Γράφει:

Η συγκάλυψη της παράνομης εισαγωγής τουρκικών εξοπλισμών από τους Άγγλους, το 1960

του Γιάννη Σπανού

 

Αν δεν είναι ανέντιμη, είναι οπωσδήποτε θλιβερή η προσπάθεια μερικών πολιτικάντηδων, να μας υποβάλουν ότι έχουμε χάσει έναν πόλεμο και η ήττα μας υποχρεώνει σε… υποχωρήσεις ύστερα από 34 χρόνια, εισάγοντας τον παραλογισμό στο χώρο της πολιτικής λογικής και της ηθικής της ιστορίας. Αυτή την παραχωρητική αφορμή είχε διατυπώσει το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έβλεπε το κυπριακό σαν καρκίνωμα στο κορμί της αθηναϊκής πολιτικής και υποστήριξε την άμση εγχειρητική αποκοπή του. Και την μεν άποψη του τότε πρωθυπουργού και τα τότε δεδομένα δεν σχολιάζουμε σήμερα, αλλά τηv έμμεση πpoπαγανδισηκή υποβολή για… «αναδρομικές αποζημιώσεις», δεν είναι δυνατό να την αφήσουμε απαρατήρητη και να μην την χαρακτηρίσουμε σαν εφεύρημα πανουργίας και δείγμα μηδισμού. Γιατί Ο λαός ούτε προκάλεσε τα γεγονότα του ’74, ούτε πολέμησε. Η Κύπρος του ’74 ήταν ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη χώρα. Καταπροδομένη από το «εναγές Kαθεστώς της καταπτύστου χούντας», κατά τον αείμνηστο Πολύκαρπο Ιωαννίδη. Εγκαταλειμμένη από τη χουντοκρατούμενη Αθήνα και χαλιναγωγημένη και συρόμενη στη σφαγή, στην ατίμωση και στον ιστορικό αφανισμό, από τα κολασμένα ανδρείκελα που χειρίζοταν τα ηνία της δύστυχης Εθνικής Φρουράς και την παρέσερναν στις διαβόητες «ομαλές αναδιπλώσεις» κατά τις ορολογίες της καταισχύνης. Το 1974 δεν έγινε πόλεμoς. Έγινε εισβολή, γενοκτονία, ξεριζωμός και κατοχή.

