Γράφει:

S-300: Πως ο Κληρίδης δεσμεύθηκε στους Αμερικάνους,

Ειδικού Συνεργάτη

 

Κληρίδης και ΠΑΣΟΚ

Ήταν Νοέμβριος του 1993, όταν στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εξάγγειλαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό η έναρξη της πρώτης θητείας Κληρίδη στην Προεδρία του κράτους συνοδεύτηκε από μια ενέργεια που συμβολικά σηματοδοτούσε την αποδέσμευση από τις ιδέες Γκάλι και την τόνωση της συνεργασίας και σύζευξης μεταξύ της Κύπρου και της μητέρας πατρίδας. Το ΠΑΣΟΚ τότε έμοιαζε πανέτοιμο να κινηθεί σε αυτή την λογική και ήταν τότε που στην Κύπρο η λέξη “πατριωτικό” κατέστη αναγκαίο συνοδευτικό της λέξης “ΠΑΣΟΚ”: Ο τότε Υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης είχε ως κύριους συμβούλους του για το θέμα του Δόγματος, Κύπριους Καθηγητές Πανεπιστημίου όπως τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη και τον Παναγιώτη Ήφαιστο, ενώ οι σημαντικότεροι συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Τσάτσος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπαδημητρίου μετέβαιναν συχνά στην Κύπρο σε σεμινάρια του ΚΥΚΕΜ, με σκοπό να κατα-κεραυνώσουν τις ιδέες Γκάλι.

Η σύζευξη Ελλάδας – Κύπρου όπως την επαγγελόταν το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και ο Κληρίδης, τόνωσαν τα αντιστασιακά συναισθήματα της δεξιάς παράταξης, η οποία ένοιωθε ότι ο Κληρίδης αντιπροσώπευε τον ηγέτη της αντίστασης και της ελληνικότητας της Κύπρου. Ταυτόχρονα η αριστερά της Κύπρου, δηλαδή η ΕΔΕΚ, πείστηκε ότι έπρεπε να δώσει πίστωση χρόνου στον Κληρίδη, ιδιαίτερα μια και αυτός βρισκόταν σε σύμπλευση με την σταθερή άποψη της ΕΔΕΚ για ανάγκη στρατιωτικής ενίσχυσης και σε αγαστή συνεργασία με το αδελφό ελλαδικό κόμμα των σοσιαλιστών. Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 κατέστη η περίτρανη απόδειξη της πρόθεσης Κληρίδη για απεμπλοκή από τις ιδέες Γκάλι, την αποκήρυξη του σκοτεινού παρελθόντος του όταν στην Γκαλερί Αργώ σχεδίαζε ανίερες λύσεις του κυπριακού προβλήματος και όταν παρέδιδε στην Βιέννη τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς στον Ντενκτάς. Ο Κληρίδης τρεπόταν στα μάτια του του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ από «ενδοτικός», σε σύμβολο της αντίστασης, στον άνθρωπο που υιοθετούσε, έστω και καθυστερημένα, την γραμμή της πρόταξης του Κυπριανού και το σύνθημα του «κάθε σπίτι και κάστρο» του γιατρού.

S-300, επανεκλογή και φιάσκο

Τον Φεβρουάριο του 1997 μια δημοσκόπηση της ΑΜΕΡ στον Φιλελεύθερο έδειχνε ότι το 95% των Κυπρίων τασσόταν υπέρ της αγοράς των ρωσικών πυραύλων και το 88% υπέρ του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η αγωνιστικότητα του κυπριακού λαού έφθανε στο αποκορύφωμά της, με σύμβολο τους S-300. Η Άγκυρα εξοργισμένη προειδοποιούσε σε πολεμικούς τόνους την Αθήνα και την Λευκωσία ότι θα αντιδρούσε χωρίς όρια, αν προχωρούσε η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Η αμερικάνικη και η αγγλική πρεσβεία παρακολουθούσαν ανήσυχες τις εξελίξεις. Στηριγμένος στον «λόν του ανδρώπου», ο Κληρίδης κατάφερε να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία, με σύνθημα την διαβεβαίωση προς τον κυπριακό λαό, ότι αυτός -και μόνο αυτός- θα φέρει τους ρωσικούς πυραύλους στην Κύπρο. Εμπιστευτείτε τον Κληρίδη: Αυτός ξέρει. Ακόμα και οι σύμβουλοι του Αρσένη, η ΕΔΕΚ και οι Νέοι Ορίζοντες, όλοι κατέληξαν ότι ο Κληρίδης έλεγε την αλήθεια. Κανένας δεν μπορούσε να είναι τόσο ψεύτης.

Η ιστορία βέβαια επαναλήφθηκε: Ο Κληρίδης είχε πει για μια ακόμα φορά ψέματα στον κυπριακό λαό, όπως τότε στην Βιέννη. Αλλά γιατί; Η απάντηση κατέστη σιγά-σιγά ξεκάθαρη, αλλά έλειπαν οι αποδείξεις. Μέχρι που σταδιακά άρχισαν να διαρρέουν στον τύπο, δέκα χρόνια μετά, απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, στα οποία εμφαίνεται η αλήθεια. Η ελλαδική εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε τον περασμένο Οκτώβριο έγγραφα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο Κληρίδης είχε δεσμευτεί στην αμερικανική κυβέρνηση ότι οι S-300 δεν θα έρχονταν ποτέ στην Κύπρο, ήδη από τον Ιανουάριο του 1997, δηλαδή πολύ πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 1998 όταν και έδινε τον λόγο του πως οι ρωσικοί πύραυλοι θα έρχονταν στην Κύπρο και καλούσε τον λαό να τον εμπιστευθεί! Το έγγραφο αναφέρεται ευθέως στην δέσμευση του Κληρίδη να μην «παραλάβει συστατικά τμήματα του αντιαερο-πορικού συστήματος ή να επιτρέψει την μόνιμη μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο».

