Γράφει:

Μικρές Ειδήσεις Τεχνολογίας

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο, στη Βιέννη, το πρώτο εμπορικό δίκτυο επικοινωνίας υπολογιστών, του οποίου η διακίνηση των δεδομένων προστατεύεται από κβαντική κρυπτογραφία, η οποία διασφαλίζει τη μυστικότητα κατά τη μεταβίβαση δεδομένων. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί σε τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και σε ψηφοφορίες που διεξάγονται μέσω διαδικτύου στην Ελβετία. Ενώ η κλασική κρυπτογραφία στηρίζεται σε πολύπλοκες μαθηματικές συναρτήσεις, η κβαντική κρυπτογραφία στηρίζεται σε ιδιότητες του φωτός που απορρέουν από τη κβαντική φυσική.

Η κβαντική κρυπτογραφία επιτρέπει σε δύο μέρη να ανταλλάξουν ένα τυχαίο αριθμό, που τον γνωρίζουν μόνο αυτοί, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως κλειδί για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων τους. Μια σημαντική ιδιότητα της κβαντικής κρυπτογραφίας είναι η δυνατότητα του αποστολέα και του παραλήπτη να ανιχνεύει την παρουσία κάποιου τρίτου που προσπαθεί να μάθει αυτό το μυστικό κλειδί κατά την διάρκεια της ανταλλαγής μηνυμάτων. Η όλη τεχνική στηρίζεται στην «αρχή της αβεβαιότητας» του Heisenberg, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να κρυφακούσει κάποιος μια κβαντική πληροφορία, χωρίς να την αλλοιώσει, άρα να γίνει αντιληπτός.

Για την ανταλλαγή αυτού του μυστικού αριθμού (κλειδιού), οι πληροφορίες διακινούνται με φωτόνια, τα στοιχειώδη σωματίδια που αποτελούν το φως. Στην πράξη, εξαιρετικά ασθενείς ακτίνες φωτός (φωτόνια) «εκτοξεύονται» εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο, πολώνονται με ειδικούς φακούς και ταξιδεύουν σε οπτικές ίνες οι οποίες καταλήγουν σε κόμβους του δικτύου όπου αποκωδικοποιούνται σε ειδικές συσκευές. Η κβαντική κρυπτογραφία αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια στις διαδικτυακές συναλλαγές στο μέλλον. Http://www.secoqc.net/

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΩ GSM ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί μια αυξανόμενη ανάγκη για τη κοινωνία. Όλο και περισσότεροι επιθυμούν ή χρειάζονται να έχουν τη δυνατότητα να είναι ενωμένοι στο διαδίκτυο όπου και αν βρίσκονται. Μέχρι στιγμής, ο πιο δημοφιλής τρόπος ασύρματης δικτύωσης είναι μέσω των τοπικών δικτύων Wi-Fi, τα οποία έχουν όμως περιορισμένη εμβέλεια. Εναλλακτικά κάποιοι είχαν προμηθευτεί ειδικές κάρτες για σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η GSM Association ανακοίνωσε τον Οκτώβρη πως με την στήριξη εταιριών όπως η Microsoft και κατασκευαστές όπως η Dell, η Lenovo και η Toshiba, θα προωθήσουν μια νέα σειρά φορητών υπολογιστών που θα μπορούν να συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο σε 91 χώρες, κατευθείαν χωρίς την ανάγκη σύνδεσης σε Wi-Fi. Συγκεκριμένα οι νέοι φορητοί υπολογιστές θα έχουν ενσωματωμένη θύρα για κάρτα SIM, όπως τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων.

Ένα άλλο πρότυπο το οποίο αναμενόταν πως θα αναιρούσε αυτούς τους περιορισμούς, είναι το WiMax, το οποίο υλοποιείται τώρα σε ορισμένες πόλεις των Η.Π.Α και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι άγνωστο ακόμη ποιο πρότυπο θα επικρατήσει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ MICROSOFT

Ως απάντηση της κίνησης Google-Yahoo! για συνεργασία, η Microsoft ανακοίνωσε νέες επενδύσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο για έρευνα και ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, δημοσιοποίησε τα σχέδιά της για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας Αναζήτησης (European Search Technology Centre). Η κίνηση αυτή ακολούθησε την εξαγορά με 1.2 δισ. δολάρια μιας Νορβηγικής εταιρίας που ασχολείται με θέματα διαδικτυακών αναζητήσεων.

Το κέντρο θα έχει τρία κέντρα αριστείας: Στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Μόναχο. Στόχος του κέντρου είναι η ανάπτυξη μεθόδων για ταχύτερες αναζητήσεις για υπολογιστές και κινητά (χρησιμοποιώντας εικόνες) διαδραστικά εργαλεία όπως εικόνες, βίντεο και υπηρεσίες ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη δημιουργώντας μια αποδοτική πλατφόρμα για τους διαφημιστές. Επιδίωξη της Microsoft είναι να αντλήσει από την ευρωπαϊκή δεξαμενή ερευνητών και μηχανικών τους πιο ταλαντούχους και πιο δημιουργικούς οι οποίοι θα προχωρήσουν το έργο που γίνεται μέσω της υπηρεσίας Microsoft Live. Σήμερα, η υπηρεσία του Microsoft Live δέχεται περίπου 2 δισ. ερωτήματα αναζήτησης κάθε μήνα. Εντούτοις, στην Ευρώπη, κατέχει περίπου το 2% της αγοράς, σε σχέση με την Google που κατέχει το 79% (πηγή ComScore).

Η Microsoft επενδύει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, έχοντας περισσότερα από 40 κέντρα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης, με κυριότερα εκείνα στο Κέιμπριτζ, στο Δουβλίνο, στην Κοπεγχάγη και στο Όσλο. Συνολικά 2,000 ερευνητές και μηχανικοί εργοδοτούνται από την Microsoft στην Ευρώπη.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>