ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Τεχνολογία

Τεχνολογία

ΤΟ 2008 ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ APPLΕ

Σε μια περίοδο που η οικονομική ύφεση επηρεάζει τις περισσότερες επιχειρήσεις και εταιρίες τεχνολογίας στις ΗΠΑ, η Apple ανακοίνωσε τα κέρδη της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χρόνος συμπλήρωσης του οικονομικού έτους της εταιρίας. Συγκεντρωτικά, η εταιρία ανέφερε $32.5 δισ. καθαρές πωλήσεις, σε σχέση με $24 δισ. το 2007. Τα καθαρά έσοδα για φέτος ήταν $4.8 δισ.

Σε σχέση με πέρσι, η εταιρία αύξησε τις πωλήσεις των υπολογιστών της κατά σχεδόν 40%, συγκεκριμένα 9.75 εκατ. υπολογιστές έναντι 7 εκατ το 2007. Επιπρόσθετα, πωλήθηκαν περισσότερα από 11.6 εκατ. iPhone, η πρόταση κινητής τηλεφωνίας της Apple, ενώ πωλήθηκαν και 55 εκατ. iPods, διατηρώντας τα στην πρώτη θέση ζήτησης. Στην Ευρώπη, η Apple είχε 40% αύξηση στις πωλήσεις κατά κύριο λόγο εξαιτίας των Macbook και iMac υπολογιστών, του iPhone αλλά και του διαδικτυακού μουσικού καταστήματος iTunes.

7 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «ΣΥΝΝΕΦΟΥ»

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο τεύχος, ήδη από το 2006, η εταιρία Amazon έθεσε σε εφαρμογή τη Amazon Web Services (AWS), μια υπηρεσία που επιτρέπει σε εταιρίες να χρησιμοποιούν το υπολογιστικό της δυναμικό που βρίσκεται κατανεμημένο σε διάφορα σημεία στον κόσμο, το γνωστό ως «σύννεφο». Κάθε χρόνο διοργανώνει διαγωνισμό καινοτομίας «2008 AWS Start-Up Challenge», με έπαθλο $100,000, για διαδικτυακές εφαρμογές που χρησιμοποιούν την υπηρεσία αυτή. Οι υποψήφιες για το έπαθλο είναι: 1) encoding.com, υπηρεσία διαδικτυακής κωδικοποίησης βίντεο, 2) knewton.com, υπηρεσία e-learning προετοιμασίας για τις εξετάσεις GMAT, 3) medcommons.net, υπηρεσία e-health για ασθενείς και γιατρούς 4) sonian.net, υπηρεσία αποθήκευσης εταιρικών emails με δυνατότητες εύκολης αναζήτησης 5) pixily.com, υπηρεσία διαχείρισης σαρωμένων και ηλεκτρονικών κειμένων 6) yieldex.com, μηχανή βελτιστοποίησης διαφημίσεων για διαδικτυακούς εκδότες 7) getzephyr.com, εργαλείο διαχείρισης ελέγχου ποιότητας λογισμικού.

Το παράδειγμα αυτών των εταιριών ενθαρρύνει νέες εταιρίες, που δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό και την απαιτούμενη υπολογιστική δύναμη, να στηριχθούν στην κατανεμημένη υπολογιστική δύναμη που περιλαμβάνεται στο «σύννεφο» των μεγάλων εταιριών, σε αυτή της περίπτωση, της Amazon. Http://aws.amazon.com/

ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ GOOGLE YAHOO!

Από την αρχή του χρόνου κυριαρχούσε η είδηση της εξαγοράς της Yahoo! από την Microsoft, η αποτυχία της εξαγοράς, οι απειλές και τελικά η προσπάθεια της Yahoo! να εξασφαλίσει μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Google. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι εταιρίες ανακοίνωσαν πως θα προβάλλονταν διαφημίσεις από τους διαφημιζόμενους της Google στα αποτελέσματα αναζήτησης του Yahoo!. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικότερα για παραβίαση κανόνων που αφορούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Παρά το ότι τα ενδια-φερόμενα μέρη διαβουλεύονταν για τέσσερις μήνες, τελικά τα ρυθμιστικά όργανα των ΗΠΑ, καθώς και διαφημιστές, εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με αυτή την συνεργασία, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Το όλο γεγονός αναμένεται να δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη οικονομικά θέση που βρίσκεται η Yahoo!.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ» WI-FI

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) στις ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο για την χρησιμοποίηση μέρος του αχρησιμοποίητου φάσματος συχνοτήτων από άλλες ασύρματες συσκευές, μετά από την μετατροπή των αναλογικών τηλεοπτικών σημάτων σε ψηφιακών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα συσκευές για σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως το Wi-Fi, εκμεταλλευόμενοι το αχρησιμοποίητο μέρος του φάσματος συχνοτήτων ανάμεσα στα τηλεοπτικά κανάλια. Την απόφαση της FCC χαιρέτησαν οι μεγάλες εταιρίες όπως η Googe, Microsoft και η HP. Ειδικότερα η Google είχε ασκήσει έντονες πιέσεις για να εξασφαλιστεί αυτή η άδεια. Μάλιστα ο συνιδρυτής της Larry Page δήλωσε πως «Αυτό είναι μια καθαρή νίκη για τους χρήστες του διαδικτύου και όποιον θέλει καλές ασύρματες τηλεπικοινωνίες», και ακόμη «πιστεύουμε πως αυτό το φάσμα συχνοτήτων θα βοηθήσει να προσφερθούν στο κοινό καλύτερες και γρηγορότερες συνδέσεις στο διαδίκτυο». Τα σήματα σε αυτές τις συχνότητες μεταδίδονται σε μεγαλύτερη ακτίνα από εκείνη που επιτρέπει η τεχνολογία Wi-Fi, έτσι η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνεται με λιγότερο επίγειους σταθμούς, κατά συνέπεια καλύτερη κάλυψη με μικρότερο κόστος.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>