Γράφει:

Περί του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ)

Άποψη

του Φοίβου Κλόκκαρη

 

Η αλυσίδα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου και η Κύπρος αποτελούν για την Τουρκία αναχώματα που παρεμποδίζουν την επέκτασή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει την αποστρατικοποίηση και τον έλεγχό τους. Ο γεωγραφικός και αμυντικός χώρος της Κύπρου και Ελλάδας είναι ενιαίος. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει στην Κύπρο ένα αξιόμαχο Σώμα Στρατού, παρα-τεταγμένο έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ελλαδικών δυνάμεων. Η Ελλάδα, πέραν της συμβατικής και ηθικής υποχρέωσής της για τον Ελληνισμό της Κύπρου, έχει και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Καστελλόριζο απέχει 170 ν.μ. από την Κύπρο. Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται μέχρι τα 200 ν.μ. από την Κύπρο. Στον χώρο αυτό, που επραγματοποιείτο η Ελλαδική άσκηση ΤΟΞΟΤΗΣ, σήμερα πραγματοποιείται η Τουρκική ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ.

Η υιοθέτηση του δόγματος του ΕΑΧ το 1993 ήταν πράξη αναγκαία για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο και του ελλείμματος στην πλάστιγγα Τουρκική Στρατιωτική Απειλή/Αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Η υλοποίηση του δόγματος, με μεγάλη δραστηριότητα την περίοδο 1994-2000, είχε πολλαπλά οφέλη για το ηθικό του Ελληνισμού της Κύπρου και την αμυντική ικανότητα της ΚΔ, ιδιαίτερα στους τομείς της θάλασσας και του αέρα στους οποίους υπάρχει μεγάλο ανισοζύγιο δυνάμεων. Χειροπιαστά οφέλη από την εφαρμογή του, οι διακλαδικές ασκήσεις και άλλες ενέργειες:

-Αεροναυτική άσκηση ΤΟΞΟΤΗΣ, με συμμετοχή της Ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού και συνασκούμενη με την ΕΦ (η αξιοπιστία των πολεμικών σχεδίων μόνο με Τακτικές Ασκήσεις μετά στρατευμάτων δοκιμάζεται αποτελεσματικά).

-Ενίσχυση των δυνάμεων ξηράς και του συστήματος Χειρισμού Κρίσεως, διοικήσεως, πληροφοριών, επικοινωνιών και σύζευξη ΓΕΕΘΑ-ΓΕΕΦ.

-Οργάνωση Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου.

-Σύνταξη Κοινών Επιχειρησιακών σχεδίων.

Από το 2001 και μετά άρχισε απότομα η μείωση των δραστηριοτήτων του ΕΑΧ και ακολούθησε η συμπίεση των Προϋπολογισμών Άμυνας (ΠΥ) της ΚΔ, με δυσμενείς επιπτώσεις στην αμυντική ικανότητά της.

Το δόγμα του ΕΑΧ δεν παρέμεινε στα χαρτιά. Ποτίστηκε με τον ιδρώτα των πιλότων των πολεμικών αεροσκαφών, των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και των δυνάμεων ξηράς Ε/Ε και Ε/Κ. Μετουσιώθηκε σε δοκιμή των σχεδίων, των οπλικών συστημάτων και σε πολύτιμες εμπειρίες προσωπικού. Σήμερα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και επηρεάζει αρνητικά την στρατιωτική ισχύ της Κύπρου και της Ελλάδος προς όφελος της Τουρκίας, που εκλαμβάνει κάθε υποχωρητική κίνηση της πλευράς μας, για μείωση της έντασης, ως αδυναμία και αυξάνει την αδιαλλαξία της. Το δόγμα του ΕΑΧ θα συνεχίσει να υπάρχει όσο παραμένουν στην Κύπρο Ελλαδικές Δυνάμεις.

Η ΚΔ έχει στρατιωτική συνεργασία και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Αρμενία, η Γαλλία. Το κύριο όμως και βασικό στήριγμά μας για επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου είναι η Ελλάδα, με την οποία οι σχέσεις επεκτείνονται πέραν της απλής στρατιωτικής συνεργασίας. Λόγω του μεγέθους της η ΚΔ δεν μπορεί να προβάλει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα προς την πολεμική μηχανή της Τουρκίας χωρίς:

-Να αυξήσει τη Μαχητική Ισχή της ΕΦ. Αυτό προϋποθέτει αύξηση των ΠΥ άμυνας της ΚΔ.

-Να αναζωογονηθεί το δόγμα του ΕΑΧ. Αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση Κύπρου-Ελλάδος.

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να γίνουν και τα δύο, το ταχύτερο δυνατό.

 

Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι Αντιστράτηγος ε.α., πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς

One Comment

  1. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ
    7 Αυγούστου 2010 00:32

    Η μαχητική ικανότητα μιας χώρας και το ηθικό των πολιτών, ειδικά σε μία ημικατεχόμενη Κύπρο είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη. Δυστυχώς η πολιτική βούληση δεν αρκεί. Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα επιβάλλεται ή αποκατάσταση θεσμών και αξιών , η επαναξιολόγηση και χάραξη εθνικών , οικονομικών , εκπαιδευτικών, κοινωνικών στόχων, η πραγματική ενύσχυση της παιδείας , η αποκατάσταση της επιστοσύνης του πολίτη προς την διοίκηση,. Τότε και μόνο τότε μπορεί ο λαός ενωμένος , οργανωμένος με τα πιο πάνω αναφερθέντα στοιχεία μπορεί να προχωρήσει ρπος την πρόοδο την ευημερία και την επίτευξη οποιονδήποτε στόχων.Το κράτος και η πολιτεία έχουν τον πρώτο λόγο.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>