Γράφει:

Εθνική αφροσύνη η αμυντική μας αποθωράκιση

Άποψη

του Σάββα Ιακωβίδη

 

Τι τραγική ειρωνεία: Οι κομμουνιστές να τελούν… μνημόσυνα! Όσα ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Χριστόφια, Κώστας Παπακώστας, δήλωσε στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, συνιστούν ουσιαστικά επίσημο ενταφιασμό της όσης απέμεινε αμυντικής μας δυνατότητας. «Προεκλογικό πυροτέχνημα» το Δόγμα, που «ξεθώριασε τα τελευταία χρόνια», είπε ο υπουργός. Οι ταυτόχρονες ή και μετέπειτα ενέργειες Παπακώστα-κλείσιμο στρατοπέδων, διάλυση λόχων κατοικημένων περιοχών της Εθνοφυλακής, νέα μείωση των αμυντικών δαπανών, καταστροφή αντιαεροπορικών πυραύλων χωρίς, προφανώς, ανανέωσή τους με καινούργιους, μεθόδευση μείωσης της στρατιωτικής θητείας, υπονόμευση του αγωνιστικού φρονήματος, καλόπιασμα του Αττίλα… καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων ότι ούτε και η σημερινή, αριστερή κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αμυντική θωράκιση του τόπου.

Αλλά ποιοι ηγέτες πίστεψαν ή ποιοι κατενόησαν την αναγκαιότητα και την ύψιστη προτεραιότητα στην ισχυρή σύζευξη της αμυντικής θωράκισης με την πολιτικο-διπλωματική διαπραγμάτευση; Σχεδόν κανείς! Οι κατά καιρούς κυβερνώντες διαπράττουν δύο ολέθρια λάθη: Πρώτον, δεν πιστεύουν στην αμυντική θωράκιση, με την έννοια της συνεχούς ισχυροποίησης της Εθνικής Φρουράς, ως αποτρεπτικής δύναμης εναντίον τουρκικών επιθετικών ενεργειών, και ως μέσου τόνωσης του ηθικού του λαού. Οι κυβερνήσεις Βασιλείου και Κληρίδη διέθεσαν αρκετά κονδύλια για την αγορά οπλικών συστημάτων. Εκ των υστέρων, όμως, διεφάνη πως ο μεν Βασιλείου έπαιξε επιπόλαια πολιτικά στοιχήματα. Ο δε Κληρίδης επιχείρησε, διά των ρωσικών πυραύλων S-300, να ασκήσει πίεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κι έχασε. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Τάσσου και σήμερα η κυβέρνηση Χριστόφια θεώρησαν και θεωρούν την άμυνα ως οικονομικό βάρος και όχι ως ισχυρό διαπρα-γματευτικό χαρτί.

Το δεύτερο λάθος της ηγεσίας είναι η διαχρονικά καταστροφική, για τον Ελληνισμό, υποτίμηση του τουρκικού παράγοντα, με την συντήρηση ψευδαισθήσεων. Εκτιμά πως είναι δυνατόν η αρπακτικότητά του να καμφθεί με καλοπιάσματα, μονομερείς παραχωρήσεις, ατελέσφορες προσωπικές… χημείες ή με διάλυση της αμυντικής μας δυνατότητας. Το Δόγμα του ΕΑΧ ήταν μια αδήριτη αναγκαιότητα, που επέβαλε η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Αλλά και έτσι να μην ήταν, μία νούσιμη πολιτική ηγεσία θα απαιτούσε την ισχυρή στρατιωτική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου, επειδή ο γεωγραφικός όπως και ο αμυντικός χώρος τους είναι ενιαίος, επειδή κοινή είναι η τουρκική απειλή που αντιμετωπίζουν από τη Δυτ. Θράκη διά του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο. Εξάλλου, η Ελλάδα, ως εγγυήτρια έχει και συμβατικές, πέραν εθνικών, ιστορικών υποχρεώσεων.

Ενώ, λοιπόν, παρατηρείται ένας πρωτοφανής ωχαδερφισμός στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μία εγκληματική υποτίμηση του τουρκικού κινδύνου και εθνική αποστράτευση των Ελλήνων, οι Τούρκοι: Διατηρούν ανέπαφη και αλώβητη τη στρατιά του Αιγαίου, το casus belli και τις εδαφικές αμφισβητήσεις κατά της Ελλάδας και την κατοχή της Κύπρου με 43.000 βαριά οπλισμένους Αττίλες σε μόνιμη επιθετική διάταξη. Γιατί ξεθώριασε το Δόγμα; Να το θέσουμε ωμά: Πότε εκτελέστηκε; Εκτελέστηκε δι” ευθείας βολής των ρωσικών πυραύλων S-300, που αντί να εγκατασταθούν στην Κύπρο, πετάχτηκαν, με συναπόφαση Σημίτη-Κληρίδη, στο Κρητικό τους κοιμητήριο, θλιβερό μνημείο ελληνικής ανεπάρκειας, ψοφοδεϊσμού και εθελόδουλης υπακοής στους εκβιασμούς των Αγγλοαμερικανών, των Τούρκων και των Ισραηλινών. Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν η τελευταία κοινή στρατιωτική συνεργασία και άσκηση Ελλάδας-Κύπρου. Έκτοτε, συνεργούντος και του τερατουργήματος Ανάν, της ολέθριας αμυντικής και άλλης πολιτικής της Λευκωσίας, της αδιαφορίας της Αθήνας και του εξοστρακισμού της Ελλάδας από την από χιλιετηρίδων παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο, η Κύπρος είναι σήμερα αμυντικά ανοχύρωτη. Έρμαιο στην τουρκική βουλιμία.

Δεν υπάρχει απλώς φοβερό ανισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ της Ε.Φ. και του Αττίλα και κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Υπάρχει ο Ατττίλας στα κατεχόμενα και από την άλλη οι κωμικές διαβεβαιώσεις Χριστόφια-Παπακώστα ότι, τάχα, η άμυνά μας ενισχύεται και αναβαθμίζεται. Ενώπιον του αδίστακτου τουρκισμού, που επιδιώκει να καταστεί περιφερειακή δύναμη, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν επιλογή, παρά μόνο μία λαϊκή εντολή: Να αναβιώσουν…προχτές το Δόγμα του ΕΑΧ, υλοποιώντας, έστω και τώρα, μιαν αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτρεπτική στρατηγική, για τρεις λόγους: Αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δυνατότητας. Τόνωση και ισχυροποίηση του κουρελιασμένου φρονήματος των Ελλήνων της Κύπρου. Κάθε άλλη επιλογή θα συνιστά ακόμα μία εθνική αφροσύνη, για την οποία θα καταβάλουν υψηλό τίμημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Δυτ. Θράκη και η Κύπρος με την πλήρη τουρκοποίησή της.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>