Γράφει:

ΑΠΟΕΛ : 82 χρόνια ένδοξης ιστορίας

Η ίδρυση του σωματείου το 1926

του Γιώργου Μελετίου

Mε δράση πλούσια και πολυποίκιλη, είναι ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της Κύπρου. Ο ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του. Η ίδρυση του ΑΠΟΕΛ, πριν από 82 χρόνια, στις 8 Νοεμβρίου του 1926, αποτέλεσε και την αφετηρία μια νέας εποχής στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Ο ΑΠΟΕΛ θα ήταν παντού και πάντοτε πρωτοπόρος. Θα ήταν πρωταγωνιστής στα αθλητικά δρώμενα, τους Εθνικούς Αγώνες, τον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.

Ο ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε, σε μια εποχή δύσκολη, μέσα σε ένα περιβάλλον ανήσυχο, με το νησί να βρίσκεται υπό Βρετανική κατοχή και τους καταπιεσμένους Έλληνες της Κύπρου να επιζητούν επίμονα την εθνική τους αποκατάσταση και ολοκλήρωση, την Ένωση με την Ελλάδα. Η δεκαετία του ’20, από αθλητικής πλευράς, υπήρξε σημαντική καθώς το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο (και γενικότερα τον αθλητισμό) είχε αναθερμανθεί, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ο αθλητικός οργασμός που παρετηρήθη επέφερε και την ίδρυση πολλών σωματείων, σε εκείνη την χρονική περίοδο.

Ο ΑΠΟΕΛ γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι απεχώρησαν από ένα άλλο σωματείο της Λευκωσίας, την Ένωση Νέων Τραστ. Εμπνευστής της ίδρυσης του σωματείου υπήρξε ο ποδοσφαιριστής Διομήδης Συμεωνίδης, την ιδέα του οποίου ανέλαβε να υλοποιήσει ο Γεώργιος Πούλιας, μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής.

«Τη επιμονή του μικρού Διομήδη Συμεωνίδη όπως ιδρυθή καθαρά Ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο Λευκωσίας …» είναι τα λόγια που αναφέρονται στα πρακτικά του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ) στις 8 Νοεμβρίου του 1926.

Ο Διομήδης Συμεωνίδης ήταν το 1926 ποδοσφαιριστής της Ένωσης Νέων Τραστ, ένα σωματείο που μαζί με τον Πανεργατικό, την Τουρκική Λέσχη και μια Αρμενική ομάδα δραστηριοποιούνταν ποδοσφαιρικά στην Λευκωσία.

Ο 18χρονος τότε Συμεωνίδης ο κορυφαίος Κύπριος ποδοσφαιριστής της εποχής δημιούργησε ταυτόχρονα, μαζί με μερικούς φίλους του και τον αδελφό του Χριστάκη (επίσης ποδοσφαιριστή του Τραστ) άλλη μια συνοικιακή ποδοσφαιρική ομάδα, τον ΑΕΤΟ, στον οποίο αγωνίζονταν μόνο Έλληνες Κύπριοι (δεν συμπεριλαμβάνονταν δηλαδή Αρμένιοι, Λατίνοι και Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές). Σε μια φιλική συνάντηση, λοιπόν, του ΑΕΤΟΥ με μια ομάδα της Λάρνακας ο Γεώργιος Πούλιας, λάτρης του αθλητισμού, θαύμασε το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη και θέλησε να τον γνωρίσει από κοντά. Από εκεί άρχισαν να τροχιοδρομούνται οι εξελίξεις…

