EΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: Πολιτική

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε εκδήλωση με θέμα «Κύπρος ώρα μηδέν. Το σχέδιο Ανάν επιστρέφει;», που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» και η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» και σε αυτήν παρέστησαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Παιδείας της Ελλάδας κ. Γεράσιμος Αρσένης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ κ. Ανδρέας Αγγελίδης. Στην ομιλία του ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι το κυπριακό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα απελευθέρωσης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Ο κ. Αρσένης τόνισε με έμφαση ότι δεν θα ήθελε να δει τους Κύπριους να “στριμωχθούν” στο λιμάνι της Λεμεσού, στην προσπάθειά τους να φύγουν προς αναζήτηση μιας “Νέας Κύπρου” στην Ελλάδα. Η αναφορά αυτή ήταν φυσικά εμπνευσμένη από την ιστορικό κα Ρεπούση και την προσέγγισή της για την μικρασιατική καταστροφή. Με την σειρά του ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η πολιτική Χριστόφια θα επιτρέψει στην Τουρκία να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο απυρόβλητο, ενώ κάκισε το γεγονός ότι έννοιες όπως το “δεν ξεχνώ” και η “απελευθέρωση” αντικαταστάθηκαν από το εφεύρημα της επανένωσης.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Εκεί που όλοι πίστευαν ότι το προβδισμα που πήρε το ΠΑΣΟΚ πριν από μερικούς μήνες λόγω της κυβερνητικής φθοράς από τα αναδυόμενα σκάνδαλα, με αποκορύφωμα την υπόθεση Βατοπαιδίου, θα ήταν πρόσκαιρο, φαίνεται τελικά να παγιώνεται. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του Σκάι, ανεβάζει για πρώτη φορά την διαφορά στο 3,5% υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω σημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 37,5%, η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 5%, ενώ και το μη κοινοβουλευτικό κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ξεπερνά οριακά το όριο εκπροσώπησης, με ποσοστό 3%. Αισθητό είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 41% έναντι 20% της ΝΔ. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό όμως εξακολουθεί να προηγείται ο κ. Καραμανλής, με 41% έναντι 33% του κ. Παπανδρέου, ενώ “κανένας” απαντά το 24%.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ

Μάστιγα έχει καταντήσει στο Κογκό το φαινόμενο της απαγωγής παιδιών από αντάρτικες ομάδες, με στόχο την στρατολόγησή τους για να ριχτούν στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην αφρικανική χώρα. Πρόσφατα το BBC παρέθεσε την μαρτυρία ενός δεκαεξάχρονου αγοριού με την κωδική ονομασία Ζαν Βιέρ. Ο Ζαν κατέθεσε ότι ενώ επέστρεφε από το σχολείο μαζί με άλλους συνομήλικούς του, συνάντησαν μια ομάδα ανταρτών. Αυτοί τους έδωσαν να μεταφέρουν κάποιες αποσκευές και, ακολούθως, τους έπεισαν να τους ακολουθήσουν στους στρατώνες τους. Σήμερα ο Ζαν ζει με θετή οικογένεια, μετά την μεσολάβηση της φιλανθρω-πικής οργάνωσης “Σώστε το Παιδί”. Ο Ζαν υπήρξε θύμα ενέδρας μαζί με άλλους έξι συμμαθητές του, σε μια προσπάθεια των ανταρτών να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Κατόρθωσε όμως να δραπετεύσει μαζί με άλλο ένα αγόρι, το οποίο τόνισε στο BBC ότι οι συνθήκες διαβίωσης και υγειινής στους στρατώνες των ανταρτών ήταν απάνθρωπες.

ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΨΕΙ…

Σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου Πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ σε ιστοσελίδα εφημερίδας της χώρας του η προεδρία Μπους νεώτερου θα παραμείνει αξέχαστη στους ισραηλινούς και το όνομά του έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά του Ισραήλ! Μεταξύ των διθυράμβων και των άκρως εγκωμιαστικών σχολίων του κ. Ολμέρτ, ξεχωρίζει η αναφορά του στα 30 δισ. δολάρια που έλαβε η χώρα του ως ενίσχυση από τον μεγάλο σύμμαχό της κατά την δεκαετία που πέρασε. Υπάρχουν δε, σύμφωνα με τον κ. Ολμέρτ, και άλλα, στα οποία δεν είναι δυνατό να γίνει αναφορά. Είναι πάντως οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ οι ισραηλινοί φίλοι των ΗΠΑ πίνουν νερό στο όνομα του απερχόμενου, οι ίδιοι οι Αμερικανοί φαίνεται να τον προκρίνουν όλο και περισσότερο για τον καθόλου επίζηλο τίτλο του πιο αποτυχημένου Προέδρου όλων των εποχών…

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>