ΣΥΝΕΒΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

26η Οκτωβρίου 1912

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κατά την διάρκεια του 1ου Βαλκανικού πολέμου ο Ελληνικός Στρατός καθοδηγούμενος από τον Πρίγκηπα Κωνσταντίνο εισήλθε θριαμβευτής στην Θεσσαλονίκη, καταλαμβάνοντάς την και εντάσσοντάς την στο ελληνικό κράτος. Η συνθηκολόγηση των Τούρκων υπήρξε άνευ όρων, ενώ οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στους θριαμβευτές. Η επιμονή του Κωνσταντίνου στην προέλαση προς την Θεσσαλονίκη απεδείχθη σοφή, αφού ο βουλγαρικός στρατός ήταν έτοιμος να καταλάβει αυτός πρώτος την πόλη και να την εντάξει στο βουλγαρικό κράτος.

 

24η Οκτωβρίου 1217

Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου κορυφώθηκε η ρωσική επανάσταση. Τότε οι επαναστάτες κατέλαβαν τα Χειμερινά Ανάκτορα, εντός των οποίων έδρευε η προσωρινή ρωσική κυβέρνηση. Ηγετική φυσιογνωμία της επανάστασης υπήρξε ο Βλαδιμίρ Ίλιτς Ουλιάνωφ, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Λένιν, μετέπειτα ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπό-τητας, διότι με την Οκτωβριανή Επανά-σταση υποβλήθηκαν στην βάσανο της έμπρακτης εφαρμογής οι πρωτοπο-ριακές ιδέες των Μαρξ και Έγκελς για την επανάσταση των εργατών ενάντια στους ιδιοκτήτες των μέσων παρα-γωγής και την επικράτηση μίας αταξικής, κομμουνιστικής κοινωνίας.

 

21η Οκτωβρίου 1931

ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ: ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τον Οκτώβριο του 1931 ξέσπασαν σε όλες τις πόλεις και σε πολλά χωριά της Κύπρου δυναμικές διαδηλώσεις κατά της καταπιεστικής διοίκησης των Βρετανών με αίτημα την ένωση με την Ελλάδα, τις οποίες είχε υποθάλψει κυρίως η εκκλησία με πρωτεργάτη τον Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο Μυλωνά. Πολλοί αστυνομικοί σταθμοί κατελήφθησαν από τους διαδηλωτές οι οποίοι κατέβαζαν την βρετανική και ανέβαζαν την ελληνική σημαία, ενώ κάηκε ολοσχερώς το κυβερνείο. Η καταστολή των κινητοποιήσεων από την αστυνομία και τον στρατό ήταν αιματηρή, ενώ στη συνέχεια εξορίστηκε ο Μητροπολίτης Κιτίου και άλλοι πολίτες. Ακολούθησε μια περίοδος πολύ σκληρής διοίκησης υπό τον κυβερνήτη Χέρμπερτ Ρίτσμοντ Πάλμερ, η οποία έμεινε γνωστή ως “παλμεροκρατία”.

 

28η Οκτωβρίου 1940

ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετά την απόρριψη από τον Ιωάννη Μεταξά του θλιβερού τελεσιγράφου με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε να επιτραπεί η ανεμπόδιστη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος, η Ιταλία εισέβαλε στην Ελλάδα από τα αλβανικά σύνορα. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος υπήρξε η αφορμή να γραφτεί το ηρωικότερο έπος του ελληνικού λαού κατά τον 20ο αιώνα. Τα ιταλικά στρατεύματα γνώρισαν συντριπτική ήττα, εξαιτίας της ηρωικής και συλλογικής αντίστασης του Ελλήνων. Οι μάχες στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, ηρωισμός των Ελλήνων στρατιωτών και η μαχητικότητα με την οποία συνέδραμαν στον αγώνα του Στρατού όλοι οι Ελληνες συγκλόνισαν την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ευρώπη.

 

1η Οκτωβρίου 1960

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Με το πέρας των συνομιλιών για την τελική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος και την κατάληξη με τις υπογραφές των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου η Κύπρος κατέστη ανεξάρτητη Δημοκρατία. Το τελικό κείμενο των συμφωνιών υπεγράφη στο Λονδίνο, στις 11 Φεβρουαρίου του 1959, από τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Δρ Φαζίλ Κιουτσούκ και σερ Χιου Φουτ, ενώ η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου του 1960. Εν τούτοις, ως επίσημη επέτειος των εορτασμών της ανεξαρτησίας ορίστηκε η 1η Οκτωβρίου.

 

15η Οκτωβρίου 1996

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΚΑΚΟΥΛΛΗ

Στρατιώτες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής δολοφόνησαν απρόκλητα τον Ελληνοκύπριο συνταξιούχο πυροσβέστη Πέτρο Κακουλλή, πρόσφυγα από το Λευκόνοικο, στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός κοντά στο χωριό Άχνα. Ο Κακουλλής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την ώρα που άοπλος μάζευε σαλιγκάρια. Η δολοφονία του Κακουλλή συμπλήρωσε το παζλ των δολοφονιών Ελληνοκυπρίων του έτους 1996, μετά τις άνανδρες δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού λίγους μήνες προηγουμένως.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>