Γράφει:

Εννέα μύθοι και πραγματικότητες για τα αιολικά πάρκα

του Χρίστου Τσίγκη

 

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μία ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική όσο ένα δάσος 6000 στρεμμάτων ή 300 χιλιάδες δέντρα, καθώς η χρήση της συνεπάγεται την αποφυγή εκπομπής 4.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και ανάλογων ποσοτήτων διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, στάχτης και σωματιδίων. Στις ημέρες της ξαφνικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διανύουμε με αφορμή το υδατικό και την ακρίβεια του ηλεκτρισμού, ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένες αλήθειες για την αιολική ενέργεια. Πρόκειται για τα συμπεράσματα αλλά και τα επιχειρήματα που ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου επισημαίνει σε ειδική έκδοσή του, η οποία δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις στις λογικές αλλά και τις παράλογες ορισμένες φορές αιτιάσεις εναντίον της διείσδυσης των αιολικών πάρκων στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Μύθος 1ος : Οι ανεμογεννήτριες επιβαρύνουν το τοπίο

Ουσιαστικά το θέμα της «οπτικής όχλησης» δεν αποτελεί περιβαλλοντικό επιχείρημα. Η μεγάλη πλειονότητα των αιολικών πάρκων κατασκευάζεται σε απομακρυσμένες βουνοκορφές και η οπτική αντίληψη είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης. Στην πραγματικότητα το δίλημμα είναι εάν πρέπει να ασκήσουμε αισθητική περιβαλλοντική πολιτική εις βάρος της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ωστόσο ο κίνδυνος των ερημοποιήσεων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών από την κλιματική αλλαγή, δείχνει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της πρώτης επιλογής.

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες απειλούν τα πουλιά

Στην πραγματικότητα για κάθε 10 χιλιάδες θανάτους πουλιών, λιγότερο από ένας προκαλείται από ανεμογεννήτριες. Τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα στις περιοχές των αιολικών πάρκων δεν επηρεάζεται, εκτός από τμήμα περίπου 250 τετραγωνικών μέτρων γης, δηλαδή την βάση της ανεμογεννήτριας. Ειδικά για την Ελλάδα, πρόσφατη μελέτη της WWF στη Ροδόπη, δεν κατέληξε σε κανένα ανησυχητικό συμπέρασμα για τα πάρκα που λειτουργούν εκεί.

Μύθος 3ος: Επηρεάζεται ο τουρισμός

Στην περιοχή του Swalffham του Norfolk, περισσότεροι από 50 χιλιάδες τουρίστες αναρριχήθηκαν στον πύργο της ανεμογεννήτριας για να δουν την θέα από την ειδική πλατφόρμα που βρίσκεται σε ύψος 70 μέτρων. Στη Δανία πολλά τουριστικά πρακτορεία οργανώνουν επισκέψεις στο παράκτιο αιολικό πάρκο στο Middelgrunden. Μελέτη του 2006 που παρουσιάστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τίτλο «η επίδραση των αιολικών πάρκων στην τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου» διαπίστωνε αύξηση των επισκέψεων τουριστών στις περιοχές με αιολικά πάρκα. Σε όλες τις αντίστοιχες μελέτες που έχουν γίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είχε θετική άποψη για τα αιολικά πάρκα.

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες είναι θορυβώδεις

Πρόκειται για τις πλέον αθόρυβες μηχανές. Ο μηχανικός θόρυβος έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί στις σύγχρονες γεννήτριες, ενώ και ο αεροδυναμικός θόρυβος έχει περιοριστεί δραστικά χάρη στον τελευταίο σχεδιασμό των πτερυγίων. Η ηχητική ρύπανση είναι μικρότερη από εκείνη που προκαλείται από την ύπαρξη μιας κατοικίας.

Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ισχύος

Κανένας σταθμός παραγωγής δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει αδιάλειπτα, στο 100% του χρόνου (για τα θερμικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 60 με 70%). Στην πράξη, η μεταβλητότητα της αιολικής ενέργειας (εξαιτίας της διακύμανσης του ανέμου) αντιμετωπίζεται από την κατανομή των πάρκων σε μία μεγάλη περιοχή, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην σταθερότητα του δικτύου και την παρεχόμενη ισχύ.

