Γράφει:

Με Τόλμη: Αποτυχεμένη πεπατημένη

του Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

 

Η απαράδεκτη και όμως για πολλούς αναμενόμενη συμπεριφορά της Τουρκίας και κατά συνέπειαν η απολύτως ευθυγραμμισμένη συμπεριφορά της υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε στα κατεχόμενα, με τα προκλητικά προαπαιτούμενα που θέτουν για την ευόδωση των σε εξέλιξη διαπραγματεύσεων, οδηγεί σε ναυάγιο την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και τινάζει στον αέρα τα όσα λέχθηκαν κατά κόρον για γωνιάσματα, επαναστάσεις και ίδια γλώσσα. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα κλαψουρίζουν για το ναυάγιο και θα ολοφύρονται γιατί, όπως πίστεψαν και πιστεύουν, χάνεται η ευκαιρία για επανένωση για την οποία τόσα πολλά παραχώρησαν και στην οποία τόσα πολλά επένδυσαν. Όπως όμως είναι εξίσου βέβαιο ότι κάποιοι άλλοι δεν θα εκπλαγούν από το ναυάγιο, γιατί οι εκτιμήσεις τους γι’ αυτό, δοσμένης της Τουρκικής αδιαλλαξίας και στρεψοδικίας, επιβεβαιώθηκαν.

Για όλους όμως, τους μεν, τους δε και τους υπόλοιπους, το ναυάγιο πρέπει να αξιοποιηθεί ως μια καλή ευκαιρία για φυγή προς τα εμπρός, για αναθεώρηση της πολιτικής και της στρατηγικής μας, με οριστικό ξεκαθάρισμα των θέσεών μας, με εγκατάλειψη της πολύχρονης αποτυχεμένης πεπατημένης, για να υπάρξει έστω ελπίδα. Οφείλουμε λοιπόν να δηλώσουμε ευθαρσώς σε όλους, με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους, όλοι, λαός και ηγεσία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ότι χωρίς λύση απελευθέρωσης δεν θα επιτρέψουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και θα κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε ακόμα και την σύνδεσή της με προνομιακή σχέση με την ΕΕ. Κι ας μη φοβούνται κάποιοι ότι η Τουρκία έχει επιλογή ν’ αλλάξει δρόμο. Η ΕΕ ως ενταξιακή πορεία, ως προνομιακή σχέση και ως ένταξη είναι για την Τουρκία μονόδρομος. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Και χωρίς αυτά η Τουρκία δεν αντέχει. Να υπογραμμίσουμε και να σταθούμε με επιμονή και αξιοπιστία στην θέση ότι το μέλλον της Τουρκίας που συνδέεται με την ΕΕ εξαρτάται απολύτως από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Να δώσουμε λοιπόν το μήνυμα στους συμφεροντολογικά ενδιαφερόμενους για λύση του Κυπριακού, ότι δεν δίνουμε γη και ύδωρ, ότι είμαστε από καιρό έτοιμοι για λύση συμβιβασμού για τον τερματισμό της κατοχής, αλλά δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ έτοιμοι να υπογράψουμε όρους υποταγής μας.

 

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>