή ντοπιολαλιά», αφού «πάντρεψε» κυρίως στίχους της κυπριακής διαλέκτου με την κατάλληλη μουσική σύνθεση, που μόνο ο ίδιος μπορούσε να αποδώσει τόσο δημιουργικά. Το παραδοσιακό ηχόχρωμα που έδινε ο Λυμπουρίδης στις συνθέσεις του άξια του έδωσε τον τίτλο του «πρωτοπόρου της κυπριακής έντεχνης λαϊκής μουσικής».

Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τον χαμό του Αχιλλέα Λυμπουρίδη που κινήθηκε ήρεμα και γαλήνια προς τους ήχους του.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>