«Τηλεγόνεια» Σειρά διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Παρουσίαση

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό έχει ήδη δρομολογήσει, με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Τράπεζας, σειρά διαλέξεων υπό τον γενικό τίτλο «Τηλεγόνεια». Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη, στα κεντρικά κτήρια του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Γωνία Λεωφ. Λεμεσού & Λεωφ. Αθαλάσσας 200 (στην είσοδο της Λευκωσίας παρά τα φώτα Καλησπέρα).

Η «Τηλεγόνεια» αποτελεί κύκλο επιστημονικών διαλέξεων, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό της Κύπρου, στα πλαίσια της δέσμευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την προώθηση της Διά Βίου Μάθησης, αλλά και του Ελληνικού Πολιτισμού. Ο τίτλος «Τηλεγόνεια» παραπέμπει εκ πρώτης όψεως στο μεθομηρικό έπος του Ευγάμμωνος του Κηρυναίου, το οποίο αφηγείται τις περιπέτειες και εν τέλει τον θάνατο του Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για παρετυ-μολογικό παιγνίδι, που εδράζεται στα δύο συνθετικά της λέξης Τηλεγόνεια: (α) Το επίρρημα τηλε, που εμφαίνει την εξ αποστάσεως παράμετρο της παιδείας που το Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρέχει και (β) την ρίζα του ρήματος γίγνομαι, που τονίζει τον δημιουργικό χαρακτήρα της παιδείας αυτής, παρόλες τις αντιξοότητες. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πνέει πραγματικά καινούριο αέρα στα εκπαιδευτικά πράγματα της Κύπρου, εφόσον προσφέρει δεύτερη ευκαιρία ακαδημαϊκής επιμόρφωσης σε ανθρώπους οικογενειάρχες και επαγγελματίες, που για διάφορους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε νεαρότερη ηλικία. Όπως λοιπόν η Τηλεγόνεια συνέχιζε το μεγάλο έπος του Ομήρου, έτσι και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα παράθυρο συνέχειας στην οδύσσεια της μάθησης.

Στον κύκλο της σειράς «Τηλεγόνεια» έχουν αποδεχθεί να συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα που κοσμούν τον χώρο των Ελληνικών Γραμμάτων τόσο στην Κύπρο και την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το πλήρες πρόγραμμα της «Τηλεγόνειας» έχει ως ακολούθως (κάποιοι τίτλοι είναι ενδεικτικοί και ενδέχεται να διαφο-ροποιηθούν):

12 Nοεμβρίου 2008, ώρα 19:00

Παναγιώτης Αγαπητός (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

«Περσία-Βυζάντιο-Φραγκία: Η ερωτική αφήγηση στα μεσαιωνικά χρόνια»

26 Nοεμβρίου 2008, ώρα 19:00

Στρατής Κυριακίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

«Η Ρωμαϊκή ανάγνωση του Ομήρου: Το προοίμιο της Αινειάδας»

10 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 19:00

Anthony Kaldellis (Ohio State University)

«Ο Παρθενώνας στον Μεσαίωνα»

4 Μαρτίου 2009, ώρα 19:00

Λεωνίδας Εμπειρίκος

«Η ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου»

20 Μαρτίου 2009, ώρα 19:00

Garth Fowden (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδος)

«Ελληνισμός και πρώιμο Ισλάμ»

7 Μαΐου 2009, ώρα 19:00

Richard Hunter (Trinity College, Cambridge)

«Ελληνιστική λογοτεχνία»

Οι δύο πρώτες διαλέξεις, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στέφθηκαν με εξαιρετική επιτυχία.

 

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Α. Αγαπητός, Βυζαντινολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε με θέμα την ερωτική αφήγηση στα μεσαιωνικά χρόνια. Ξεκινώντας από τα «αφηγήματα αγάπης» στο Βυζάντιο των Κομνηνών και των Παλαιολόγων, δηλαδή από τον δωδέκατο μέχρι και τον δέκατο πέμπτο αιώνα, η διάλεξη παρουσίασε την μεσαιωνική ελληνική ερωτική μυθοπλασία σε μια πανοραμική σύγκριση με αντίστοιχα έργα του γαλλονορμανδικού και του αραβοπερσικού μεσαιωνικού κόσμου. Από την σύγκριση προέκυψαν ενδιαφέρουσες συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των τριών αυτών πολιτισμών γύρω από την λογοτεχνική απεικόνιση του έρωτα μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά, κοινωνικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα.

Ο Καθηγητής Στρατής Κυριακίδης επικεντρώθηκε, επίσης συγκριτικά, στις δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της κλασικής επικής ποίησης. Αφού επεσήμανε πόσο βαθιά εμποτισμένη υπήρξε η ρωμαϊκή παιδεία και λογοτεχνία του πρώτου π.Χ. αι. από την ελληνική παιδεία και λογοτεχνία (τα ομηρικά έπη εξάλλου αποτελούσαν βασικό συστατικό στο σχολείο του γραμματικού στην Ρώμη), ο ομιλητής επικεντρώθηκε στο προοίμιο της Αινειάδας, καταδεικνύοντας πώς το ρωμαϊκό έπος ακολουθεί τα ειδολογικά πρότυπα της παράδοσης, μέσα όμως από ένα πυκνό πλέγμα υπαινιγμών τα εκρωμαΐζει και δίνει νέα διάσταση στο ηρωικό μοντέλο του.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσκαλεί το μορφωμένο κοινό της Κύπρου να στηρίξει εμπράκτως την προσπάθεια αυτή, ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για το νησί μας.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>