Γράφει:

S-300: Επιπτώσεις από την μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο

του Σωκράτη Χάσικου

 

Κατ αρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 1999, όταν ήδη οι πύραυλοι S-300 είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη. Κατά συνέπεια, δεν είχα καμιά ανάμειξη στις αποφάσεις που λήφθηκαν την περίοδο εκείνη αναφορικά με το όλο ζήτημα.

Ως υπουργός άμυνας όμως είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την βάση των πυραύλων στην Κρήτη, όταν ακόμα βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το προσωπικό της Μονάδας ήταν Κύπριοι. Εκείνο που διαπίστωσα ήταν ότι πραγματικά πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (150 χιλιόμετρα εμβέλεια πυραύλου και 300 χιλιόμετρα του ραντάρ), μεγάλης ακρίβειας και αποτελεσματικότητας, που έχει σαν αποστολή να προστατεύει μεγάλης στρατηγικής και οικονομικής σημασίας περιοχές της χώρας.

Κρίνοντας εκ των υστέρων τα γεγονότα, μπορώ να πω ότι η απόφαση για προμήθεια του συστήματος αυτού λήφθηκε με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια, χωρίς να εκτιμηθούν σωστά οι πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εγκατάσταση στην Κύπρο ενός τέτοιου συστήματος. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε ένα σύστημα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να καλύψει το κενό της έλλειψης κυπριακής πολεμικής αεροπορίας, η οποία θα προσέδιδε βάθος στην αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου. Από επιχειρησιακή άποψη, η απόφαση ήταν σωστή, όμως θα έπρεπε να εκτιμηθούν σωστά και οι επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο, αφού τα χαρακτηριστικά του συστήματος ήταν τέτοια που επηρέαζαν όχι μόνο την Τουρκία, η οποία είχε κάθε λόγο να αντιδρά, αλλά πιστεύω και άλλες γειτονικές χώρες, ακόμα και δυνάμεις που εκτελούσαν αεροναυτικές ασκήσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως εκτιμώ λοιπόν, οι πιέσεις για την μη εγκατάσταση του συστήματος στην Κύπρο δεν περιορίσθηκαν μόνο στην Κύπρο, αλλά επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα και προήρχοντο από πολλές κατευθύνσεις. Ενόψει λοιπόν της κατάστασης που δημιουργήθηκε, οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας πήραν την απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη και έτσι το σύστημα δεν απαξιώθηκε επιχειρησιακά, αφού από την νέα θέση του μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά όχι μόνο τις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στην ανατολική Κρήτη και έχουν σαν αποστολή την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην Κύπρο, αλλά και να προστατεύει τα αεροσκάφη που κατευθύνονται προς Κύπρο σε μια μεγάλη απόσταση από τις βάσεις τους. Στα πλαίσια δε του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η Κύπρος με άλλα αντιαεροπορικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς που προμη-θεύθηκε, καλύπτει περίπου την άλλη μισή απόσταση μέχρι την Κύπρο και έτσι υπάρχει μια επαρκής αντιαεροπορική άμυνα στο χώρο Κρήτη Κύπρος και βεβαίως πάνω από την Κύπρο και την Κρήτη.

Και ενώ επιχειρησιακά η ζημιά ήταν ασήμαντη, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ψυχολογίας και ηθικού του Ελληνισμού και ειδικότερα του Κυπριακού Ελληνισμού, υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις, γιατί φάνηκε ότι Κύπρος και Ελλάδα υποκύπτουν στις πιέσεις της Τουρκίας και ενδεχομένως και άλλων. Γι” αυτό και μια από τις πρώτες προτεραιότητές μου σαν Υπουργός Άμυνας, ήταν να ανατρέψουμε αυτό το δυσάρεστο κλίμα και να προσδώσουμε ξανά στον Κυπριακό Ελληνισμό το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, γιατί εν τω μεταξύ η Τουρκία, μετά την απόφαση του Ελσίνκι το 1999 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απειλούσε με θερμά επεισόδια και με φλόγες την Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Εργασθήκαμε σκληρά πάντοτε σε συνεργασία με την Ελλάδα, εξοπλίσαμε σε χρόνο ρεκόρ την ΕΦ με υπερσύγχρονα όπλα, δημιου-ργήσαμε υποδομές και διαδικασίες για ομαλή λειτουργία του Δόγματος του ΕΑΧ, οργανώσαμε την διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων με την Ελλάδα και κατορθώσαμε να εντάξουμε την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς ποτέ η Τουρκία να αποτολμήσει να υλοποιήσει τις απειλές της.

Ο Σωκράτης Χάσικος είναι βουλευτής ΔΗΣΥ και πρώην Υπουργός Άμυνας

One Comment

  1. Γιαννης Παπαβασξλειου
    19 Δεκεμβρίου 2016 19:03

    Γιατι η σημερινη κυβερνηση δεν παιρνει απο τη ρωσια τους s-400; .Προτιμαει να παιρνει …καθε σαπακι απο τις …αλλες χωρες και να πληρωνει…πολλα περξσσοτερα; . Ασε που ειναι και πολυ κατωτερα των ρωσικων.Θα ξυπνησουν καμμια φορα πατριωτικα αισθημτα ….στους …ελληνικους εγκεφαλους;.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>