Γράφει:

Η αξιοπιστία της ανδρικής φωνής

 

To διάβασα πρόσφατα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η πλειοψηφία δηλαδή των γυναικών που κάνει την ίδια δουλειά με έναν άντρα αμείβεται συνήθως λιγότερο. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας.

Σκέφτηκα τον κύκλο φίλων και γνωστών και θυμήθηκα δυο – τρία περιστατικά σε ιδιωτικές εταιρείες που μου επιβεβαίωσαν τα πορίσματα της έρευνας. Θυμήθηκα περιστατικά κατά τα οποία τα προσόντα και η προϋπηρεσία ήταν ακριβώς τα ίδια και κρίθηκε ότι ο άντρας επαγγελματίας έπρεπε να παίρνει τα διπλάσια.

Σκέφτηκα και άλλες περιπτώσεις. Περιπτώσεις γυναικών που τόλμησαν να διεκδικήσουν θέσεις κατώτερες των προσόντων τους, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς να θορυβείται κανείς. Φτάνει που βρήκαν κάτι οι κοπέλες και βολεύτηκαν. Θυμήθηκα και περιστατικά αντρών που προτίμησαν να αντιμετωπίσουν την ανεργία παρά μια εργασία «κατώτερη των προσδοκιών τους».

Σκέφτηκα περιπτώσεις στις οποίες δύο άτομα αντιθέτου φύλου αμείβονται το ίδιο, έχουν τα ίδια καθήκοντα, την ίδια εμπειρία και τις ίδιες ικανότητες, όμως, όταν προκύψει οποιαδήποτε κρίσιμη εργασία, θεωρείται πως πρέπει να την φέρει εις πέρας ο άντρας. Και φυσικά, οι ευκαιρίες που του δίνονται κάθε φορά, του επιτρέπουν να αναδείξει τον καλό του εαυτό και να ανεβάσει τα ερείσματά του, όταν έρθει η ώρα των αυξήσεων και προαγωγών.

Σκεφτόμουν, λοιπόν, διάφορους λόγους για τους οποίους όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν, μεταξύ των οποίων το παραδοσιακό στερεότυπο του άντρα «κουβαλητή» ο οποίος πρέπει να αμείβεται περισσότερο, το ρόλο της γυναίκας ως μητέρας που βάζει πάνω απ΄ όλα την οικογένεια και άλλα «δεινά» της κοινωνίας μας. Κι ενώ ήμουν βυθισμένη σε διάφορες σκέψεις, με αφύπνισε μια κρατική διαφήμιση που έπαιζε στο ραδιόφωνο, εκφωνημένη από μια βαθιά αντρική φωνή. Την ίδια φωνή την είχα ακούσει πολλές φορές σε παρόμοιου τύπου κρατικές διαφημίσεις, σε διαφημίσεις κοινωνικής ευθύνης και γενικότερα σε διαφημίσεις που εκπέμπουν σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Είναι η αξιοπιστία την αντρικής φωνής, σκέφτηκα, και αμέσως επινόησα την πιο αυθαίρετη αλλά, συνάμα, διόλου απίθανη δικαιολογία για τους προβληματισμούς μου.

Άντρας είσαι κι ακούγεσαι

Φαίνεται ότι η αντρική φωνή είναι και ακούγεται πιο αξιόπιστη, πιο πειστική, πιο ώριμη από την γυναικεία. Τουλάχιστον στη χώρα μας. Δείτε οποιαδήποτε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική διαφήμιση που προσπαθεί να εκπέμψει κύρος και αξιοπιστία. Ποιος την εκφωνεί; Άντρας. Δείτε οποιαδήποτε διαφήμιση που θέλει να ακουστεί φιλική, συναισθηματική, παιχνιδιάρικη. Κυρίως εκφωνείται από γυναίκα. Θυμηθείτε τώρα τις πολιτικές διαφημίσεις λίγο πριν από τις εκλογές. Ποιους, συνήθως, επέλεγαν τα κόμματα για να τις εκφωνήσουν;

Αν είστε γυναίκα, σχετικά νεαρής ηλικίας παρατηρήστε ιδιαίτερα τον τρόπο που θα σας απευθυνθούν την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με κάποια υπηρεσία τηλεφωνικώς. Οι πιθανότητες να σας προσφωνήσουν «μάνα μου», «χρυσή μου» και, μεταξύ μας, να μη σας πάρουν και πολύ στα σοβαρά είναι αυξημένες. Βάλτε τώρα κάποιο συνομήλικο σας άντρα να μιλήσει με την ίδια υπηρεσία. Ούτε «μάνα μου», ούτε «χαρώ σε». Το πολύ – πολύ, αν καταφέρει να εκνευρίσει τον υπάλληλο, να του υψώσει τον τόνο της φωνή του και να του πει «σας παρακαλώ κύριε».

