Εν συντομία: Πολιτική

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Η δυσαρέσκεια που προκάλεσε για την κυβέρνηση Καραμανλή η δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πολυτελή βίο υπουργών, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του κ. Βουλγαράκη, οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ περί νοθείας σε ψηφοφορία στην βουλή από βουλευτές της ΝΔ και γενικότερα η καλπάζουσα διαφθορά δεν ήταν χωρίς συνέπειες για την κυβέρνηση Καραμανλή. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που βρίσκεται για τέσσερα χρόνια στην εξουσία χωρίς ιδιαίτερη πίεση από τις δημοσκοπήσεις, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της φθοράς της εξουσίας. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με ποσοστό 28,8%. Ακολουθούν η ΝΔ 26,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,8%, το ΚΚΕ με 6,8% και ο ΛΑΟΣ με 4,6%. Η ανατροπή αυτή στο πολιτικό σκηνικό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κοινή εκλογική δεξαμενή με το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να παρουσιάζει ψηλά ποσοστά (αν και χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι). Το αμφίρροπο πολιτικό σκηνικό, σε συνδυασμό με την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη σε πρόωρες εκλογές.

ΤΥΦΛΙΔΑ: ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Κατά την επίσκεψή του στην Τυφλίδα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιααπ ντε Χοπ Σέφφερ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στην Γεωργία, ως επίσης και την στήριξή της στις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες. Εν τούτοις, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος επί του πρακτέου σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας, η οποία μένει χωρίς κάποια ημερομηνία. Και αυτό παρά την διαβεβαίωση του κ. Σεφφερ ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν θα παρεμποδιστεί από άλλες χώρες, υπονοώντας φυσικά την Ρωσία.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Φαίνεται ότι η φιλοδυτική στροφή των Ουκρανών δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Μετά την λεγόμενη “πορτοκαλί επανάσταση” του 2004 (με “αμερικανικό δάχτυλο”, όπως πολλοί υποστηρίζουν), και την συγκρότηση ενός μεγάλου φιλοδυτικού συνασπισμού, η φιλορωσική αντιπολίτευση κερδίζει και πάλι έδαφος. Και αυτό γιατί πέτυχε την στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, αυτού της Πρωθυπουργού Ιουλία Τιμοσιένκο, σε ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια στην βουλή. Η ενέργεια αυτή έφερε την Πρωθυπουργό σε κάθετη σύγκρουση με τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιουσένκο, ενώ προκαλεί σενάρια που σχετίζονται με πολιτικές ισορροπίες εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2010.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Α΄ Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στα Γιάννινα, στην παρουσία 300 περίπου συνέδρων, Ηπειρωτών που έφτασαν από κάθε γωνιά του κόσμου. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Χρυσόστομος Δήμου από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης. Το νέο ιστορικό αυτό σταθμό πορείας της Ηπειρώτικης Διασποράς, ενίσχυσαν έμπρακτα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θέτοντας υπό την αιγίδα του το σημαντικό αυτό συνέδριο, καθώς και η Βουλή των Ελλήνων, εκφράζοντας έτσι συνολικά την υποστήριξη του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας. Από πλευράς Κύπρου, χαιρετισμό απηύθυνε στο Συνέδριο ο Ελευθέριος Ν. Δημητρίου, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειτωτών, μέλος Δ.Σ Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης. «Ο Κυπριακός Ελληνισμός όπως και ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου», είπε ο κ. Δημητρίου, «πορεύονται σε παράλληλες πορείες και αγωνίζονται για τις ίδιες ακριβώς αξίες, αρχές και δικαιώματα».

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Στα πλαίσια της εκστρατείας των αμερικανικών στρατευμάτων κατά των δυνάμεων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στα αφγανοπακιστανικά σύνορα, κάτοικοι της ακριτικής πόλης Αγκούρ Αντά, ως επίσης και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Πακιστάν, ανέφεραν ότι δύο αμερικανικά ελικόπτερα προσπάθησαν να προσγειωθούν σε πακιστανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ελικόπτερα τύπου Σινούκ, τα οποία όμως εν τέλει επέστρεψαν στο έδαφος του Αφγανιστάν, αφού δέχτηκαν πυρά από πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις και από κατοίκους της περιοχής. Αν και έχουν αναφερθεί τελευταία αρκετές περιπτώσεις αμερικανικών ρίψεων ρουκετών, στο έδαφος του Πακιστάν, εναντίον κυρίως των Ταλιμπάν, εν τούτοις αυτή είναι η πρώτη αναφορά για προσπάθεια προσγείωσης αμερικανικών πτητικών μέσων σε πακιστανικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωπος του Πενταγώνου διέψευσε τις πληροφορίες.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>