Ο λαός μας δεν υπέστη πoλεμική ήττα το 1974. Ούτε του επετράπη να πολεμήσει. Ο Κυπριακός Ελληνισμός υπέστη ιστορική, δολοφονική απόπειρα από το πραξικόπημα, παρεδόθη στις μεραρχίες της τουρκικής εισβολής και δέσμιoς στα κατακτητικά κακοποιά τουρκικά στρατεύματα, που ατίμαζαν τον πολιτισμό του εικοστού αιώνα και επανέφεραν την μεσαιωνική τουρκοκρατία στον σύγχρονο κόσμο, με ανεμπόδιστα μαζικά εγκλήματα πολέμου. Έκτοτε δε, με την παρατεινόμενη κατοχή που υπήρξε αποτρόπαιο αποτέλεσμα της ξένης συνέργειας, η Τoυρκία καταπατά κι εξευτελίζει τα στοιχειωδέστερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβάλλει το κτηνώδες κράτος της δουλείας και του τρόμου, με την ενισχυόμενη τρομοκρατία. Τρομοκρατία που εγκαθίδρυσε η βρετανική αποικιοκρατία το 1955, με τον σχηματισμό της KITEΜΠ, της ΚΑΡΑΤΣΕΤΕ και της ΒΟΛΚΑΝ από τον Άγγλο κυβερνήτη στρατάρχη Χαρτινγκ κατά την αποκαλυπτική ομολογία προστατευόμενου πράκτορα, Λονδίνο, Μάρτιος 1996 που υπήρξε το προανάκρουσμα της συμφοράς του 1963-4 και του 1974, με την συνωμoσία Κίσσινγκερ και την έκτοτε συνεχιζόμενη κατοχή με τα όπλα, τα μέσα και την κάλυψη του Φόρεϊν ’Οφφις και των επιγόνων του νεοΜέττερνιχ. Τρομοκρατίας που συσπειρώθηκε από τον Ραούφ Ντενκτάς στις 15 Νοεμβρίου 1957 στην ΤΜΤ με την καθοδήγηση, την εποπτεία, την επάνδρωση και τον εξοπλισμό από τον Φατίν Ζορλού, ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Οι άσπονδοι φίλοι μας γνωρίζουν κάλλιον παντός άλλου ότι η τρομοκρατία συνεχίστηκε και μετά τη Ζυρίχη, όπως μαρτυρούν τα απόρρητα έγγραφα του σερ Χιου Φουτ από τη Λευκωσία, του Άλλεν από την Αθήνα, του Μπάρροους από την Άγκυρα, αλλά και από την περίπτωση ΝΤΕΝΙΣ του Οκτωβρίου 1959. Άλλωστε η συνενοχή της Αγγλίας στο ιστορικό κακούργημα είναι αναντίλεκτη και για την ατιμία της παρασπονδίας ως εγγυήτριας της Κυπριακής ανεξαρτησίας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, έστω και αν υποθετικά αποδεχτούμε συζήτηση επί του επιχειρήματος της δήθεν πολεμικής ήττας, και άρα πoλεμικών απoζημιώσεων, αυτές δεν ικανοποιούνται από τα λάφυρα και τις λεηλασίες τριών δεκαετιών; Στο κατω κάτω, ποιες αποζημιώσεις έδωσε η Τουρκία, όταν ηττήθη στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και η Αγγλία για όσα διέπραξε κατά τον απcλευθερωτικό αγώνα της Κύπρου; Ποιες ήταν οι αποζημιώσεις της ηττημένης Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα στους δυο παγκόσμιους πολέμους;

 

ΕΓΓΡΑΦΟ 1

 

Το πρώτο απόρρρητο έγγραφο που παραθέτουμε στάλθηκε από τον τελευταίο Κυβερνήτη της Κύπρου Sir H. Foot στον Υπουργό Αποικιών στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 1960. Σε αυτό ο Κυβερνήτης αναφέρεται σε μια άφιξη φορτίου με όπλα από την Τουρκία για την ΤΜΤ στην Λάρνακα:

«Χθες το βράδυ ένας Τουρκοκύπριος λοχίας της αστυνομίας στην Λάρνακα ζήτησε ειδική προστασία για αυτόν και την οικογένειά του και τέθηκε υπό προστατευτική φρούρηση. Είπε ότι είχε σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι είχε σχεδιαστεί η άμεση δολοφονία του από την ΤΜΤ. Εξήγησε ότι ενέχετο στην διανομή και φύλαξη φορτίων όπλων και πυρομαχικών της ΤΜΤ στην επαρχία Λάρνακας και ότι ήταν βαθιά αναμεμειγμένος σε αυτό από τον περασμένο Αύγουστο. Πίστευε ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του επειδή οι συντονιστές της ΤΜΤ υποψιάζονταν ότι δεν ήταν πλέον απολύτως αξιόπιστος.

Έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία παρέχουν πληροφορίες για όπλα της ΤΜΤ που φυλάσσονται στην επαρχία Λάρνακας. Τα χαρτιά του αναφέρονται σε 400 κατά προσέγγιση όπλα μόνο στην επαρχία Λάρνακας, περιλαμβανομένων πέραν των 200 .303 τυφεκίων, 7 όπλα τύπου Bren και μεγάλου αριθμού όπλων τύπου Sten και πιστολιών. Μερικά από αυτά τα αποθέματα όπλων έχει λεχθεί ότι είναι κρυμμένα εντός ή πλησίον του Τεκκέ (του αρχαίου τεμένους πλησίον της αλυκής της Λάρνακας) και τα υπόλοιπα έχουν διανεμηθεί στα χωριά της επαρχίας (οι ακριβείς χώροι απόκρυψης δεν είναι γνωστοί).

