Γράφει:

Με Τόλμη: Ο κίνδυνος της φτώχειας

του Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν προβλήθηκε από κανένα εδώ στην Κύπρο, στην Κύπρο οι άνθρωποι ηλικίας 0-64 ετών αντιμετωπίζουν ένας στους δέκα τον κίνδυνο της φτώχειας κάτι που κατατάσσει την Κύπρο στις τρεις καλύτερες χώρες μεταξύ των δεκαπέντε χωρών της Ε.Ε. που μελετήθηκαν. Στην ίδια καλή θέση η Σλοβενία και η Φιλλανδία.

Στην ηλικία όμως των 65-74 ετών ο κίνδυνος φτώχειας φέρνει την Κύπρο πρώτη με διαφορά. Ένας στους δύο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας. Η ομάδα των ηλικιών 75 και άνω φέρνει την Κύπρο όχι απλώς πρώτη αλλά υπερπρωταθλήτρια. Δυο στους τρεις ανθρώπους αυτής της ηλικίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται η Ολλανδία όπου μόνο το 7% του πληθυσμού των ηλικιών 65 ετών και άνω αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, ή περίπου μόνο ένας στους δεκατέσσερεις.

Αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι στην πατρίδα μας σε πολιτειακό αλλά όχι μόνον επίπεδο, η αλληλεγγύη των γενεών είναι άγνωστη έννοια και άγνωστη λέξη. Σε αντίθεση με την Ολλανδία όπου αποδεδειγμένα η αλληλεγγύη των γενεών είναι κυρίαρχη μέριμνα του κράτους.

Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Να γινόμαστε τόσο πιο φτωχοί όσο πιο πολύ ζούμε ή για την ακρίβεια να κινδυνεύουμε τόσο πιο πολύ όσο μεγαλώνουμε; Και να γεννιέται ένα πελώριο γιατί;

Η απάντηση είναι απλή. Κάναμε λάθος υπολογισμούς όταν το 1960 με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας οργανώσαμε τα συνταξιοδοτικά σχέδια μας και πήραμε τις αποφάσεις για τη δημιουργία ενός ευαίσθητου κοινωνικού κράτους, όταν η αλληλεγγύη των γενεών ως έννοια και πραγματικότητα δυστυχώς αγνοήθηκε ή στις προβολές δεν προβλέφθηκε. Όπως δεν προβλέφθηκε και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Το ότι κάναμε τότε λάθος δεν είναι έγκλημα. Το έγκλημα είναι ότι ενώ πολύ νωρίς το εντοπίσαμε δεν το διορθώσαμε. Και το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι ακόμα και εδώ και είκοσι περίπου χρόνια που οι αναλογιστές το τεκμηριώνουν σήμερα που βλέπουμε και μετρούμε τις επιπτώσεις, δεν έχουμε την πολιτική βούληση και το πολιτικό θάρρος να πάρουμε τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα υποκύπτοντας στο βάρος του πολιτικού κόστους. Μέτρα που ήδη πήρε όλη η άλλη Ευρώπη.

Ο Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης είναι Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>