ΣΥΝΕΒΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

3η Δεκεμβρίου 1944

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

Μία διαφωνία σχετικά με το ζήτημα του αφοπλισμού οδήγησε σε αποχώρηση των ελεγχόμενων από το ΕΑΜ υπουργών της τότε Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, και σε δυναμικές διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Οι διαδηλώσεις, που μαίνονταν για πολλές ημέρες, αντιμετωπίστηκαν με πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε λουτρό αίματος και σε ανάφλεξη του εμφυλίου πολέμου. Στην καταστολή των διαδηλώσεων συμμετείχαν και βρετανικές δυνάμεις.

10η Δεκεμβρίου 1948

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του καταστροφικού Β” Παγκοσμίου Πολέμου, τα κράτη αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην αναζήτηση δικλείδων ασφαλείας για τον περιορισμό του ενδεχομένου της επανάληψης αντίστοιχων ανθρω-πιστικών κρίσεων. Σε αυτά τα πλαίσια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την λεγόμενη Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κείμενο διεθνούς δικαίου, με το οποίο επιχειρείται να οριστούν επακριβώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ούτως ώστε να μην υπάρχουν διφορούμενες ερμηνείες. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκ των πρωτεργατών της σύνταξης της Διακήρυξης υπήρξε μεταξύ άλλων και η χήρα του Αμερικανού Προέδρου Φράγκλιν Ντ. Ρούσβελντ, Ελέανορ.

12η Δεκεμβρίου 1959

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη Προέδρου και αντιπροέδρου της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την θέση του Προέδρου υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος υποστηριζόταν από την πλειοψηφία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ο Ιωάννης Κληρίδης, τον οποίο υποστήριζε το ΑΚΕΛ και αρκετοί πολέμιοι των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Εν τέλει, ο Μακάριος επικράτησε με ποσοστό 66,29%, έναντι 32,92% του Κληρίδη. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν μεταξύ των Τουρκο-κυπρίων εκλογές για την θέση του Αντιπροέδρου, τις οποίες κέρδισε ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ άνευ ανθυποψηφίου.

22α Δεκεμβρίου 1989

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

Ο Δεκέμβριος του 1989 υπήρξε ιστορικός για την Ρουμανία. Εξ αιτίας μιας αυθόρμητης διαδήλωσης κατά του καταπιεστικού κομμουνιστικού καθεστώτος του αδίστακτου δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου, ξεκίνησαν αιματηρές μάχες μεταξύ του λαού, του στρατού και της μυστικής αστυνομίας, της λεγόμενης Σεκιουριτάτε. Βασικό πεδίο των συγκρούσεων υπήρξε η πόλη Τιμισοάρα. Εν τέλει, οι διαδηλωτές επικράτησαν, συνέλαβαν τον δικτάτορα και την σύζυγό του Έλενα, η οποία διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση. Εν τέλει, το ζεύγος εκτελέστηκε, ανήμερα των Χριστουγέννων. Η πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου προστέθηκε στο ντόμινο των καθεστωτικών αλλαγών που σημάδεψαν την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη κατά το έτος 1989.

14η Δεκεμβρίου 1995

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ

Με την συμφωνία του Ντέιτον, τον Δεκέμβριο του 1995, τερματίστηκε ο πολυετής και εξαιρετικά αιματηρός πόλεμος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μεταξύ των Σέρβων της Βοσνίας από την μια και των Κροατών και Μουσουλμάνων από την άλλη. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισαν οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον σερβικών στόχων. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ρωσικής πρωτοβουλίας και προνοούσε ένα περίπλοκο και δυσλει-τουργικό ομοσπονδιακό μόρφωμα.

30η Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

Με αφορμή στοιχεία περί πρόθεσης κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και κατηγορίες για διασύνδεση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα, τα οποία εκ των υστέρων αποδείχτηκαν ψευδή, οι ΗΠΑ, επικεφαλής ολιγομελούς συμμαχικής δύναμης, εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Η κατάρρερυση του καθεστώτος ακολουθήθηκε από ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των κορυφαίων ηγετών του, μεταξύ των οποίων και του ιδίου του Χουσεΐν. Εν τέλει, ο έκπτωτος Πρόεδρος συνελήφθη στην κρύπτη του στην Βαγδάτη και στις 30 Δεκεμβρίου, μετά από συνοπτική δίκη, εκτελέστηκε διά απαγχωνισμού.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>