To State Department, σε σημείωμα του Διευθυντή Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κέρι Κάβανο, σημείωνε πως οι πιθανότητες σύγκρουσης είχαν περιοριστεί μετά την δέσμευση Κληρίδη να μην παραλάβει υποσυστήματα του αντιαεροπορικού όπλου. Την ίδια ώρα όμως που ο Κληρίδης δεσμευόταν στους Αμερικανούς ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα έρθουν στην Κύπρο, ακολουθούσε σκληρή γραμμή στο εσωτερικό μέτωπο και διαβεβαίωνε ότι οι S-300 είναι καθοριστικής σημασίας. Ο κυπρι-ακός λαός σύσσωμος στήριζε Κληρίδη για μια απόφαση που είχε ήδη ληφθεί αντίθετα με την θέλησή του και αντίθετα με τις διαβε-βαιώσεις, το Υπουργείο Άμυνας προχωρούσε στα σχέδια κατα-σκευής της βάσης των πυραύλων και οι ψηφοφόροι έδιναν στον Κληρίδη μια δεύτερη θητεία με εντολή αντίστασης στις Νατοϊκές πιέσεις. Αντ” αυτού τον επόμενο χρόνο τα πάντα κατάρρευσαν. Πρώτα ο Οτσαλάν, μετά το Ελσίνκι, μετά τα ζεϊμπέκικα του Γιώργου και ξαφνικά το κλίμα άλλαξε. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ξεπου-λήματος που οδήγησαν στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ο Πρόεδρος που κάποτε ορκιζόταν ότι θα έφερνε τους S-300, θεώρησε ως σωτήριο χαρακτηρίζονται όσους διαφωνούσαν με αυτό ως “τρελούς”.

Απάτη

Η πραγματικότητα είναι πως οι S-300 ήταν για τον Κληρίδη, εξ αρχής ένα πολιτικό πυροτέχνημα, μια απάτη που είχε ένα και μοναδικό σκοπό: Την συμφωνία με τις ΗΠΑ όπως κινητοποιηθούν στο κυπριακό έναντι της απόσυρσης των S-300 και την έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με τον Ντενκτάς. Ο Κληρίδης γνώριζε πως οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα έρχονταν ποτέ στην Κύπρο και ξεγέλασε τον κυπριακό λαό, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία, στην οποία θα διαπραγματευόταν στην λογική του καλού παιδιού που δέχθηκε να μην φέρει τους S-300 ώστε να ικανοποιήσει τους ισχυρούς δυτικοευρω-παίους. Ο Κληρίδης πίστευε, όπως πάντα, ότι το καλό παιδί δικαιούται ανταλλάγματα και θεώρησε ότι τα πήρε με το Ελσίνκι και την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Η πολιτική Κληρίδη υπήρξε επομένως πολύ συγκεκριμένη και εξ αρχής είχε πολύ καθορισμένο στόχο: Το σχέδιο Ανάν (ανεξαρτήτως ονομασίας).

Είναι γεγονός ότι ο Κληρίδης αποδεικνύει την μεγάλη πολιτική του ικανότητα ως προς το γεγονός ότι υλοποίησε με μεθοδικότητα και ακρίβεια μια στρατηγική στην οποία ο ίδιος πίστευε και ότι κατάφερε εκείνα που ο ίδιος επιδίωκε. Αυτό όμως δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι ξεγέλασε τον κυπριακό λαό, λέγοντάς του ψέματα και ότι στήριξε την επανεκλογή του σε ένα στημένο παιχνίδι το οποίο στόχευε στο σχέδιο Ανάν. Ο ίδιος Κληρίδης που παρουσιαζόταν ως σκληρός διαπραγματευτής και ως σοφός Νέστορας της πολιτικής, ο οποίος θα πετύχαινε αυτά που ήθελε δικαιωματικά ο κυπριακός λαός, είχε ήδη συμφωνήσει από την εποχή των S-300, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανασφάλεια του κυπριακού λαού που θα επέφερε το σχέδιο Ανάν. Ευτυχώς ο κυπριακός λαός, του στέρησε την ολοκλήρωση του σχεδίου του.

3 Comments

 1. Φ. Γενάς
  1 Ιουλίου 2012 18:05

  Απάτη ο Κληρόδης; μπά καλέ τί λετε;
  είναι ποτέ δυνατόν; …

 2. Constantinos
  1 Οκτωβρίου 2012 14:20

  Η ΕΔΕΚ αντιπροσώπευε τότε τους ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ και σήμερα τους ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Τον Κληρίδη σήμερα αντικαθιστά ο Νίκος ΑΝΑ(Ν)στασιάδης, είναι πολιτικό του τέκνο και ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές σήμερα ως υποψήφιος ΠτΔ. Ο λαός έχει κρίση. Ο λαός έχει επιλογή για το 2013. Ο Γιώργος Λιλλήκας του δείχνει το δρόμο.

 3. Kyriakos Christou
  18 Νοεμβρίου 2013 12:44

  Για αυτό το λόγο ο Κληρίδης θεωρείται «real politic man» και οχι απλά ενας ΠτΔ. Γιατί ήξερε να διαιτητεύει στην 1η κατηγορία και όχι στο αγροτικό όπου η έξαρση και ο συναισθηματισμός του κόσμου καθοδηγούν τον διαιτητή, πολλάκις λανθασμένα.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>