Γράφει:

Πολιτικώς εσφαλμένον: Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι απαραίτητο

Στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου, από αυτή την στήλη, καυστηριάσαμε τον τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός Άμυνας εξήγγειλε την ουσιαστική και λεκτική εγκατάλειψη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος (ΕΑΔ), βασισμένος σε ιδεολογικές παραδοχές του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς προηγούμενη προεκλογική εξαγγελία. Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με αυτό καθ” αυτό το δόγμα ως παράγοντα άμυνας και πολιτικής αποτε-λεσματικότητας.

Πρόσφατα ο κ. Παπακώστας χαρακτήρισε το ΕΑΔ ως “πυροτέχνημα άνευ ουσίας”. Χωρίς βέβαια να επιθυμούμε να χρεώσουμε στην σημερινή κυβέρνηση όλη την ευθύνη για την εγκατάλειψη του ΕΑΔ, αν και επίσημα είναι η πρώτη που το αποποιείται, εν τούτοις οφείλουμε να αναφερθούμε στην αναγκαιότητά του εις απάντηση των τοποθετήσεων του κ. Παπακώστα.

Κάθε ευυπόληπτο κράτος κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για την διασφάλιση της άμυνάς του. Η άμυνα έχει πρωτίστως αποτρεπτικό χαρακτήρα, ούτως ώστε, στην περίπτωση που επιτυγχάνεται με αποτελεσματικό τρόπο, να διασφαλίζεται ισορροπία στις διακρατικές σχέσεις. Πέραν όμως της χρησιμότητάς της στο στρατιωτικό επίπεδο, η άμυνα με αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα διασφαλίζει την βέλτιστη πολιτική και διπλωματική ικανότητα. Ακόμη και στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο», εντός του οποίου επικρατεί σε μεγάλο βαθμό σταθερότητα και συνθήκες διακρατικής και περιφερειακής συνεργασίας, η πολιτική και διπλωματική ικανότητα των κρατών υποστηρίζεται από ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος ευνοεί συντριπτικά την Τουρκία. Συνεπώς, η ασφάλεια και η πολιτική ισχύς μας εναπόκειται σε μια σειρά στρατηγικών παραμέτρων. Αυτές είναι: 1) Η κρατική. Η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) λειτουργεί ως η στέγη που προστατεύει τον κυπριακό Ελληνισμό από τις «καταιγίδες» που προκαλούνται από την δυναμική του διεθνούς συστήματος. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οποιαδήποτε λύση του κυπριακού θα πρέπει να σέβεται την αρχή της μετ’εξέλιξης της ΚΔ. 2) Η θεσμική, στα πλαίσια της οποίας έχουμε πετύχει την συμμετοχή μας σε διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και, φυσικά, η ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά, η ΚΔ οφείλει να επιδιώκει διαρκώς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, στο μέτρο φυσικά που αυτή μπορεί να υπερβεί την δίνη των εθνικών συμφερόντων. 3) Η κοινωνική. Η κυπριακή κοινωνία έχει κινητοποιηθεί από την επαύριο της τουρκικής εισβολής. Η προώθηση της αντικατοχικής ιδέας μέσω της παιδείας, μακριά από φανατισμούς και μισαλλοδοξίες, αποτέλεσε διαχρονικά σημαντικό πυλώνα της άμυνας της ΚΔ απέναντι στην κατοχή. 4) Η στρατιωτική. Η Κύπρος στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα στην Ελλάδα. Η ενιαιοποίηση του αμυντικού χώρου των δύο κρατών δημιουργεί ένα αμυντικό τόξο που περιορίζει σημαντικά την επίδραση της υπεροπλίας της Άγκυρας στις πολιτικές και διπλωματικές της σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο. Με ένα ενεργό ΕΑΔ μία επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Κύπρου καθίσταται περισσότερο επώδυνη και, άρα, λιγότερο πιθανή επιλογή. Το γεγονός αυτό μεταβάλλει αναλόγως τον συσχετισμό και στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο. Χωρίς ενιαίο αμυντικό χώρο δεν υφίστανται σοβαρές πιθανότητες άμυνας και αποτροπής, πόσο μάλλον απόδοσης πολιτικών και διπλωματικών αποτελεσμάτων.

Οι πιο πάνω στρατηγικές παράμετροι δεν έχουν τύχει της κατάλληλης προσοχής. Κατά καιρούς μάλιστα, στον βωμό κάποιας υποχώρησης στις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά, υποβαθμίζονταν. Δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα, αν δεν τύχουν ταυτόχρονης και διαρκούς υιοθέτησης, στα πλαίσια μίας πραγματικής στρατηγικής για την απαλλαγή από την κατοχή και για μία αδιαμφισβήτητα δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Οι τάσεις εγκατάλειψης της τρίτης παραμέτρου (αντικατοχική παιδεία), η υποβάθμιση της δεύτερης (θεσμική) και η ουσιαστική και λεκτική εγκατάλειψη της τέταρτης (άμυνα-ΕΑΔ) εξανεμίζουν τις πιθανότητες να διασωθεί η πρώτη (Κυπριακή Δημοκρατία).

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>