Λαμβάνουμε πλήρη πληροφόρηση από αυτόν και όταν ολοκληροθεί η ανάκριση θα διευθετήσουμε να μεταφερθεί αυτός και η οικογένειά του εκτός Κύπρου το τάχιστα. Θα σας ενημερώσω για αυτές τις διευθετήσεις το συντομότερο δυνατό.

Έχω αποφασίσει ότι δεν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για την διεξαγωγή ερευνών για αυτά τα όπλα και δεν στο παρόν στάδιο θα προχωρήσω σε οποιαδήποτε ενέργεια για την κατάσχεση των όπλων .

Όταν αυτή η πληροφορία έφτασε σε εμένα χθές το βράδυ, συμβουλεύτηκα τον κ. Julian Amery και καλέσαμε τον Δρ. Κουτσιούκ να προσέλθει στο Κυβερνείο. Του αναφέραμε σε γενικές γραμμές τις πληροφορίες που κατείχαμε, δίνοντας έμφαση στην σοβαρότητα της κατάστασης».

 

ΕΓΓΡΑΦΟ 2

 

Σε αυτό το έγγραφο , απεσταλμένο από την τουρκική Πρεσβεία στην Άγκυρα προς το Foreign Office τον Μάρτιο του 1960, γίνεται αναφορά σε πληροφορία για κάποιο φορτίο με όπλα που κατευθύνεται από την Τουρκία προς την Κύπρο. Σημειώνεται δε ότι η γνώση για το εν λόγω φορτίο προήλθε από ελληνική πηγή:

«Στόχος μας θα έπρεπε ενδεχομένως να είναι να αποθαρρύνουμε την εισαγωγή όπλων , παρά να ανιχνεύουμε τους Τούρκους. Συνεπώς, θα εισηγούμουν όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση ενημερώσει ανεπισήμως τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο ότι έχουμε πληροφορίες για αυτή την ενέργεια. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια αλλά θα ήταν επιθυμητό να προωθηθεί, ούτως ώστε οι τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο , εν όψει της σοβαρής διασάλευσης που θα προκαλούσε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων. Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα, θα μπορούσε να μιλήσω με την ίδια λογική και εδώ. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η πληροφορία προήλθε από ελληνικές πηγές».

 

ΕΓΓΡΑΦΟ 3

Αυτό το έγγραφο εντάσσεται στα πλαίσια διπλωματικού διαλόγου με αφορμή το προηγούμενο έγγραφο που παρατέθηκε. Η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώνει το Foreign Office για τους κινδύνους που θα ελλόχευε μια ενδεχόμενη ενημέρωση των Τούρκων από τους Έλληνες επί του ζητήματος:

«Θα ήταν άκρως προσβλητικό για τους Έλληνες να προσεγγίσουν τους Τούρκους. Πέραν της φυσικής τους απροθυμίας να θέσουν σε κίνδυνο την πηγή τους, θα ανησυχούσαν για ενδεχόμενες συνέπειες επί της κοινότητάς τους στην Τουρκία, η οποία θα κινούσε τις υποψίες των Τούρκων. Η ενέργεια που εισηγείστε στην τελευταία σας πρόταση, με όλο το σέβας, θα συνιστούσε σοβαρή διασάλευση της εμπιστοσύνης και θα αποστερούσε όλες τις χρήσιμες επαφές μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και αυτής της πρεσβείας.

Αν θα διακινδυνεύαμε να επωμιστούμε εμείς την προσβολή με το να ενημερώσουμε τους Τούρκους χωρίς να αποκαλύψουμε την πηγή μας, δέχομαι ότι ίσως να μην πρέπει να πούμε τίποτα και να ερευνήσουμε το πλοίο κατά την άφιξή του. Στο μεσοδιάστημα, δεν προβαίνω σε καμία (επαναλαμβάνω καμία) δράση εδώ».

Ο Γιάννης Σπανός είναι Ιστορικός

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>