Γράφει:

Κύριε Πρόεδρε το παράκανε λίγο ο κύριος Ταλάτ ή μου φαίνεται;

του Λουκά Φουρλά

Μέχρι ποιού σημείου είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό ή να μην μας επιρρίψουν ευθύνες οι ξένοι για αδιάλλακτη συμπεριφορά; Αυτό σκέπτομαι παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να βάζει κόκκινες γραμμές, να σπάζει εμπάργκο δηλώσεων που ο ίδιος ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και να θυμίζει γενικά τον Ντενκτάς στις καλές του. Το έχει παρακάνει ο κ.Ταλάτ, σε βαθμό που ενοχλεί και προβληματίζει για τις πραγματικές του προθέσεις.

Από την άλλη, η δική μας πλευρά, προσπαθώντας να αποφύγει το τρυπάκι των δηλώσεων και αντιδηλώσεων, συμμετέχει στην απευθείας διαπραγμάτευση ακροβατώντας μεταξύ ανάγκης καλού κλίματος και απόκρουσης αδιάλλακτων θέσεων που οδηγούν την διαδικασία σε αποτυχία. Κανένας δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του Προέδρου, ο οποίος παρά τις μεμονωμένες μέχρι στιγμής κριτικές, προχωρά στις διαπραγματεύσεις ενισχυμένος. Το ζητούμενο, όμως, είναι με ποιες θέσεις καθόμαστε απέναντι από τον Ταλάτ και πόσο αυτές απέχουν από θέσεις που ο λαός απέρριψε το 2004 στο δημοψήφισμα. Και δεν σας κρύβω ότι με προβληματισμό παρακολουθώ την πορεία των συνομιλιών, στο βαθμό φυσικά που μας το επιτρέπει η συσκότιση, έστω και αν αυτή εφαρμόζεται μόνο από την πλευρά μας.

Αν λοιπόν στα όσα απαράδεκτά θέτει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι (παρθενογένεση, εμμονή στις τουρκικές εγγυήσεις και μετά την λύση, μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο) εμείς έχουμε παντιέρα την εκ περιτροπής προεδρία… τι να πω. Ο κ.Χριστόφιας επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θα διαχειριστεί το δίκαιό μας ενισχυμένος από τη δύναμη που του έδωσε ο λαός. Και σίγουρα αυτά που προβάλλει ο Ταλάτ ως τις δικές του κόκκινες γραμμές δεν έχουν να κάνουν με αυτό που εμείς θεωρούμε ως δίκαιο. Είναι συνταγή αποτυχίας και κανένας Ελληνοκύπριος, όσο καλοπροαίρετος και να είναι, δεν πιστεύω ότι θα τα αποδεχόταν. Επαναλαμβάνω, όμως, πως το ότι εμείς μιλάμε πλέον με θέσεις όπως η εκ περιτροπής προεδρία, με ανησυχεί ιδιαίτερα. Και δεν με κάνει να νοιώθω καθόλου καλύτερα αν αυτή την θέση την αποδέχτηκαν ή όχι και προηγούμενοι Πρόεδροι. Είχα την εντύπωση ότι τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα, άρα δεν υπήρχε τίποτα δεσμευτικό. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον οι κόκκινες γραμμές μας έχουν αλλάξει λίγο χρώμα.

Το γεγονός όμως που δεν αμφισβητείται είναι ότι μπήκαμε σε τροχιά λύσης, με τους οιωνούς να μην προδιαγράφουν μέχρι στιγμής πολλές ελπίδες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να γίνει αυτή η πραγματικότητα κατανοητή από τον λαό το συντομότερο, είναι ενδεικτική του πού πατάμε: Άγαρμπη προσπάθεια για αλλαγές στα βιβλία ιστορίας με τον υπουργό Παιδείας να καταθέτει στη Βουλή mea culpa για το ότι προχώρησε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα κόμματα. Πριν από ένα χρόνο σχίζαμε τα ρούχα μας διότι πήγε η Λούτον να παίξει μπάλα στα κατεχόμενα και κάναμε την γη πηγή να το αποτρέψουμε. Σήμερα στέλνουμε εμείς την ακαδημία της ΑΕΛ στα κατεχόμενα και δεν ξέρω τί θα πράξει η κυβέρνηση αν αύριο βρεθεί μια νέα Λούτον.

Όπως αποδείχθηκε, οι κινήσεις καλής θέλησης από τη δική μας πλευρά δεν αλλάζουν και πολύ τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις. Φίλος από τα παλιά ο κ.Ταλάτ δεν λέω, έχει προβλήματα με την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα και το έχει παράπονο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει, κατανοητή η προσπάθεια να τον βοηθήσουμε και να μην τον δυσκολεύουμε τον άνθρωπο, αλλά το έχει παρακάνει και ίσως θα πρέπει να λάβει ένα μήνυμα. Απευθείας από τον πρόεδρο Χριστόφια. Ο οποίος επαναλαμβάνω, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το τί απέρριψε ο λαός το 2004, προκειμένου να μην οδηγηθεί και αυτή η προσπάθεια σε ναυάγιο.

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι αρχισυντάκυης του MEGA

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>