ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ: «Ο Ευκάλυπτος»

I came here to tell you I love Mr Talat! Νομίζουμε κ. Πρόεδρε πως όλα έχουν ένα όριο. Όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπεί την χώρα του στο Στρασβούργο, αναμένουμε ότι θα πει δυο κουβέντες για την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, τους εποίκους, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους. Όχι να εκφράσει την αγάπη του για τον κ. Ταλάτ. Ο οποίος κ. Ταλάτ φρόντισε βέβαια να απαντήσει μιλώντας για την απειρία του Προέδρου μας. Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.

Όταν το επιτελείο της Άποψης τηλεφώνησε στην Αμερική, στο γραφείο ενός εκ των μεγαλυτέρων εν ζωή φυσικών, του πολυγραφότατου Καθηγητή Νανόπουλου, με σκοπό να κανονιστεί μια συνέντευξη, ο Νανόπουλος απάντησε αμέσως θετικά. Η συνέντευξη αποκάλυψε την σεμνότητα των πραγματικά παγκόσμιων προσωπικοτήτων και γελοιοποιεί ακόμα περισσότερο ορισμένες ασήμαντες αλαζονικές φιγούρες της κυπριακής κοινωνίας που ανατράφηκαν στη λογική του: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ».

Συγχαρητήρια στον Ιάκωβο Καρεκλά για την διδακτορική του διατριβή με θέμα το κυπριακό, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα. Πολύ καλές απόψεις και τεκμηριωμένη εργασία. Και κυρίως εναντίον σε καταστροφικές λύσεις όπως το σχέδιο Ανάν και οι παραλλαγές του. Μακάρι να πείσει και τον πατέρα του να ακολουθήσει έστω και την υστάτη τον σωστό δρόμο, διότι το ΡΙΚ έχει εξελιχθεί σε παράρτημα του ΑΚΕΛ.

Επειδή ακόμα απάντηση δεν πήραμε, με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου τι γίνεται; Θα δώσει επιτέλους λογαριασμούς για το (μη) έργο του;

Πληροφορούμαστε ότι μέλη των τεχνικών επιτροπών επιθυμούν απεγνωσμένα να αποχωρήσουν. Θα επανέλθουμε.

Ο «θα το υπέγραφα με τα είκοσι μου νύχια» και το παιδί με την ξύλινη γλώσσα υπερψήφισαν το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που καλούσε να ανοιχθούν τα λιμάνια και να αφαιρεθούν τα σοβινιστικά στοιχεία των βιβλίων της ιστορίας και ακολούθως πανηγύριζαν για την επιτυχία τους λέγοντας ότι εξασφα-λίσαμε το καλύτερο ψήφισμα όλων των εποχών. Πάλι καλά που δεν τους είχαμε διαπραγματευτές στο Ψήφισμα 186, διότι σήμερα μπορεί να μην είχαμε Δημοκρατία με τέτοια μυαλά.

Μετά την Πρεσβεία στην Κούβα, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν σταμάτησε να δέχεται γερές δόσεις «κόκκινου χρώματος». Στις πρόσφατες εξετάσεις του ΥΠΕΞ, υπήρχαν οι εξής ερωτήσεις:

­Ποιοι ήταν οι Μισιαούλης και Καβάζογλου;

­Ποιοι ήταν οι Μαρξ και Έγκελς;

Άντε, με το καλό και η Κολλεκτιβοποίηση…

Σε δημοκρατικά κράτη οι διαφωνούντες δεν συλλαμβάνονται, ούτε προπηλακίζονται. Η στάση των κυβερνώντων σε θέματα δημοκρατίας είναι προκλητική και η στήλη εκφράζει την ιδιαίτερη απογοήτευσή της για τις δηλώσεις του Κύπρου Χρυσοστομίδη. Αναμέναμε περισσότερη ευθιξία. Η άποψη της νέας κυβέρνησης για την δημοκρατία φαίνεται και στις απειλές έναντι δημοσιογράφων. Μηδενική ανοχή στην κριτική και προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του τύπου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι με εξαίρεση τον Φιλελεύθερο, το εβδομαδιαίο Κυπριακό Ποντίκι και ορισμένες στήλες της Σημερινής, οι υπόλοιπες εφημερίδες είναι φιλοκυβερνητικές.

Συγχαρητήρια στον μόνιμο συνεργάτη μας Ουράνιο Ιωαννίδη για την επιτυχία του να εκλεγεί Πρόεδρος της ΚΟΕ.

Ο Σταύρος Ευαγόρου μας είναι συμπαθής. Η «αποκάλυψη» όμως περί πληροφοριών που θέλουν ελλαδική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο να τελεί υπό κατάρρευση, ήταν εντελώς αψυχολόγητη και ανεύθυνη. Ορθά στην Ελλάδα προειδοποίησαν πως παρόμοιες δηλώσεις ενέχουν και ποινική ευθύνη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ δημιουργούν και κλίμα πανικού σε μια ήδη δύσκολη για την οικονομία περίοδο. Φαίνεται πως η αλαζονεία της εξουσίας έχει παρασύρει και τα μέχρι πρότινος ήπια κυβερνητικά στελέχη.

Με την εκλογή Χριστόφια τερματίστηκε και οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με τις προσπάθειες για εξόρυξη των κυπριακών υδρογονανθράκων. Προφανώς δεν θέλουμε να χαλάσουμε το καλό κλίμα. Εμείς θα εξετάσουμε λεπτομερώς το ζήτημα σε προσεχές τεύχος.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>