Εν συντομία: Κοινωνία

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Ένα στα τέσσερα θηλαστικά της γης απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας «Κόκκινη Λίστα» τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, το οποίο πραγμα-τοποιείται στην Βαρκελόνη. Αυτό που προκύπτει από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν κάπου 1,700 επιστήμονες είναι ότι από τα 4.651 είδη θηλαστικών για τα οποία υπάρχουν αρκετά στοιχεία, το ένα στα τέσσερα, απειλούνται με εξαφάνιση. Τα 188 από τα θηλαστικά ανήκουν στην κατηγορία των «πλέον απειλουμένων», τα είκοσι-εννέα από αυτά ίσως να έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ ο πληθυσμός ενός στα δυο είδη θηλαστικών μειώνεται. Ο μεγαλύτερο κίνδυνος για τα θηλαστικά είναι βέβαια ο άνθρωπος. Η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, το κυνήγι, καθώς και οι κλιματικές αλλαγές, «ασθένειες», δηλαδή, του ανθρώπινου πολιτισμού αποτελούν τον υπ” αριθμό ένα παράγοντα που συμβάλλει στην απειλή ειδών που ζουν στον πλανήτη γη για χιλιάδες χρόνια.

LIGHT ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο μύθος των (light) τσιγάρων, τα οποία περιέχουν λιγότερη νικοτίνη από τα κανονικά και προωθούνται ως λιγότερο επιβλαβή για την υγεία των καπνιστών, καταρρίπτεται. Νέα έρευνα του Πανε-πιστημίου της Καλιφόρνιας Λος Άντζελες (UCLA) κατέ-δειξε ότι τα light τσιγάρα στέλνουν στον εγκέφαλο σχεδόν την ίδια νικοτίνη. Τα τσιγάρα χαμηλής περιε-κτικότητας σε νικοτίνη (0,6 – 1 χιλιοστόγραμμα) δρουν παρόμοια με τα κανονικά τσιγάρα (με περιεκτικότητα νικοτίνης 1,2 – 1,4 χιλιοστόγραμμα) καταλαμβάνοντας ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των υποδοχέων νικοτίνης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές έλεγξαν επίσης τα τσιγάρα με σχεδόν μηδενική νικοτίνη (0,05 χιλιοστόγραμμα), τα οποία προορίζονται για βοήθημα στις θεραπείες διακοπής του καπνίσματος, και διαπίστωσαν ότι ακόμα και ένα τόσο μικρό επίπεδο νικοτίνης είναι αρκετό για να καταλάβει ένα σημαντικό ποσοστό των εγκεφαλικών υποδοχέων.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΛΑΚΡΑ

Καλά τα νέα για τους φαλακρούς άντρες ή τουλάχιστον για τους απογόνούς τους. Νέα βρετανική έρευνα του King’s College του Λονδίνου κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες θα μπορούν να προβλέπουν μέσω του γενετικού τους προφίλ κατά πόσο έχουν αυξημένες πιθανότητες να μείνουν φαλακροί σε νεαρή ηλικία, κάτι που θα οδηγήσει και στην ανάπτυξη νέων προληπτικών θεραπειών. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους επτά άνδρες έχει τέτοιο γενετικό προφίλ που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να μείνει φαλακρός σε νεαρή ηλικία. Συγκεκριμένα έχουν 70% πιθανότητες να μείνουν νωρίς φαλακροί, ενώ όσοι δεν έχουν αυτά τα γονίδια, μόλις 10%.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΘΕΑ

Μια εκπληκτική θέα από υψόμετρο χιλίων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας προσφέρουν, όπως ανακοίνωσε ο ΚΟΤ, οι νέες ποδηλατικές διαδρομές Τροόδους που εγκαινιάστηκαν τον περασμένο μήνα. Το δίκτυο των Ποδηλατικών Διαδρομών Τροόδους, έχει μήκος 57 χιλιόμετρα και η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Οσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις διαδρομές μπορούν να ποδηλατήσουν από τις Πάνω Πλάτρες μέχρι τον Καρβουνά, από τον Αγιο Νικόλαο μέχρι τον Πρόδρομο και την Τροοδίτισσα. Ένα καθ” όλα αξιέπαινο έργο που δείχνει ότι η Κύπρος διαθέτει γραφικότητα, φυσικό κάλλος, αλλά και εναλλακτικές λύσεις για τον τουρισμό, τόσο τον εισαγόμενο όσο και τον εγχώριο.

ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Στη Ρωσία φαίνεται να βρίσκεται το μέλλον του τουρισμού της Κύπρου, αφού σε μια εποχή υποχώρησης των αφίξεων από τις παραδοσιακές αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας, οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν αυξημένες το περασμένο Αύγουστο κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα οι αφίξεις από Αγγλία μειώθηκαν κατά 4,6% και οι αφίξεις από Γερμανία κατά 19%. Πάντως παρά τους πανηγυρισμούς ορισμένων αρμοδίων για αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά τη φετινή χρονιά, η αλήθεια είναι ότι για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο σημείωσαν αμελητέα αύξηση 0,2%. Η διαδικτυακή εφημερίδα express.gr κάνει λόγο μάλιστα για βίους παράλληλους της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες όπως γράφει «ακολουθούν από μακριά την τουριστική κίνηση της Τουρκίας». Η γειτονική χώρα με φθηνά πακέτα καθώς και με διάφορα κίνητρα που προσφέρει σε πολλούς τουριστικούς οργανισμούς, σε μία δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία όπως η φετινή, κατάφερε να βγει κερδισμένη σε σχέση με τους άλλους παραδοσιακούς προορισμούς εντός ευρωζώνης.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>