Γράφει:

Βιβλίο: Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι

Συγγραφέας: Λένα Μαντά

Εκδόσεις: Ψυχογιός

της Ευδοκίας Μιχαήλ

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2007 και πέραν των 92,000 αναγνωστών -σε λιγότερο από ένα χρόνο- επέλεξαν το μυθιστόρημα της Λένας Μαντά Το Σπίτι Δίπλα στο Ποτάμι.

Εμφανίστηκε πάρα πολλές φορές στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων μεγάλων και έγκριτων εφημερίδων και λογοτεχνικών περιοδικών. Πραγματοποιήθηκαν από την συγγραφέα πέραν των 30 επισκέψεων σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου, ύστερα από απαίτηση των αναγνωστών για να γνωρίσουν την αγαπημένη τους συγγραφέα.

Το σπίτι του Γεράσιμου και της Θεοδώρας, βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και το συντροφεύουν δύο μεγάλες καστανιές και ένα ποτάμι. Ζουν εκεί αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. Εκεί στο σπίτι δίπλα στο ποτάμι ήρθαν στην ζωή οι πέντε τους κόρες, η Μελισσάνθη, η Ιουλία, η Ασπασία, η Πολυξένη και η Μαγδαληνή. Ο Γεράσιμος πέθανε, όταν οι κόρες του ήταν μικρές, και η Θεοδώρα μόνη της ανάθρεψε τα κορίτσια με κόπους και πολλές στερήσεις στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και του εμφύλιου πολέμου. Πέντε κορίτσια το ένα τελείως διαφορετικό από το άλλο, αλλά όλα με ένα κοινό όνειρο. Αυτό που επιθυμούν είναι να γνωρίσουν την ζωή μακριά από το πατρικό τους. Και θα το καταφέρουν! Η μοίρα θα τις στείλει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Μόνο που, καμιά φορά, τα όνειρα γίνονται εφιάλτες που στοιχειώνουν και κυνηγούν…. Ένα συναρπαστικό βιβλίο γεμάτο έρωτες, ανατροπές, πάθη και έντονες συγκινήσεις, ενώ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι περιμένει υπομονετικά αυτό που ξέρει ότι θα συμβεί!

Η μάνα έδινε την ίδια συμβουλή στην κάθε κόρη της την ώρα του αποχαιρετισμού: “…Η ζωή είναι σαν το ποτάμι που κυλάει αυτή τη στιγμή μπροστά μας. Εύκολα σε παρασύρει και σε τραβάει όπου εκείνο πηγαίνει. Όπως ένα ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, έτσι κι εσείς, αν σας παρασύρει, δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε… Να προσέχετε πάντα το ποτάμι… Μη σας παρασύρει…”

Η Θεοδώρα, η οποία ζει μετά τον θάνατο του πατέρα της με την γριά μητέρα της στο σπίτι δίπλα στο ποτάμι, προσεύχεται για τις κόρες της και εύχεται μια μέρα να τις ξαναδεί.

Καταρχάς να πούμε ότι είναι ευρηματική η δομή του βιβλίου. Αποτελείται από επτά διακριτά μεταξύ τους μέρη, ώστε ο αναγνώστης ανά πάσα στιγμή να ανατρέξει στην πολυτάραχη ζωή της κάθε γυναίκας. Το πρώτο τμήμα έχει τον τίτλο “Τα πρώτα χρόνια” και το τελευταίο, το έβδομο, τον τίτλο “Ο γυρισμός”. Και δεν πρόκειται για κανέναν άλλο γυρισμό, παρά για εκείνον που ο αναγνώστης περιμένει, προετοιμασμένος από την συγγραφέα, στο τέλος του βιβλίου.

Όλες οι ιστορίες είναι δυνατές. Οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι. Οι διάλογοι τόσο ζωντανοί, ώστε ο αναγνώστης νιώθει την κάθαρση, κάθε φορά που υπάρχει ανατροπή στην ιστορία.

Πάντως το υλικό δουλεύτηκε πολύ καλά από την συγγραφέα, η οποία έφερε με επιτυχία εις πέρας το εγχείρημα. Η διήγηση ρέει αβίαστα και η αγωνία για το τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα δεν σου επιτρέπει να σταματήσεις το διάβασμα. Το τέλος του βιβλίου βρίσκει όλες τις αδελφές στο σπίτι δίπλα στο ποτάμι.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>