Γράφει:

Με Τόλμη: Τις πταίει;

του Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

 

Καθημερινά εισπράττουμε από παντού, από εχθρούς, φίλους και δήθεν φίλους το ακατανόητο γύρω από το πρόβλημα της Κύπρου.

Το τελευταίο το ακούσαμε πολύ πρόσφατα από τον πρεσβύτερο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και εκτελούντα αποστολή του ΟΗΕ ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι μια παρεξήγηση. Συνεπακόλουθα μας είπε να εισηγηθούμε δυο-τρεις αλλαγές στο αλήστου μνήμης σχέδιο του λόρδου Χάνεϊ το επονομασθέν και Ανάν V και να τελειώνουμε.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης οι Τούρκοι, με μια φωνή, χαρακτηρίζουν την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο ειρηνευτική επιχείρηση και έχουν την απαίτηση, συνεπικουρούμενοι και από δικούς μας, να αναγνωρίσουμε τούτη την θέση τους, τουλάχιστον, ως ίσης αξίας μ’εκείνη την θέση όσων από μας θεωρούν την εισβολή, εισβολή.

Παράλληλα αυτές τις μέρες, με παρέμβασή του ο Τόνι Μπλερ μας είπε ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι αυτό το πρόβλημα, το κυπριακό, πρέπει να διευθετηθεί και η Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Θα μπορούσε κάποιος να ανατρέξει σ” αυτά τα 34 δίσεκτα χρόνια της κατοχής και να εντοπίσει χιλιάδες τοποθετήσεις όλων αυτών που δείχνουν ενδιαφέρον για διευθέτηση και όχι λύση του κυπριακού, από την πρώτη εκείνη του Χένρι Κίσινγκερ ότι την εισβολή θα την χωνέψουμε σε δέκα χρόνια, μέχρι την πιο πρόσφατη του λόρδου Χάνεϊ που μας υπαγορεύει να ξεχάσουμε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, που για δεκαετίες μας δικαιώνουν και το μέλλον μας θωρακίζουν, για να επιβεβαιωθεί ότι, αφού όλοι τούτοι δεν αναγνωρίζουν ή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το λύσουν.

Το αβίαστο ερώτημα που προκύπτει και είναι χρήσιμο και σκόπιμο ν” απαντηθεί δεν είναι, γιατί εκείνοι μας αντιμετωπίζουν έτσι, αλλά γιατί, με ποιες πράξεις και ποιες παραλείψεις μας συνεργήσαμε και συνεργούμε, ώστε έτσι να μας αντιμετωπίζουν. Κι αν κάποιοι από μας έτσι θέλουν να μας αντιμετωπίζουν οι τρίτοι; Ποιος λοιπόν φταίει; Η ανικανότητα μας; Η αδυναμία μας; Οι ερασιτεχνισμοί μας; Η αφέλειά μας; Η απεμπόληση του κώδικα τιμής μας; Αυτές οι ερωτήσεις είναι που χρήζουν απαντήσεων.

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>