Ο Γεώργιος Πούλιας, άνθρωπος δραστήριος και πολυπράγμων (πέραν από τις επιχειρήσεις ασχολείτο και με την πολιτική) ήταν ήδη αναμεμειγμένος στα αθλητικά δρώμενα του τόπου και ιδιαίτερα με την ποδοσφαιρική ομάδα του Τραστ. Ο Πούλιας ήταν Έλληνας της Αλεξάνδρειας και βρέθηκε στην Κύπρο το 1922 προκειμένου να είχε αναλάβει την διαχείριση της Καπνοβιομηχανίας Διανέλλος και Βεργόπουλος, μετά τον θάνατο του θείου του Ιωάννη Βεργόπουλου, μέγα ευεργέτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Το 1926, προέκυψαν κάποιες διαφορές μεταξύ των μελών του Τραστ. Η κυριότερη αφορούσε στον τρόπο επιλογής των μελών του. Υπήρξε η άποψη να μην εγγράφονται ως μέλη μη Έλληνες. Την εποχή εκείνη υπήρχαν στο Τραστ μέλη και ποδοσφαιριστές Λατίνοι και Αρμένιοι. Εκείνη την περίοδο, ο Πούλιας ο οποίος δεν ήταν εγγεγραμμένο μέλος του Τραστ, διέκοψε την επαφή του με το σωματείο και την ποδοσφαιρική ομάδα, εκφράζοντας παράλληλα και την απαρέσκειά του για τον αυστηρότατο τρόπο επιλογής των μελών του (το Τραστ εκπροσωπούσε την ελίτ της Λευκωσίας και τα κριτήρια επιλογής των μελών του ήταν πολύ αυστηρά). Συμεωνίδης και Πούλιας δεν άργησαν λοιπόν, να συναντηθούν και να αναπτυχθεί μεταξύ τους στενή φιλία. Ο Συμεωνίδης, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της ίδρυσης ενός καθαρά Ελληνικού σωματείου στην Λευκωσία, ανέπτυξε την ιδέα του στον Πούλια ο οποίος αμέσως την εγκολπώθηκε και ανέλαβε να την υλοποιήσει. Πολλές από τις συναντήσεις για καθορισμό των ενεργειών τους είχαν γίνει και στην Αλεξάνδρεια.

Τον Οκτώβριο του 1926, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην παρουσία αρκετών υποστηρικτών αυτής της ιδέας, στο σπίτι του Άγγελου Αρτέμη και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην ιδρυτική συνέλευση. Σε εκείνη την σύσκεψη, μεταξύ άλλων, παρέστησαν οι Γεώργιος Πούλιας, Διομήδης Συμεωνίδης, Χριστόδουλος Πικής, Χριστάκης Συμεωνίδης, Όθων Κυριακίδης (Μαύρος), Φάνος Ιωαννίδης, Αλέκος Ταβερνάρης και Κύρος Καρατζάς (οι τρεις τελευταίοι είχαν αποχωρήσει από το Τραστ του οποίου ήσαν ιδρυτικά μέλη). Αυτοί υπήρξαν ο πρώτος πυρήνας. Έτσι στις 8 Νοεμβρίου του 1926, στο Ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χατζηιωάννου, στην οδό Λήδρας, γεννήθηκε ένα νέο σωματείο στο οποίο δόθηκε η ονομασία ΠΟΕΛ. Πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα ο Γεώργιος Πούλιας (θα παρέμενε στην θέση αυτή για 32 συναπτά έτη) και Γενικός Γραμματέας ο Χριστόδουλος Πικής. Πρώτος χώρος στέγασης του ΠΟΕΛ υπήρξε η Λέσχη ΑΘΗΝΑΙΟΝ, στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Την οργάνωση του σωματείου ανέλαβε ο Πούλιας και την δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδος ο Διομήδης Συμεωνίδης, μαζί με τον αδελφό του Χριστάκη, οι οποίοι έπεισαν αρκετούς παίκτες του Τραστ και του Πανεργατικού να ενταχθούν στον ΠΟΕΛ (χρώματα του το μπλε και το κίτρινο). Δημιουργήθηκε έτσι μια αξιόλογη ομάδα, η οποία άρχισε αμέσως να δίνει διάφορους φιλικούς αγώνες (δεν υπήρχαν ακόμη επίσημα πρωταθλήματα) με ομάδες της Λευκωσίας αλλά και με ομάδες άλλων πόλεων. Οι επιτυχίες ήταν πολλές και έτσι οι υποστηρικτές του ΠΟΕΛ άρχισαν σιγά-σιγά να πληθαίνουν…

Το 1928 το σωματείο μετονομάζεται σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λευκωσίας) καθώς άρχισε να καλλιεργείται, πέραν του ποδοσφαίρου, ο κλασικός αθλητισμός, η πετόσφαιρα, το χόκεϊ και η ποδηλασία.

Την ίδια χρονιά, ο ΑΠΟΕΛ προχώρησε και σε μια πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση. Την έκδοση μηνιαίου αθλητικού περιοδικού. Η « ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» ήταν το πρώτο αμιγώς αθλητικό έντυπο που κυκλοφόρησε στην Κύπρο.

Έτσι άρχισε η πορεία του ΑΠΟΕΛ, πριν από 82 χρόνια. Μια πορεία ένδοξη, άρρηκτα συνδεδεμένη με αμέτρητες επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα. Την φανέλα του θα φορούσαν και θα τιμούσαν ποδοσφαιριστές και αθλητές που σφράγισαν την αθλητική ιστορία της Κύπρου. Ο ΑΠΟΕΛ γεννήθηκε, εκείνο το Νοέμβριο του ’26, για να πρωταγωνιστεί…

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>