Γράφει:

Windows 7: Καιρός για αναβάθμιση

Το πάθημα που έγινε μάθημα

Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών αυτή την περίοδο επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το Windows 7, και ολοένα και περισσότερο υποβάλλονται ερωτήσεις στα τμήματα ΙΤ των διαφόρων εταίρων για το κατά πόσον πρέπει ή όχι να προχωρήσει κάποιος σε αναβάθμιση. Είναι γεγονός ότι η αρνητική φήμη που απέκτησε η παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, Windows Vista, ανάγκασε πολλούς χρήστες να παραμείνουν στην προηγούμενη έκδοση, εκείνη του Windows XP. Αν και το Windows XP κυκλοφόρησε το 2001, με την πάροδο των χρόνων αποδείχθηκε ως το πιο δημοφιλές λειτουργικό μέχρι σήμερα. Η αρνητική εικόνα του Windows Vista, το οποίο κυκλοφόρησε το 2007, και η σταθερά θετική (ή λιγότερο αρνητική) εικόνα του Windows XP, ανάγκασε κάποιες εταιρίες που πωλούσαν καινούριους υπολογιστές με προ-εγκατεστημένα Windows Vista, να προσφέρουν επιπρόσθετα την δυνατότητα «υποβάθμισης» στα Windows XP!

Για το ιστορικό να αναφέρουμε πως τα κυριότερα «προβλήματα» στο Windows Vista, από την πλευρά των χρηστών ήταν ότι: α) Ήταν αργό και χρησιμοποιούσε πολλή μνήμη, σε σχέση με τις δυνατότητες των υπολογιστών της εποχής, και μάλιστα την στιγμή που η αγορά κατακλυζόταν από τα φτηνά netbooks. β) Το User Account Control (UAC), το οποίο αν και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο σύστημα ελέγχου εντούτοις, με τον τρόπο που αλληλεπιδρούσε με τον χρήστη (εμφάνιση πολλών μηνυμάτων επιβεβαίωσης) προκαλούσε εκνευρισμό. Ίσως μάλιστα κάποιοι να θυμούνται ότι κυκλοφορούσε και η φράση «Vista-σβήστα», ενδεικτικό της αρνητικής προδιάθεσης των χρηστών.

Μετά το πάθημα του Windows Vista, η Microsoft ακολούθησε μια πολύ προσεκτική μεθοδολογία στην προώθηση και επίλυση προβλημάτων του νέου της λειτουργικού συστήματος. Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερο τεύχος, η Microsoft από τις αρχές του Ιανουαρίου 2009 είχε διαθέσει δωρεάν μέσω διαδικτύου μια δοκιμαστική έκδοση του Windows 7, σε περίπου 15,000,000 χρήστες, με σκοπό να εντοπίσει και να επιλύσει προβλήματα πριν από την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης, η οποία έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2009.

Χαρακτηριστικά του Windows 7

Αν και το Windows 7 είναι καινούριο λειτουργικό, έχει αρκετά κοινά ως προς την εσωτερική λειτουργία του με το Windows Vista. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Microsoft πριν κάποιους μήνες κυκλοφόρησε ένα πακέτο διορθώσεων (το Service Pack 2) για το Windows Vista, το οποίο στην πράξη σημαίνει πως το Windows 7 έχει ένα σημαντικό μέρος του κώδικά του σφυρηλατημένο και ρυθμισμένο με τις τελευταίες προσθήκες ασφαλείας.

Από πλευράς διεπαφής χρήστη, η οθόνη λειτουργίας του Windows 7 μοιάζει πολύ με το Windows Vista, αλλά με κάποια επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που το ενισχύουν αισθητικά. Επιπλέον, η εμπειρία χρήσης του λειτουργικού έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Η κλασική μπάρα εργασίας (taskbar) έχει αντικατασταθεί με μια καινούρια η οποία επιτρέπει την καλύτερη οργάνωση των εικονιδίων των προγραμμάτων και είναι σχεδιασμένη ειδικά για οθόνες αφής. Το Windows Aero είναι το γραφικό περιβάλλον το οποίο χρησιμοποιεί το Windows Vista και το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί περαιτέρω για να αποτελέσει την εικόνα του Windows 7. Αυτή την φορά το γραφικό περιβάλλον και η λειτουργικότητα φαίνεται να έχουν δέσει αρκετά, αφού φαίνεται πως έχουν σχεδιαστεί για τον σύγχρονο χρήστη ο οποίος έχει συνεχώς πολλά παράθυρα ανοικτά και θέλει να έχει τον έλεγχο στην επιφάνεια εργασίας του.

