Γράφει:

Κυπριακό, γεωπολιτικό παίγνιο και διεθνής σκακιέρα

Βασική προϋπόθεση αποτελεσματικής διπλω-ματίας είναι να γνωρίζουν άριστα οι κυβερνήσεις των χωρών πάνω σε ποια σκακιέρα παίζεται το γεωπολιτικό παίγνιο, ποιοι είναι οι παίκτες, ποια είναι τα συμφέροντα, ποια είναι τα προβλήματα και ποιες είναι οι ευκαιρίες.

Η Κύπρος έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και για τον δρόμο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Συνεπώς, πρέπει να εντάξουμε το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια του νέου γεωπολιτικού ενεργειακού παίγνιου.

Η μεταφορά ενέργειας, είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου, από την Κασπία, από το Ιράν, το Ιράκ, από νέες χώρες και η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο, επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών στο γεωπολιτικό παίγνιο. Θα πρέπει λοιπόν να επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και οι ευκαιρίες της διεθνούς σκακιέρας και να αντισταθμιστούν οι παραχωρήσεις και τα οφέλη, με σκοπό την βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού.

Οι Αγγλοαμερικανοί, οι οποίοι εμπόδιζαν την ένταξη της Κύπρου σε άλλα στρατόπεδα, το ΝΑΤΟ, το οποίο επέτρεπε στους Αμερικανούς να κρατούν τη Ρωσία εκτός Ευρώπης και τους εαυτούς τους εντός και ο ΟΗΕ, υπό την αμερικανική επιρροή, δεν αποτελούν πια τους μοναδικούς παίκτες στην διεθνή σκακιέρα. Ο αριθμός των παικτών στο γεωπολιτικό παίγνιο αυξάνονται. Από το Κόσσοβο, την Αλβανία, τα Σκόπια, την Βουλγαρία, τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών γίνονται βασικοί παράγοντες στη διεθνή σκακιέρα. Η Ρωσία εισέρχεται στο γεωπολιτικό ενεργειακό παίγνιο μέσα από τον οικονομικό ανταγωνισμό και την ενέργεια. Εισέρχονται επίσης η Αίγυπτος, η Συρία και το Ισραήλ. Σε μια εποχή όπου η Γαλλία προσπαθεί να ανακτήσει την επιρροή της στον Λίβανο και να αποκτήσει ερείσματα στα Εμιράτα, αλλά και σε μια εποχή σοβαρής διπλωματικής εμπλοκής της Γερμανίας στην αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Κύπρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες αυτές Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Θετική θεωρείται η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραχωρήσει διευκολύνσεις στους Γάλλους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο “Ανδρέας Παπανδρέου”. Οι πιθανότητες δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν και οι προοπτικές ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού καθιστούν την Κύπρο, μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητο παίκτη στους συσχετισμούς της περιοχής. Επίσης, η ανοδική και δυναμική πορεία των σχέσεων Κίνας-Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στους διεθνείς οργανισμούς.

Διαμορφώνεται λοιπόν ένα γεωπολιτικό παίγνιο με πολλούς παίκτες και με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Το διεθνές σύστημα εισέρχεται στην φάση των πολυκεντρικών διεθνών συσχετισμών. Η κατάρρευση της μονοκρατορίας επιτρέπει την είσοδο και άλλων παικτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκαιρίες που πιθανόν να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε για την επίλυση του κυπριακού. Η συνέχεια του γεωπολιτικού παιγνίου επί της διεθνούς σκακιέρας θα έχει ενδιαφέρον και οι παίκτες θα είναι απρόβλεπτοι.

Ο Παντελής Π. Κασάπης είναι Οικονομολόγος και Διεθνολόγος

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>