Γράφει:

Από το παρελθόν στο Μέλλον: 60 Χρόνια Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

του Σίμου Α. Αγγελίδη

 

Σε έναν κόσμο συγκλονισμένο από την φρίκη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, η Διακήρυξη αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια δήλωση αυτού που εμείς θεωρούμε σήμερα δεδομένο, της αξιοπρέπειας και της ισότητας για όλους. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, στην Γενική Συνέλευση, τα τότε 58 μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν με το Ψήφισμα Α/RES/217 την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η οποία, σύμφωνα με το προοίμιό της, αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη.

Το προκαταρκτικό κείμενο συντάχθηκε από μια οκταμελή συντακτική επιτροπή, υπό την προεδρία της κας Eleanor Roosevelt. Στόχος των συντακτών ήταν η δημιουργία ενός κειμένου το οποίο, αφενός, να αντικατοπτρίζει και να διαπιστώνει τις διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις μεταξύ των κρατών του ΟΗΕ και, αφετέρου, να ενσωματώνει τις κοινές αξίες και τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές παραδόσεις όλου του κόσμου. Ενδεικτικά, για να διαμορφωθεί η Διακήρυξη προηγήθηκαν 1400 ψηφοφορίες, ψηφίζοντας στην κυριολεξία για κάθε λέξη και πρόταση. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την Οικουμενική Διακήρυξη με 8 αποχές. Έκτοτε η 10η Δεκεμβρίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

60 Χρόνια μετά την υπογραφή της, η Διακήρυξη παραμένει το ίδιο επίκαιρη, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ως ορόσημο και αφετηρία του καθορισμού ενός παγκόσμια ενιαίου μέτρου συναντίληψης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει μεταφραστεί σε σχεδόν 360 εθνικές και τοπικές γλώσσες και παραμένει το πιο γνωστό έγγραφο αναφοράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλο που δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο, παραμένει το πρότυπο στο οποίο βασίζονται πέραν των 60 συνθηκών, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Η Διακήρυξη αναγνωρίζει ότι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας απαιτεί την καθιέρωση ενός νομικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διακήρυξη καλύπτει το φάσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε 30 σαφή άρθρα, τα οποία μπορεί να διαχωρισθούν σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη περιλαμβάνει τα δύο πρώτα άρθρα, τα οποία διασφαλίζουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν φυσικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου και όχι προνόμιο ολίγων, ούτε προνόμιο που να μπορεί να παραχωρηθεί ή να αφαιρεθεί. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 1 προκηρύσσει ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. ..».

Η δεύτερη ενότητα άρθρων 3-21 καταγράφει τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, όπως μεταξύ άλλων το δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια, την ελευθερία από την δουλεία, τα βασανιστήρια, την αυθαίρετη σύλληψη, το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, για ελευθερία της έκφρασης, ελευθερία μετακίνησης και για ιδιωτική ζωή. Η τρίτη ενότητα, άρθρα 22-27, προκηρύσσει τα οικονομικά, όπως την δίκαιη αμοιβή και την ανάπαυση, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα για ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει υγεία, ευημερία και εκπαίδευση. Η τελευταία ομάδα άρθρων, από το 28 έως το 30, παρέχει ένα ευρύτερο προστατευτικό πλαίσιο που προσδίδει οικουμενική ισχύ σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι σαφές ότι η Διακήρυξη αποτελεί την κοινή δήλωση των αμοιβαίων προσδοκιών των ανθρώπων, ένα κοινό όραμα για έναν πιο δίκαιο κόσμο, ένα όραμα το οποίο οφείλουμε όλοι οι άνθρωποι να έχουμε, ειδικά στην τελούσα υπό στρατιωτική κατοχή και εποικισμό ευρωπαϊκή Κύπρο.

Ο Σίμος Α. Αγγελίδης είναι δικηγόρος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>