Εν συντομία: Τεχνολογία

Google Chrome

Το Σεπτέμβρη η Google κυκλοφόρησε την πρώτη δοκιμαστική έκδοση του φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser) με την ονομασία «Chrome», το οποίο θα είναι με άδεια ανοικτού κώδικα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στο χώρο, στον οποίο το 72.2% των χρηστών χρησιμοποιεί το Internet Explorer της Microsoft, το 19.2% το Firefox της Mozilla και το 6.4%, το Safari της Apple. Το Chrome έχει πολύ λιτή διεπαφή χρήστη και όμορφο σχεδιασμό που μεγιστοποιεί το χώρο της ιστοσελίδας στην οθόνη. Διαφέρει ουσιαστικά από τους σύγχρονους φυλλομετρητές, όπως το Firefox 3.1, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διεργασίες και τη μνήμη. Συγκεκριμένα, κάθε παράθυρο με ιστοσελίδα ή διαδικτυακή εφαρμογή είναι αυτόνομο με ξεχωριστό κομμάτι μνήμης. Έτσι σε περίπτωση σφάλματος, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πρόβλημα σε όλο το πρόγραμμα, το Chrome απλά θα τερματίσει τη προβληματική σελίδα ή εφαρμογή, απελευθερώνοντας την μνήμη χωρίς να επηρεαστούν τα υπόλοιπα παράθυρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί έσπευσαν να διενεργήσουν συγκριτικά τεστ για να εξακριβώσουν τον πιο γρήγορο, αυτόν που χρησιμοποιεί την λιγότερη μνήμη, κλπ. Επί της ουσίας, το Chrome προδιαγράφει τις ελάχιστες απαιτήσεις της Google προς τους σύγχρονους φυλλομετρητές, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και σταθερότητα αντίστοιχη με τα παραδοσιακά λογισμικά, για τις διαδικτυακές εφαρμογές του μέλλοντος. Στην ατζέντα της Google φυσικά βρίσκεται η ενδυνάμωση των δικών της διαδικτυακών εφαρμογών γραφείου (Gmail, Google Docs και άλλες), έναντι των αντίστοιχων της Microsoft.
http://www.google.com/chrome

Έρευνα και Καινοτομία: Ο πρακτικός οδηγός

Όσοι ψάχνουν τις δυνατότητες επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία εξαιτίας της διασποράς των πληροφοριών για την κάθε θεματική ενότητα. Επιγραμματικά, η ΕΕ στηρίζει τα θέματα αυτά μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7), το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία, καθώς και τα Διαρθρωτικά Ταμεία (Structural Funds). Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης μπορούν να συνδυαστούν, ανάλογα με την περίπτωση, ενισχύοντας έτσι την αξία τους. Για τον σκοπό αυτό, συντάχθηκε και αναρτήθηκε ηλεκτρονικό βιβλιάριο με τίτλο “Practical Guide to EU Funding Opportunities for Research and Innovation”, το οποίο διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα της ΕΕ. Ο εύχρηστος οδηγός αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα για τον κάθε επιστήμονα ή εταιρία που ασχολείται με έρευνα και καινοτομία, παρέχοντας πληροφόρηση για το πως μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά κονδύλια σε κάθε στάδιο του έργου.
http://cordis.europa.eu/eu-funding-guide/

Η εφημερίδα σας στο ηλεκτρονικό χαρτί

Η πέτρα, ο πάπυρος, το δέρμα και χαρτί ήταν τα μέσα που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος για να διαβάζει τα γραπτά του, μέχρι φυσικά την έλευση του ηλεκτρονικού χαρτιού. Αν και η έρευνα για το ηλεκτρονικό χαρτί διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν διάφορα έτοιμα συστήματα, όπως το Kindle της Amazon.com ή το eReader της Sony. Η συσκευή όμως που έκλεψε τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό, παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη και ονομάζεται Plastic Logic Reader. Σε αντίθεση με το Kindle και eReader, δεν είναι προσανατολισμένο στην ανάγνωση βιβλίων, αλλά επικεντρώνεται στη δυνατότητά της άριστης εμφάνισης κειμένων, παρουσιάσεων, εφημερίδων και περιοδικων. Έχει μέγεθος όσο ένα αμερικάνικο φύλλο επιστολής, είναι εξαιρετικά λεπτό (λιγότερο από 1cm) και ελαφρύ (λιγότερο από 400 γραμμάρια). Έχει οθόνη αφής, μπορεί να διαβαστεί εύκολα στο φως και έχει δυνατότητα σύνδεσης με ασύρματο δίκτυο. Το Plastic Logic Reader θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στον επόμενο χρόνο. Η συσκευή αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για τη προώθηση εφημερίδων με ηλεκτρονικά μέσα, ούτως ώστε μελλοντικά να επιτευχθεί μειώση του κόστος εκτύπωσης και διανομής.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>