Τα Windows 7 προσφέρουν τα πολύ πρακτικά libraries, τα οποία μοιάζουν με φακέλους που περιέχουν αρχεία, ενώ στην πραγματικότητα μαζεύουν αρχεία του ιδίου τύπου (πχ. ταινίες) από διαφορετικούς φακέλους στον υπολογιστή ή στο δίκτυό σας και τα εμφανίζουν όλα μαζί. Μια άλλη δυνατότητα, το HomeGroup, αναλαμβάνει την διαδικασία ανταλλαγής αρχείων και χρήσης εκτυπωτή με άλλους υπολογιστές, οι οποίοι έχουν εγκατεστημένο το Windows 7, με ασφάλεια.

Για χρήστες του Windows XP οι διαφορές θα φανούν πολύ περισσότερες και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο εξοικείωσης με τις νέες δυνατότητες. Μια τέτοια είναι η άμεση αναζήτηση κάποιου αρχείου προγράμματος, με βάση λέξεις που περιέχονται στον τίτλο ή στο περιεχόμενό του. Για παράδειγμα αν χρειάζεται να κάνετε κάποια πράξη, πατήστε το κουμπί με το σήμα των Windows και ξεκινήστε να γράφετε Calculator. Πριν προλάβετε να συμπληρώσετε την λέξη θα εμφανιστούν όλα τα σχετικά προγράμματα στον υπολογιστή. Αρκεί να βάλετε ορισμένες λέξεις κλειδιά και η απάντηση θα επιστρέψει σχεδόν άμεσα.

Όλα τα συγκριτικά τεστ δείχνουν ότι το Windows 7 έχει πολύ πιο χαμηλές απαιτήσεις από το Windows Vista και είναι πιο γρήγορο στην εκκίνηση και στην λειτουργία του συστήματος. Να σημειωθεί πως μια από τις αγορές που στοχεύει η Microsoft με αυτή την έκδοση είναι η αγορά των netbooks, η οποία χαρακτηρίζεται για τις «ελαφριές» απαιτήσεις σε λειτουργικό. Επιπρόσθετα, προσφέρει καλύτερη προστασία από το Windows XP, χωρίς να αυξάνει την ταλαιπωρία του χρήστη. Η χρήση antivirus όμως παραμένει επιβεβλημένη.

Άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι η ειδική σχεδίαση για οθόνες αφής καθώς και η δυνατότητα του νέου Windows Media Player να αναπαραγάγει ταινίες σε τηλεοράσεις που έχουν την δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο Wi-Fi. Ένα άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό είναι η χρήση αισθητήρων αν υπάρχει για παράδειγμα εγκατεστημένος αισθητήρας φωτός στον υπολογιστή. Η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την περιβάλλουσα ένταση του φωτός.

Να σημειώσουμε πως για συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι εκδόσεις του Windows 7 στην Ευρώπη θα δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει τον φυλλομετρητή (internet browser) της αρεσκείας του, μέσα από μια λίστα επιλογών, ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκονται οι δημοφιλείς εκδόσεις των Internet Explorer, Firefox και Google Chrome.

Αναβάθμιση σε Windows 7

Η αναβάθμιση στην νέα έκδοση θα είναι για μερικούς πιο εύκολη από ό,τι θα περίμεναν, αφού για κάποια συστήματα μπορεί να γίνει κατευθείαν από το παλαιό λειτουργικό (upgrade), χωρίς να χαθούν προγράμματα και δεδομένα. Στην διάθεση του κοινού υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του Windows 7, αλλά οι περισσότεροι χρήστες θα εγκαταστήσουν το Home Premium (205€ ή 125€ upgrade) και το Professional (320€ ή 300€ upgrade). Η βασική διαφορά τους είναι πως το Professional περιλαμβάνει την δυνατότητα «XP mode» για να τρέχουν παλαιά προγράμματα που μπορεί να μην είναι πλέον συμβατά, καθώς και την δυνατότητα σύνδεσης στο domain του εταιρικού δικτύου. Αν αυτά δεν σας αφορούν, επιλέξτε το Home Premium.

Ανάλογα με την έκδοση του προηγούμενου λειτουργικού (XP,Vista Premium, Vista Business) και με επιλογή της επιθυμητής έκδοσης, θα εξαρτηθεί αν θα γίνει format και εγκατάσταση (πιο ακριβή), ή απλά αναβάθμιση (πιο φτηνή). Η χρήση του upgrade επιτρέπεται για Vista Premium σε Premium και Vista Business σε Professional. Οι χρήστες Windows XP θα πρέπει οπωσδήποτε να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους και να προχωρήσουν σε καθαρή εγκατάσταση, διαγράφοντας τα πάντα και επανεγκαθιστώντας τα προγράμματα. Για ευκολία η Microsoft προσφέρει ειδικό λογισμικό για την αποθήκευση σε εξωτερικό δίσκο όλων των προσωπικών πληροφοριών.

Τα Windows 7 αποτελούν, μετά από πολλά χρόνια, μια ανάσα για την Microsoft, αλλά και για τα εκατομμύρια των χρηστών που στηρίζουν την διαδικτυακή τους ύπαρξη καθημερινά πάνω στο λειτουργικό της.

Σχολιάστε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>