Μύθος 6ος : Η αιολική ενέργεια δεν είναι αποδοτική

Στην πραγματικότητα δεν σπατάλαται κανένας φυσικός πόρος, αφού ο αέρας είναι δωρεάν και ανεξάντλητος, σε αντίθεση με τα καύσιμα των θερμικών σταθμών. Επίσης σε λιγότερο από ένα χρόνο, μία ανεμογεννήτρια παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της.

Μύθος 7ος :Τα αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις

Μόνο το 1% της απαιτούμενης από το νόμο έκτασης χρησιμοποιείται από τις ανεμογεννήτριες, ενώ το υπόλοιπο 99% εξακολουθεί να χρησιμοποιείται όπως και πριν την εγκατάσταση του πάρκου.

Μύθος 8ος : Η αιολική ενέργεια δεν συμβάλει στην μείωση της ρύπανσης

Στην Ευρώπη, μόνο το 2004, η χρήση της αιολικής ενέργειας απέτρεψε την εκπομπή 55 εκ. τόνων CO2. 180MW αιολικών πάρκων στη χώρα μας θα αποτρέψουν την εκπομπή 215 εκ. τόνων CO2 (λόγω της εκτεταμένης χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα).

Μύθος 9ος : Δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας

Για κάθε 10MW στην χώρα μας θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1-2 μόνιμες θέσεις εργασίας τοπικά και 2-3 μόνιμες θέσεις εργασίας συνολικά. Σήμερα στην Ελλάδα κατασκευάζονται οι πυλώνες των ανεμογεννητριών που είναι σε διαδικασία εγκατάστασης και ήδη λειτουργούν βιομηχανικές μονάδες στο Αλιβέρι, την Τρίπολη, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, την Λάρισα και αλλού. Συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής και των έργων πολιτικού μηχανικού, το 30% της επένδυσης παραμένει ως εθνική προστιθέμενη αξία.

Ο Χρίστος Τσίγκης είναι Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου

2 Comments

 1. yiota
  6 Ιουλίου 2009 13:31

  Αγαπητέ κύριε, μας μιλήσατε για κάποιους μύθους και κάπως μας δόθηκε μια ενημέρωση. Τολμώ ως απλός πολίτης που είμαι, να έχω τις εξής απορίες: λέτε οτι στην Ευρώπη, μόνο το 2004….απέτρεψε …..και οτι στη χώρα μας θα …..και αναφέρεται και η χρήση λιγνίτη (ο οποίος είναι τι και χρησιμεύει σε τι?) – στην Κύπρο υπάρχουν οι κατάλληλες φυσικές συνθήκες όπως και στις χώρες της Ευρώπης για να παραχθεί το κατάλληλο έργο?όπως επίσης θα θελα να μας πείτε σε σχέση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως π.χ η ηλιακή ενέργεια και ο ελαιοπυρήνας (όπου και αναφέρεται άρθρο σε αυτό το τεύχος, της ίδιας εφημερίδας), ποιό προβάδισμα έχει η αιολική ενέργεια? αναρωτιεμαι επίσης αν οι αρμόδιοι οι οποίοι προχώρησαν και έκαναν τις όποιες διενέργειες έκαναν, αν έγιναν οι απαραίτητες έρευνες και διεργασίες για δουν ως χώρα πως θα έπρεπε να δείξουμε την οικολογική-περιβαλλοντική μας συνείδηση ή αν και σε αυτό το θέμα όπως και σε πολλά άλλα υπερίσχυσαν διάφορα συμφέροντα.
  Επίσης θα θελα να προσθέσω οτι μια ενέργεια δεν θεωρείται αξιόπιστη επειδή λειτουργά ή όχι αδιάλειπτα (μύθος 5) και καλό θα ήταν κάποιοι να καναν την αυτοκριτική τους και να παραδεχόντουσαν και τα κακώς κείμενα και όχι μόνο να «απομυθοποιούσαν» καταστάσεις..Στο άρθρο σας δε λέτε και πολλά απο αυτά, όπως τις αντιδράσεις του κόσμου ο οποίος στις περιοχές που προσπαθήσατε να λειτουργήσουν τα αιολικά πάρκα και τις χιλιάδες επιστολές με παράπονα προς τους αρμόδιους που στάληκαν.

 2. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ
  5 Ιουλίου 2014 15:04

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ.
  ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>