EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Κοινωνία

 

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Τρία χρόνια μετά την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος» η Γενική Εισαγγελία προχώρησε στην καταχώρηση ποινικής δίωξης εναντίον πέντε προσώπων, μετά την μελέτη της έκθεσης της Αστυνομίας και των πορισμάτων Καλλή και Τσολάκη. Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι η δίωξη αφορά ίσως τα σοβαρότερα αδικήματα τα οποία προνοούνται στον ποινικό κώδικα. Σημείωσε ακόμα ότι επιδίωξη της κατηγορούσας αρχής είναι να επιτύχει καταδίκη, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες των συγκεκριμένων προσώπων. Αυτό είναι και η επιθυμία τόσο των συγγενών των θυμάτων όσο και της κοινής γνώμης, αφού η «υπόθεση Ήλιος» μέχρι στιγμής παραμένει το μέγιστο παράδειγμα ατιμωρησίας στον τόπο μας. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες και ποιος θα τις αποδώσει.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ

Την μετανάστευση ως εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση φαίνεται να προκρίνει ο γενικός γραμ-ματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Οπως δήλωσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στη Μανίλα « η κινητικότητα της εργασίας κάνει τις οικονομίες μας πιο αποτελεσματικές ακόμη και όταν δεν αναπτύσσονται, διασφαλίζοντας ότι οι σωστές δεξιότητες μπορούν να φτάσουν στον σωστό χώρο, την σωστή στιγμή». Στα πλαίσια αυτά απηύθυνε έκκληση στις χώρες που έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να παραμείνουν ανοικτές στους μετανάστες. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται αρνητικά από την οικονομική κρίση σε τομείς οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός.

ΨΗΦΙΑΚΟΙ «ΑΣΘΕΝΕΙΣ» ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΝΟΣΩΝ

Επανάσταση στην εξα-τομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το αλτσχάιμερ φιλοδοξεί να φέρει ιατρική έρευνα με την χρήση μοντέλων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πιο πάνω σοβαρές ασθένειες είναι από την φύση τους περίπλοκες και πολυπαραγοντικές, αφού σχετίζονται με το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής, την ηλικία, αλλά και γενετικούς παράγοντες. Στόχος της έρευνας είναι να ενσωματώσει όλα τα πιο πάνω στοιχεία σε μοντέλα ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και στην ταχύτερη ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρμάκων μέσω εξομοίωσης.

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ «ΓΚΙΝΕΣ» ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ

Το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα της Ευρώπης άνοιξε στο Λονδίνο μέσα στην καρδιά της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη Βρετανία. Το Westfield Center στο δυτικό Λονδίνο έχει το μέγεθος περίπου τριάντα γηπέδων ποδοσφαίρου και κόστισε 1, 6 τρισεκατομμύρια αγγλικές Λίρες, ενώ η ανέγερσή του κράτησε πάνω από πέντε χρόνια. Το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του είναι αρκετό για να γεμίσει 117 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Φιλοξενεί κάπου 265 καταστήματα, τα 40 εκ των οποίων πωλούν αποκλειστικά είδη πολυτελείας για γερά πορτοφόλια. Η εταιρεία ξόδεψε περισσότερα από 170 εκατομμύρια λίρες σε συγκοινωνιακές υποδομές, οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο Westfield Center. Να σημειωθεί ότι και άλλοι κατασκευαστές περιφρόνησαν την οικονομική κρίση, προχωρώντας με σχέδια κατασκευής εμπορικών κολοσσών από το Ντουμπάι μέχρι την Νέα Υόρκη, παρά την πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Για ακόμα μια φορά μέσα από δείκτες και αριθμούς διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει στον τομέα της επιστη-μονικής έρευνας. Πρόσφατη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας κατέδειξε ότι οι δαπάνες για επιστημονική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στην Κύπρο παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα η Κύπρος καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε παλιά και νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο κατά το 2006 υπολογίζονται σε €61,4 εκ. που αντιστοιχούν σε 0,43% του ΑΕΠ. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 1,84%, ενώ κυμαίνεται από 0,43% στην Κύπρο, 0,45% στην Ρουμανία και 0,48% στην Βουλγαρία σε 2,51% στην Γερμανία, 3,45% στην Φινλανδία και 3,73% στην Σουηδία.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>