Από το παρελθόν στο Μέλλον: To OΧΙ της Κύπρου το ’40

Έτσι πολεμήσαμε, έτσι προδοθήκαμε στο πλευρό των συμμάχων

Αποσπάσματα της παρουσίασης του βιβλίου Το Όχι της Κύπρου το ’40 του Κορνήλιου Χατζηκώστα (εκδόσεις Power Publishing) που έγινε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου 2005, από τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο

 

H 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί την κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας. Ένας πόλεμος ανάμεσα στην ιδέα και την ύλη, ανάμεσα στην τιμή και την ελευθερία και τους επίβουλους επιδρομείς και κατακτητές. Στις σελίδες του βιβλίου του Το Όχι της Κύπρου το ’40, του Κορνήλιου Χατζηκώστα, διαζωγραφίζεται η ματωμένη διαδρομή των παιδιών της Κύπρου, που αγωνίστηκαν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ο Κορνήλιος Χατζηκώστας, έγκριτος δημοσιογράφος και ερευνητής, με το πόνημά του αυτό, δοσμένο με δημοσιογραφική πνοή ώστε να αγγίζει το πλατύ κοινό, δεν ανασυνθέτει την ηρωική εκείνη εποχή αποκαθιστώντας απλώς τα γεγονότα. Αποτυπώνει κατά τεκμήριο το άρωμά της μέσα από τις αφηγήσεις των τελευταίων επιζώντων.

ΤΟ «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου συνεπήρε βαθύτατα τους Κυπρίους, Έλληνες όντες από την αυγή της ιστορίας. Οι εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο πήραν τη μορφή εθνικού ψυχικού συναγερμού, με αποκορύφωμα την έκκληση της εκκλησίας για εγγραφή εθελοντών να υπηρετήσουν στον Ελληνικό Στρατό. Αποσπούμε από το βιβλίο του Κορνήλιου Χατζηκώστα την καταγραφή των εντυπώσεων του ανταποκριτή του Ρόυτερ, ο οποίος περιγράφει χαρακτηριστικά το όλο κλίμα που επικρατούσε: «Εις ολόκληρον την Κύπρον επικρατεί αφάνταστος ενθουσιασμός, αφ ης στιγμής ελήφθη η είδησις ότι η Ελλάς απεφάσισε να αμυνθεί διά των όπλων εις την Ιταλικήν επίθεσιν. (…) Υψώθησαν Ελληνικές σημαίες, μέγα πλήθος συνεκεντρώθη προ του Ελληνικού προξενείου της Λευκωσίας και έψαλλε Ελληνικούς ύμνους. (…) Κατά πυκνάς μάζας προσέρχονται ευσταλείς Κύπριοι, ζητούντες να αποσταλούν εις την Ελλάδα όπως υπηρετήσουν εις τας τάξεις του Ελληνικού Στρατού».

Η βρετανική αποικιακή διοίκηση προέβαλε σημαντικά προσκόμματα για την κατάταξη Ελλήνων Κυπρίων στον Ελληνικό Στρατό. Παράλληλα με την απατηλή διακήρυξη ότι «πολεμώντας στο πλευρό της Βρετανίας πολεμάτε για τη δική σας ελευθερία», που για τους Έλληνες της Κύπρου σήμαινε αναπόδραστα ένωση με την Ελλάδα, κατόρθωσε να στρατολογήσει 20.000 περίπου Κυπρίους. Άλλοι 1.400 κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό. Οι μαχητές αυτοί αφού συγκροτήθηκαν σε μονάδες, πολέμησαν και θυσιάστηκαν σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Αφρική.

Ακόμη και στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου μετείχαν Κύπριοι σαμποτέρ. Εξακόσιοι πενήντα από τους Κυπρίους εθελοντές δεν επέστρεψαν στις εστίες τους. Έπεσαν μαχόμενοι και ετάφησαν σε 56 κοιμητήρια 16 περίπου κρατών, όπως προκύπτει από το παράτημα μνήμης και τιμής που κλείνει αυτό το αξιόλογο βιβλίο. Στην Αθήνα 40 Κύπριοι φοιτητές ακολουθώντας το κάλεσμα του έθνους, άφησαν τα πανεπιστημιακά έδρανα και προσέτρεξαν να καταταγούν στον Ελληνικό Στρατό.

Διαβάζουμε επίσης το διάγγελμα του Συνταγματάρχη Λάσιγκτον, Επιθεωρητή του Κυπριακού Συντάγματος προς τους αποστρατευομένους: «… Έχετε κάθε δικαίωμα να είστε υπερήφανοι διά τον ρόλον τον οποίο διαδραματίσατε δι’ αυτήν την επιτυχίαν. Επολεμήσατε εις την Γαλλία και τη Δυτική Έρημον, εις την κυρίως Ελλάδαν και την Κρήτην, εις την Ερυθραία και την Ιταλία. Κατά τα μακρά πεντέμισι χρόνια γεμάτα κόπους, μόχθους, δεν υπήρξε εποχή κατά την οποία οι Κύπριοι στρατιώτες δεν ήσαν εις ενεργόν υπηρεσίαν, είτε πολεμώντες είτε λαμβάνοντες μέρος σε ουσιώδεις αποστολές. Ελπίζω με όλη την καρδιά μου πως τα αγαθά της ειρήνης θα σας φέρουν ό,τι επιθυμεί όλος ο κόσμος….»

Αλίμονο όμως! Οι χθεσινοί συμπολεμιστές όχι μόνο αθέτησαν τις υποσχέσεις τους και δεν απέδωσαν το δίκαιο και την ελευθερία στον ελληνισμό της Κύπρου, αλλά δέκα χρόνια αργότερα έστησαν αγχόνες και έφτιαξαν δεσμωτήρια για να φυλακίσουν τη μαχόμενη ελληνική ψυχή της.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>