Υστερόγραφο

Στο πρώτο της κιόλας τεύχος, η «Σύγχρονη Άποψη» είχε ως ένα από τους πρωτοσέλιδους τίτλους και τον κύριο τίτλο της θεματικής ενότητας «Οικονομία» τον ακόλουθο: «Πάμε για Κράχ;». Σε μια εποχή που η ευφορία από την άνοδο των ακινήτων και του χρηματιστηρίου επέτρεπε στην Κυβέρνηση να δίδει μερίδιο από το προεκλογικά υποσχόμενο πακέτο παροχών, εμείς προειδοποιούσαμε με ένα τίτλο που για πολλούς φαινόταν ως υπερβολικός. Όχι όμως για όσους ψύχραιμα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Το κραχ του οποίου τις συνέπειες βιώνει σήμερα ο δυτικός κόσμος δεν ήλθε από το πουθενά, ούτε και βέβαια η «Σύχρονη Άποψη» ήταν η μοναδική που το εντόπισε. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί αυτό δεν είχε εντοπιστεί από εκείνους που έπρεπε.

Η κυβέρνηση Μπους βεβαίως, μέσα στην γενικότερή της ανικανότητα, άφησε την οικονομία να καταρρεύσει, προσπαθώντας να δαμάσει το Ιράκ. Το Ιράκ, όμως, γονάτισε την αμερικανική οικονομία και παραλίγο και την παγκόσμια οικονομία. Μετά από περισσότερα από επτά χρόνια κατά τα οποία η Αμερική και η Ευρώπη κοιμούνταν ανήσυχες μπροστά στον φόβο ενός νέου τρομοκρατικού κτυπήματος, ξανάλθε η ώρα που η στέρηση του ύπνου οφείλεται σε ένα πιο ρεαλιστικό αίτιο: Την ανησυχία για την οικονομική κρίση. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα υποχρεώνεται να αναδιπλωθεί και να δώσει την θέση του σε ένα μικτό μοντέλο οικονομίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει και ένα βαθμό κρατικού ελέγχου.

Η οικονομική κρίση υπενθυμίζει σε όσους αντιμετωπίζουν τις πωλήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας ως τη νέα μορφή τζόγου, ότι η οικονομία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο στοιχήματος ή πονταρίσμα-τος. Το λελογισμένο ρίσκο και η ψύχραιμη οικονομική ανάλυση έλειψαν από την κυπριακή οικονομία την περίοδο του χρηματιστηρίου και έλειψαν και κατά την περίοδο της ξέφρενης και συχνά παράλογης ανόδου της τιμής των ακινήτων. Η ψύχραιμη οικονομική ανάλυση έλειψε όμως και από την κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του τόπου. Δίδοντας πακέτα παροχών σε συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες προσώπων, οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού και σε τελική ανάλυση συνετέλεσε στην φρενίτιδα της αύξησης των τιμών των ακινήτων. Την ίδια στιγμή τα πολιτικά παιχνίδια με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, που κάποια στιγμή θα βγουν στο φως της δημοσιότητας και η παράνομη διακίνηση χρήματος μέσω κατεχομένων, συνέβαλε στην παρουσίαση μιας συχνά πλασματικής εικόνας για την κυπριακή οικονομία. Και μέσα σε όλα, ήλθε και η επίμονη παραίνεση του κυβερνώντος κόμματος όπως πωληθεί ο χρυσός της Κεντρικής Τράπεζας, που συνετά φυλασσόταν για τις δύσκολες στιγμές που οι ψύχραιμοι αναλυτές γνώριζαν ότι έρχονταν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένουμε πολύ περισσότερα από τις συλλήψεις των διαφωνούντων στις παρελάσεις κατόπιν πολιτικών εντολών, την μονομερή ανταλλαγή όρκων αγάπης με τον κατ” εμάς σύντροφο, αλλά κατ” εκείνον κύριο, Ταλάτ, την συνεχιζόμενη απόσπαση στελεχών του κόμματος στο Προεδρικό για εκπλήρωση ειδικών υπηρεσιών και την πρόκληση αναστάτωσης στην αγορά μέσα από την διασπορά ψευδών ειδήσεων για δήθεν πτώχευση ελλαδικής τράπεζας. Αναμένουμε, επιτέλους, κάποια σοβαρότητα από την πολιτική μας ηγεσία για την αντιμετώπιση της αναγόρευσης της κατοχικής Τουρκίας σε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού από τον οποίο υποτίθεται ότι αναμένουμε να μας επιλύσει το πρόβλημα.

 

Επιμενίδης

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>