ΣΥΝΕΒΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

1η Νοεμβρίου 1920

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο θρίαμβος της Συνθήκης των Σεβρών δεν ήταν αρκετός για να εξασφαλίσει στον Ελευθέριο Βενιζέλο την νίκη στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920. Η συνεχιζόμενη καταπόνηση του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία και την Αν. Θράκη έτυχαν έντονης προεκλογικής εκμετάλλευσης από το Λαϊκό Κόμμα και τον υπόλοιπο αντιβενιζελικό συνασπισμό, που κέρδισαν τις εκλογές. Ο Βενιζέλος δεν εξελέγη ούτε ο ίδιος βουλευτής και αναχώρησε ταπεινωμένος για το εξωτερικό. Αμέσως μετά την νίκη τους οι αντιβενιζελικοί οργάνωσαν ένα αμφισβητούμενο δημοψήφισμα με το οποίο νομιμοποίησαν την επιστροφή του έκπτωτου από το 1917 Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η δε εκστρατεία τους προς την Άγκυρα θα οδηγήσει μοιραία, δύο χρόνια μετά, στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής.

15η Νοεμβρίου 1920

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

Ξεκινά τις εργασίες της, στην Γενεύη της Ελβετίας, η Κοινωνία των Εθνών, ο διεθνής οργανισμός-πρόδρομος του ΟΗΕ. Παρά όμως τις ειλικρινείς προθέσεις του πρωτεργάτη της, Προέδρου των ΗΠΑ Woodrow Wilson, η συμμετοχή των ΗΠΑ δεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσσο, ενώ το σχέδιο αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξο. Το γεγονός ότι η ΚτΕ λειτουργούσε σε ένα πλαίσιο που δεν λάμβανε υπόψη θεμελιώδεις λειτουργίες του διεθνούς συστήματος, σε συνδυασμό με την επιθυμία της Γερμανίας να ανακτήσει το χαμένο από τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο κύρος της, οδήγησε στην κατάρρευση του εγχειρήματος και στον πολύ πιο καταστροφικό και αιματηρό Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

25η Νοεμβρίου 1942

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Την νύχτα μεταξή 25ης και 26ης Νοεμβρίου ανατινάχθηκε η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου, στην οροσειρά του Μπράλλου, από αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την επίβλεψη Βρετανών Κομμάντος. Η γέφυρα αυτή ήταν κρίσιμης σημασίας για τον ανεφοδιασμό των γερμανικών δυνάμεων στην Βόρειο Αφρική, εν όψει μάλιστα της σημαντικότατης μάχης στο Ελ Αλαμέιν. Ταυτόχρονα δε, η ανατίναξη αυτή υπήρξε ιστορική και για το γεγονός ότι ήταν η μόνη από κοινού επιχείρηση των δύο μεγαλύτερων αντάρτικων ομάδων της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίες έμελλε αργότερα να αποτελέσουν τους βασικούς πυρήνες του τραγικού εμφυλίου πολέμου.

19η Νοεμβρίου 1958

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ

Ο Κυριάκος Μάτσης, καταγόμενος από το Παλαιχώρι, υπήρξε μία από τις θρυλικές μορφές της ΕΟΚΑ. Όταν συνελήφθηκε από τους Άγγλους λίγο μετά την έναρξη του αγώνα μετα-φέρθηκε στα κρατητήρια Ομορφ-ίτας, όπου υποβλήθηκε σε απάνθρωπα βασανιστήρια. Εκεί τον επισκέφθηκε και ο Κυβερνήτης Χάρτινγκ, ο οποίος προσπάθησε να τον δελεάσει προσφέροντάς του το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 500 000 λιρών, για να προδώσει την τοποθεσία του κρησφυγέτου του αρχηγού της ΕΟΚΑ Διγενή. Η απάντησή του ήταν συγκλονιστική: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής!». Εν τέλει κατάφερε να αποδράσει και, στις 19 Νοεμβρίου του 1958, περικυκλώθηκε από τους Άγγλους μέσα στο κρησφύγετό του, στο χωριό Δίκωμο. Εκεί τον σκότωσαν εν ψυχρώ με ρίψη χειροβομβίδων.

22α Νοεμβρίου 1963

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ

Κατά την διάρκεια περιοδείας του στο Ντάλας του Τέξας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντι δολοφονήθηκε από βολή ελεύθερου σκοπευτή, την ώρα που χαιρετούσε το συγκεντρωμένο πλήθος από το ανοικτό αυτοκίνητό του. Η σύλληψη του μοναδικού ύποπτου Λι Χάρβη Όσβαλντ δεν έπεισε την πλειοψηφία της κοινής γνώμης για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Η κατάσταση περιπλέχθηκε περισσό-τερο μετά την δολοφονία και του Όσβαλντ, κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο.

17η Νοεμβρίου 1973

Η ΕΞEΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝEΙΟΥ

Το αυταρχικό καθεστώς της χούντας των Συνταγματαρχών περνούσε περίοδο έντονης λαϊκής αμφισβήτησης. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις εντατι-κοποιήθηκαν, ενώ το καθεστώς έβλεπε το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης εξέγερσης να πλησιάζει. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με την είσοδο των τανκς στο ίδρυμα και την βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας των φοιτητών που είχαν καταφύγει σε αυτό, οδήγησαν στην πτώση του δικτάτορα Συνταγματάρχη Γεώργιου Παπαδόπουλου και στην ανάληψη των ηνίων του καθεστώτος από τον Ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>