Αν είστε γυναίκα, δοκιμάστε να κάνετε παρατήρηση στους γείτονες σας που κάνουν φασαρία. Το δοκίμασα πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση. Βάλτε τώρα τον σύζυγο, αδελφό, πατέρα σας να κάνει στους ίδιους γείτονες την ίδια παρατήρηση. Το δοκίμασα και αυτό. Οι γείτονες βουβάθηκαν αμέσως.

Έχετε ακούσει ποτέ γυναίκα να θυμώνει και να ξεσπά φωνάζοντας στον εργασιακό της χώρο; Όσοι βίωσαν κάτι τέτοιο θα ταράχτηκαν βέβαια. Αλλά μετά την πρώτη ταραχή πόσοι ψίθυροι θα ακούστηκαν του τύπου «έχει προβλήματα με τον άντρα της…», «περνάει κλιμακτήριο», «να παντρευτεί να ησυχάσουμε..» και στην τελική «θα της περάσει». Έχετε τώρα ακούσει άντρα να θυμώνει πραγματικά και να φωνάζει στον εργασιακό του χώρο; Το πιο πιθανό είναι να τρομοκρατηθούν οι υφιστάμενοί του, αν κατέχει κάποια ανώτερη θέση και να προσπαθήσουν πραγματικά να αναστρέψουν το κακό κλίμα. Αν είναι υπάλληλος, θα τρομοκρατηθεί ακόμα και ο εργοδότης του ο οποίος είτε θα σκεφτεί ότι το θράσος του είναι μεγάλο και θα του επιβάλει κυρώσεις, είτε θα τον σεβαστεί περισσότερο και θα λάβει υπόψη του αυτά που τον απασχολούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα τον πάρει στα σοβαρά.

Πώς ξεπερνιούνται τα στερεότυπα

Όχι πως τις γυναίκες δεν τις λαμβάνουν ποτέ σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν και οι αξιόπιστες γυναικείες φωνές οι οποίες, κατά την γνώμη μου, καθιερώθηκαν ως τέτοιες με διπλάσια προσπάθεια, διπλάσια σκληρή δουλειά, διπλάσιες θυσίες απ” ότι οι άντρες συνάδελφοί τους. Για να κερδίσουν τον σεβασμό έπρεπε να αποδείξουν διπλά και τριπλά τον εαυτό τους στους άλλους και να βγάλουν προς τα έξω ένα ιδιαίτερα σκληρό και καθόλου συναισθηματικό προφίλ, το οποίο τελικά μπορεί να μην είναι και ο εαυτός τους.

Από την άλλη, οι άντρες δεν χρειάζεται να «δουλέψουν» ιδιαίτερα την φωνή τους, για να παρουσιάζονται ως αξιόπιστοι και ίσως γι΄ αυτό να αμείβονται περισσότερο απ” ότι οι γυναίκες. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα προσόντων. Είναι θέμα ακουστικών στερεοτύπων τα οποία πηγάζουν από διάφορες παγιωμένες ακόμα προκαταλήψεις.

Η αντρική φωνή, παρουσία, ύπαρξη θεωρείται ακόμα στην Κύπρο πιο αξιόπιστη από ότι η γυναικεία. Μέχρι πότε ακόμα;

Ευτυχώς υπάρχουν και οι πολιτικοί «άντρες» οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξει αυτό το στερεότυπο. Οι δήθεν αξιόπιστες φωνές των, στην συντριπτική πλειοψηφία, γένους αντρικού πολιτικών μάς αποδεικνύουν καθημερινά πως ό,τι ακούγεται αξιόπιστο δεν είναι κατ” ανάγκη. Αναπτερώνουν έτσι τις ελπίδες για διάλυση της προκατάληψης σ” όλες εμάς τις γυναίκες, που η φύση μας σημάδεψε με λεπτές φωνές και η κοινωνία με αναξιοπιστία.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>