Γράφει:

Ουράνιος Ιωαννίδης: Η Προεδρία της ΚΟΕ δεν είναι το χρυσόμαλλο δέρας

στην Θάλεια Νεοφύτου

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ανανέωση της ΚΟΕ ήρθε ύστερα από 24 χρόνια παραμονής του ίδιου Προέδρου. Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε στην «Σύγχρονη Aποψη» για το όραμά του για τον αθλητισμό και το στίγμα που θέλει να αφήσει με την παραμονή του στην Προεδρία της ΚΟΕ.

Μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό και τα κοινά, έχοντας υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, ποια ανάγκη σας ώθησε να διεκδικήσετε την προεδρία της ΚΟΕ;

Δικαίωμα είναι κάτι που δεν σου δίνει κάποιος, μα κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου το πάρει. Δικαίωμα που δεν ασκείται παύει να είναι δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία είναι η κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι αυτό που καταξιώνει τηΝ δημοκρατία. Εκεί που για οποιονδήποτε λόγο το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, κολοβώνεται και γίνεται δικαίωμα του εκλέγειν μόνον, η δημοκρατική διαδικασία ευτελίζεται. Η ευθύνη σ” αυτές τις περιπτώσεις δεν ανήκει στους πολλούς που υποχρεώνονται εκόντες άκοντες να εκλέγουν χωρίς επιλογές, αλλά σ’ εκείνους που δεν δίνουν, ενώ μπορούν, τις επιλογές. Ένας κι εγώ από εκείνους που μπορούσαν να προσθέσουν στις επιλογές, κατέθεσα την υποψηφιότητά μου ασκώντας το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμά μου του εκλέγεσθαι, αρνούμενος να το απεμπολήσω. Το έκανα γιατί είμαι ελεύθερος άνθρωπος όπως το τεκμηρίωσε ο Ν. Καζαντζάκης. Γιατί δεν φοβάμαι τίποτε. Γιατί δεν ελπίζω τίποτε. Γιατί, επαναλαμβά-νω, είμαι ελεύθερος.

Και ήταν μια πράξη που έπρεπε να γίνει μετά από 24 τόσα χρόνια ανάδειξης προέδρου στην ΚΟΕ χωρίς ανθυποψηφίους. Πέρα όμως από την προσωπική υποκειμενική προσέγγιση ήταν και η συνεπακό-λουθη αντικειμενική ανάγκη για αλλαγή και ανανέωση για φυγή προς τα εμπρός, για φυγή προς το μέλλον.

Για να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Για να έλθουν στην επιφάνεια κι αυτοί που ήταν από κάτω, για να βρεθούν μέσα και αυτοί που ήταν απ” έξω. Για να διαγραφούν οι διαχωρισμοί σε προνομιούχους και μη. Σε πατρίκιους και πληβείους. Σε εκλεκτούς και μη. Για να δεσμεύσουμε όλοι μαζί ότι στην βάρκα που είμαστε όλοι, δεν είναι οι πολλοί για πάντα κωπηλάτες και οι λίγοι για πάντα ραβδούχοι.

Τέλος, να ξέρετε ότι για μένα η Προεδρία της ΚΟΕ δεν ήταν το χρυσόμαλλο δέρας. Για μένα το χρυσόμαλλο δέρας ήταν ν” ανοίξει ο δρόμος της ΚΟΕ και για νέους ανθρώπους και για άλλους ανθρώπους. Και άνοιξε.

Με την εκλογή σας στην θέση του Προέδρου της ΚΟΕ είχατε δηλώσει ότι ο στόχος σας είναι να τεθεί ο αθλητής στο προσκήνιο και οι παράγοντες να μένουν πίσω. Πιστεύετε ότι μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο;

Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ και τι πιστεύει οποιοσδήποτε άλλος. Σημασία έχει ποια είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βοά ότι, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στο προσκήνιο είναι οι παράγοντες και όχι οι αθλητές. Τα ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο με τους παράγοντες αντί με τους αθλητές. Και τούτο είναι στρέβλωση που πρέπει να εκλείψει. Αυτός που δένει τον φίλαθλο με τον αθλητισμό, με ένα μοναδικό πνευματικό και ψυχικό δεσμό, είναι ο αθλητής και όχι ο παράγοντας. Αυτός που πρέπει να αναδειχθεί σε πρότυπο για τους νεότερους και για την κοινωνία συνολικά είναι ο αθλητής. Αυτός λοιπόν πρέπει να είναι στα φώτα. Για να βρίσκει μιμητές. Για το καλό της κοινωνίας και της πολιτείας. Και οι παράγοντες πρέπει να υποστηρίζουν τούτη την προσπάθεια. Και οι φίλαθλοι παράγοντες αυτό κάνουν. Οι μη φίλαθλοι είναι που δεν το κάνουν.

Αθλητές μας που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου είχαν διατυπώσει παράπονα, αφού θεώρησαν ότι δεν έτυχαν επαρκούς στήριξης από την πολιτεία. Πιστεύετε ότι ορθώς είχαν διατυπωθεί αυτές οι διαμαρτυρίες;

Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις. Τούτο είναι δόγμα σαφές και σοφό. Κι αφού το θέμα διερευνάται ήδη από την πολιτεία μέσα από το θεσμικό όργανο της επιτροπής παιδείας της Βουλής θα πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα και το οποίο βεβαίως θα είναι υπό κρίση. Αναμένω ότι η έκθεση της Επιτροπής θα φέρει στο φως την αλήθεια όλη. Μέχρι τότε να κάνουμε υπομονή. Γενικά όμως ομιλούντες και όχι επί του συγκεκριμένου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι επιτυχημένη διοίκηση του αθλητισμού είναι εκείνη που προλαβαίνει τέτοια ή ανάλογα περιστατικά.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αντιπαρατίθεται η διοίκηση με τους αθλητές και μάλιστα πριν από αγώνες. Εκείνες τις κρίσιμες ώρες πρέπει να σταθείς δίπλα τους, να τους δώσεις αυτό που ζητούν και κάτι παραπάνω και τον διάλογο να τον κάνεις μετά για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους και κυρίως να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Ποιο θα θέλατε να είναι το στίγμα της θητείας σας στην ΚΟΕ και ποιες οι κυριότερες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε;

Να περάσουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι παιδεία και πολιτισμός, ότι μέσα από τον αθλητισμό δημιουργούνται σωστοί πολίτες, ενεργοί πολίτες, ότι μέσα στον αθλητισμό κατακτάται η υγεία και η ευεξία και πάνω από όλα ότι ο αθλητισμός ως Ολυμπισμός είναι ένα σύστημα αρχών και αξιών που συνοδεύει την ανθρωπότητα από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι σήμερα και δημιουργεί τον Οικουμενικό πολίτη που έχει αυτές τις αρχές και αξίες ως κοινό παρονομαστή πορείας ζωής.

Προκλήσεις υπάρχουν πολλές στον δρόμο. Κυρίαρχη, όμως, πρόκληση είναι να κάνουμε το βήμα εμπρός, να κατακτήσουμε τα όνειρα μας ξεπερνώντας τα όρια μας και δίνοντας σ” όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι σε τούτη την μικρή πατρίδα, την ημικατεχόμενη, ζουν άνθρωποι που δημιουργούν, που διακρίνονται που δίνουν παράδειγμα ζωής μέσα από τους αγώνες τους και τα αποτελέσματα τους.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>